Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України Чернівецьки...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
202.72 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Чєрнега П.І.

Основи фізики Землі

Чернівці

“Рута"

2006

УДК 550.3(075.8)

ББК 26.20 я 7 4 491

І

Друкується за ухвалою редакційно-видавничої ради Че­рнівецького національного університету імені Юрія Федь- ковича

Ч 491 Чернсга П.І. Основи фізики Землі. Конспект лекцій.

  • Чернівці: Рута, 2006. - 20 с.

В двох перших лекціях з курсу „ Основи фізики Землі” розгля­даються питання структури матерії (з чого ж саме побудова­ний відомий людству Всесвіт)згідно сучасних матеріалістичних поглядів на природу. Також подається інформація щодо сил (електрична, ядерна, слабкої взаємодії, гравітаційна), які при­ймають участь у побудові Всесвіту, галактик, зірок, планет тощо. Матеріал викладений у лекціях базується на знаннях, що отримані студентачи-географами з основ природничих наук у школі та на. молодших курсах географічних факультетів.

ББК 26.20я7

©"Рута", 2006 © Чернега П.І.. 2006

Тема 1. Структура матерії. Речовина та енергія.

Елементарні частини та їх властивості.

Електромагнітне випромінювання.

Античастинки. Матеріалізація та анігіляція.

Енергія. Її види та використання.

Література:

  1. Йосип Клечек, Петр Якеш Вселенная и Земля (пер. на руск. язык Л. Белошевская, Л. Ленская ).- Прага.: Артия, 1986.-319 с.

  2. Советский энциклопедический словарь/Гл. ред. А.М.Прохоров.-З-е изд. -М.: Сов. энциклопедия, 1985. -160с.

  3. Элементарный учебник физики/Под ред. акад. Г.С. Ландсберга. -7-е изд.-М., 1971-Том 3-ий—640 с.

Властивості елементарних частинок

Атом, як “неподільний” має надзвичайно малі розміри. В од­ному кубічному міліметрі поміститься 1017 атомів. Атом подіб­ний за будовою до Сонячної системи, однак тип сил, що зв'язують в одне ціле атом, зовсім іншого характер, ніж сили в Сонячній системі. В атомі є “центральне тіло’’ - ядро і електро­ни, що обертаються навколо нього по певних орбітах.

Ядра атомів складаються з протонів (грецьке “protos” - пер­ший) і нейтронів (лат. “neuter” - нейтральний). Протони (р) - позитивно заряджені частинки, а нейтрони (п) - без електрично­го заряду, тобто нейтральні. Протони і нейтрони зв’язані між собою ядерними силами, а електрони з ядром - електромагніт­ними. Навколо ядра обертається стільки електронів (є ), скільки в ядрі протонів -тоді це нейтральні атоми. Якщо електронів ме­нше - позитивний іон, якщо електронів більше - негативний іон. Ядра атомів у 2000-4000 разів важчі від його електронів, тобто майже вся маса атома сконцентрована в ядрі, однак своїми роз­мірами атом завдячує електронним хмарам. У діаметрі атому поміститься близько 100 000 ядер.

Розміри елементарних частинок надзвичайно малі. Якщо взяти 1012 елементарних частинок і розмістити їх у ряд, то отримаємо відрізок близько одного міліметра. Тобто діаметр елементарної ча­стинки складає 10 12 міліметра, або 10"13 метра. Ця величина отри­мала назву один фермі (за прізвищем італійського фізика І лріко Фермі). Незважаючи на такі неймовірно малі розміри протона, йо­го роль для Сонця та інших зірок надзвичайно важлива. Можна го­ворити, що протон - “герой всесвіту’". Він володіє ядерною, елект­ромагнітною та гравітаційною силами. Електрон має тільки елект­ромагнітну силу, а його гравітаційна сила незначна, тому він по­стійно намагається бути поблизу протона. В найбільшому тілі со­нячної системи - Сонці налічується близько 15 - Ю протонів, 7-10 нейтронів і 45- ИГ" електронів.

До нинішнього часу, мабуть, ніхто у світі достеменно не мо­же сказати, з чого складаються елементарні частинки. Проте можна визначити кількість Оцього" (невідомого) в одній частин­ці. Ця кількість і називається масою спокою елементарної час­тинки. Чим більша маса, тим більша вага, тому це тіло важче призвести до руху або зупинити його рух. Таке “небажання” ті­ла змінювати свій стан називається інерцією. Оскільки елемен­тарні частинки мають малу масу, їм властива мала інерція. Це є причиною за якою їх можна розігнати до швидкостей, що на­ближаються до швидкості світла (с =300 000 км/с). Деякі части­нки, наприклад фотони, володіють нульовою масою спокою, а отже, зразу ж після народження вони рухаються зі швидкістю світла. Тобто мова йде про масу елементарних частинок, коли вони не рухаються, знаходяться в стані спокою й володіють ма­сою спокою. Однак слід зазначити, що маса елементарної час­тинки може залежати й від швидкості її руху.

Протони (.т„ = 1836т,, електрона) і нейтрони («/„ = 1838т,, електрона) вважаються важкими частинками, а електрон - лег­кою. Маса електрона (т.) приблизно становить 10 27г, точніше 9Д-10‘28г, або 9,1-Ю'31 кг. Знаючи масу спокою елементарної ча­стинки, можна обчислити її енергію спокою0). Наприклад, енергія спокою електрона складає: те ■ (300 000 км/с)2, тобто пі,. ■ с2 = 0,5 МеВ (мегаелектронвольт) (1 МеВ = 1,6 • 10'ь Дж).

