Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мирний космос1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
14.17 Mб
Скачать

6. Космічний зонд Dawn перелетить від Вести до Церери

Апарат Dawn вартістю в 466 млн дол було запущено у 2007 році з метою вивчення астероїдів, зокрема, ця інформація може допомогти краще зрозуміти історію нашої Сонячної системи та процес формування планет. З червня минулого року він успішно прибув до астероїда Веста (на знімку) - другого за масою небесного тіла в поясі астероїдів між Марсом та Юпітером.

У липні 2012 року Dawn залишить орбіту вести та візьме курс на карликову планету Цереру - наймасивніший об'єкт у поясі астероїдів. Шлях буде тривалим: прибуття очікується лише в лютому 2015 року.

7. Марсохід Curiosity дістанеться до Червоної планети

Великий (розміром з автомобіль) марсіанський робот Curiosity, головний елемент місії НАСА під назвою "Марсіанська наукова лабораторія", має здійснити посадку на поверхню планети Марс 6 серпня 2012 року.

Curiosity, на створення якого пішла чимала сума в 2,5 мільярди доларів, стартував 26 листопада 2011 року, і зараз перебуває на траекторії польоту, періодично здійснюючи незначні корекції курсу. На борту марсохода - 10 наукових інструментів, які, зокрема, дозволять шукати сліди води чи навіть життя. Найбільш драматичним моментом має стати посадка: уперше в історії космічних польотів буде використано "небесний кран", який зависне над поверхнею на струменях реактивної тяги, спустить марсохід на тросах а потім відлетить осторонь і там впаде.

8. Секретний військовий космічний літак повернеться на Землю

Про це мало хто чув, але саме зараз над нашими головами літає секретний американський космоплан-розвідник під назвою X-37B. Цей безпілотний міні-шатл, підпорядкований Військово-Повітряним Силам США, був запущений 5 березня 2011 року. Таких апаратів наразі є два, перший здійснив політ у 2010 році. Завдання і вантаж X-37B засекречено, однак відомо, що він є прототипом космічної платформи ВПС США, за допомогою якої виконуватимуться довготермінові завдання - як мінімум, розвідка та фотографування. Не виключено, що безпілотний шатл зможе завдавати "точкові" орбітальні удари по наземних цілях.

9. Міжнародна космічна станція отримає нові "прибудови"

Наразі МКС є єдиним постійним "орбітальним представництвом" людства на орбіті - принаймні, до появи у китайців власної станції. У травні 2012 року до стотонної МКС додасться ще один компонент - багатоцільовий лабораторний модуль "Наука". Цей російський модуль буде пристиковано до "крайної" точки станції - порту "Пірс" модуля "Звезда", і тепер саме до нього стикуватимуться кораблі, що прибувають до МКС. Крім цього, модуль стане місцем проведення наукових експериментів, роботи та відпочинку екіпажу, а також "складування" вантажів із пристикованих кораблів.

На тій же ракеті "Протон" разом із "Наукою" до МКС прибуде роботизована рука, створена Європейською космічною агенцією. Пристрій додасться до російського сегменту МКС, і він допомагатиме у проведенні робіт на поверхні станції.