Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроекономічна модель підприємства.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
235.01 Кб
Скачать

Тема 6. Мікроекономічна модель підприємства

  1. Підприємство як різновид мікросистеми

  2. Суть, способи представлення та види виробничих функцій

  3. Виробнича функція з одним змінним фактором

  4. Виробнича функція з двома змінними факторами

  5. Ефект масштабу. Еластичність масштабу

1. Підприємство як різновид мікросистеми

Виділять два основні підходи до визначення сутності фірми:

  1. Класичний. Сформовано в рамках класичної та неокласичної школи економічної теорії. Під фірмою розуміється процес перетворення залучених ресурсів у певні блага.

  2. Інституційний. Автором даного підходу є Рональд Коуз, який в рамках розробки теорії фірми дав приблизно таке визначення – сукупність угод та договорів між власниками залучених ресурсів, які укладаються на основі співставлення трансакційних витрат (витрати, що пов’язані із укладанням угоди та залученням ресурсів).

Як різновид мікросистеми, у більш широкому розумінні фірма або підприємство – це економічний агент, що є споживачем факторів виробництва на ринках ресурсів, виробником продукції та її продавцем на ринках товарів та послуг. Головна мета діяльності фірми – максимізація прибутку як різниці між виручкою та вартістю виробництва.

Суттєвим припущенням теорії при розгляді фірми є:

  • раціональність її поведінки – фірма максимізує власну вигоду (прибуток) і здатна шукати й знаходити шляхи досягнення цієї мети;

  • суверенітет у прийнятті рішень щодо своєї діяльності.

В мікроекономіці процес виробництва розглядається суто функціонально — як процес перетворення вхідного потоку затрат, тобто ресурсів, у вихідний потік випуску з використанням певної технології виробництва.

Випуск — це товари або послуги у грошовому чи натуральному вимірі, які вироблені фірмою (галуззю) за певний проміжок часу з використанням необхідних для цього ресурсів.

Ресурси, або фактори виробництва — блага, які потрібно придбати фірмі для забезпечення випуску інших благ — готової продукції; основні види факторів — капітал, праця, земля (природні ресурси), підприємницький хист. Власниками факторів є домогосподарства, які продають їх фірмам на ринках відповідних факторів.

Технологія — знання про те, як сполучити різні фактори виробництва для забезпечення випуску певного блага; кількісно характеризується сукуп­ністю норм затрат ресурсів на випуск одиниці готової продукції.

З огляду на можливості фірми змінювати обсяги використання ресурсів у процесі виробництва визначаються миттєвий, короткостроковий і довгостроковий періоди.

Миттєвий період – період, під час якого фірма немає жодних можливостей змінити обсяги залучення ресурсів, а тому її реакція на зміну попиту буде здійснюватися лише через зміну ціни.

Короткостроковий період — період у виробничій діяльності фірми, протягом якого вона може змінити обсяги використання лише деяких із ре­сурсів, що забезпечують випуск продукції; його тривалість залежить від технологій виробництва.

Довгостроковий період — період у діяльності фірми, достатній для зміни обсягів використання всіх без винятку факторів виробництва, які потрібні фірмі для випуску продукції (на відміну від короткострокового періоду).