На відміну від електрона (однієї з найлегших частинок), най­важча частинка називається “омегою” (47). Вона в 3000 разів ва­жча за електрон, і навіть якщо взяти 1012 Д то вони не зрушать найточніших ваг у світі. Близько одного грама складають 1024 протонів.

При вивченні р, е, п у прискорювачах було відкрито ряд части­нок, які мають малий період життя, приблизно 104 секунди. Та­кож були відкриті частинки, що існують всього лише 10'2220 секунди - їх назвали резонанси. До цього часу невідомо, чи це справді елементарні частинки. Згідно із сучасними уявленнями, вважається, що вони не відіграють важливої ролі у Всесвіті.

Елементарні частинки мають власний момент обертання, що отримав назву спін {„spin (англ.) - обертання). Частинку зі спі­ном можна уявити у вигляді маленької дзиґи. їх обертання поді­бне до обертання великих тіл, але все ж відрізняється. На відмі­ну від великих тіл, обертання елементарних частинок неможли­во ні прискорити, ні сповільнити. Спін є невід’ємною і незмін­ною властивістю елементарної частинки, іншими словами, спін

  • власний момент кількості руху елементарної частинки. Він має квантову природу і не пов’язаний із рухом елементарної ча­стинки як цілого, вимірюється постійною Планка її і має зна­чення (0. 1, 2, ... або 1/2, 3/2,...).

Деякі елементарні частинки володіють електричним зарядом. Напрямлений рух електрично заряджених частинок називається електричним струмом. Заряд, в 1019 електронів(стільки електро­нів проходить через нитку розжарювання в електричній лампо­чці) називають 1 кулон (К). Заряд в 1 кулон, що проходить через поперечний переріз провідника за одну секунду, створює силу струму, яка дорівнює 1 амперу (1 А). Звідси випливає, що заряд електрона дорівнює 10'14 кулона. Заряд, яким володіє електрон, мають всі негативно заряджені елементарні частинки. Заряд протона та інших позитивних частинок такий же самий, лише з протилежним знаком.

Частинки з електричним зарядом створюють навколо себе електричне поле. Поле діє з певною силою на будь-який заряд, поміщений у це поле. При русі зарядженої частинки створюєть­ся магнітне поле. Заряджені частинки при прискоренні чи упо­вільненні випромінюють порції електромагнітного випроміню­вання - фотони. При цьому електричний заряд не знищується - це закон збереження електричного заряду. Як вже раніше зазна­чалося, електрон - найменша електрично заряджена елементар­на частинка і не ділиться на дрібніші, яким би він міг передати свій заряд. Тобто він є стабільною частинкою.

Як видно з рисунку 1, однією із важливих груп елементарних частинок є баріони - важкі частинки. Основна їх властивість - баріонний заряд (Б). Баріони - це частинки з півцілим спіном і масою, не меншою від маси протона. До складу баріонів входять нуклони (р, п) та гіперони (сигма - £; ксі - лямбда - Я, омега

  • £2 та ін.), а також всі так звані резонанси. Алгебраїчна сума всіх баріонних зарядів зберігається при різноманітних взаємоді­ях та перетвореннях.

Усі гіперони (див. рис.1) маложивучі і швидко розпадаються. Навіть нейтральний нейтрон, якщо він не знаходиться у взаємо­зв'язку з протоном, через 10 хв. після виникнення перетворюєть­ся в протон. Всі баріони стараються зайняти найбільш низьку по­зицію в ієрархії, тобто зменшити свою масу. Але найнижчим чле­ном цього ряду є протон, тому він не може більше розпадатися на. інші баріони. Кожному баріону надано позитивний баріонний за­ряд +1. В інших елементарних частинок баріонний заряд дорів­нює нулю (у фотонів, електронів тощо).

Сума всіх баріонів, що можуть перетворюватись, позначається N і називається загаїьним баріонним зарядом, або баріонним чис­лом. Як відзначалось раніше, загальний баріонний заряд залиша­ється незмінним, незалежно від процесів, що проходять у Всесві­ті. Це явище називається законом збереження баріонного заряду.

Збереження електричного і баріонного зарядів - це космічні закони і діють вони постійно. Якщо б протони і електрони мог­ли розпадатись до елементарних частинок з меншою масою спо­кою, то не могли б утворюватись атоми, молекули тощо, тому Всесвіт виглядав би, напевно, інакше.

Найлегші елементарні частинки - це частинки лептонної групи - / е р І о $- легкий. До них належать: електрон ), нега­тивно заряджений мюон (//) та нейтрино - електронне (та мюонне (Г„).

Як і баріони володіють баріонним зарядом, лептони мають лептонний заряд (£). Кожному лептону присвоєно лептонний заряд +1, а античастинки лептонної групи мають заряд -1. Всі інші частинки мають нульовий лептонний заряд. Сума лептон­них зарядів при всіх перетвореннях залишається постійною, то­му що в даному випадку набирає сили закон збереження леп­тонного заряду.

Окрім вище названих властивостей, елементарні частинки мають властивості ізотонічного спіну, непередбачуваність та парність, але вони не є предметом вивчення даного курсу й ни­ми займаються спеціальні науки.