Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мирний космос1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
14.17 Mб
Скачать
  1. Приватні польоти в космос — реальність

82, 9-11-2004

Американець Берт Рутан, який створив перший у світі приватний пілотований космічний апарат, що вийшов у космос, одержав минулої суботи завойований ним приз фонду X-Prize.

Урочиста церемонія, на якій Берту Рутану — главі компанії, яка побудувала апарат-переможець, Scaled Composites — вручили чек на 10 мільйонів доларів і 70-кілограмовий пам’ятний приз, пройшла в суботу в Центрі науки в місті Сент-Луїс (штат Іллінойс).

Пілотований космічний апарат SpaceShipOne став насьогодні першим і єдиним створеним приватною компанією космопланом, який, відповідно до умов конкурсу, здійснив за два тижні два польоти в космос, маючи на борту пілота й еквівалентний вазі двох пасажирів вантаж.

Реально ж SpaceShipOne «перевиконав» умови, здійснивши два польоти за 5 днів. У кожному з них він піднімався вище 100-кілометрової позначки, тобто виходив у навколоземний космічний простір. У першому заліковому польоті SpaceShipOne пілотував 63-річний Майк Мелвілл, а в другому — 51-річний Брайан Бінні.

Величезну допомогу Рутану надав один із засновників корпорації Microsoft мільярдер Пол Аллен, який переказав йому 20 млн. доларів на здійснення проекту.

Але на цьому конкурс не завершився. Фонд X-prize нещодавно оголосив про заснування щорічного кубка, який буде ставити ту ж мету — притягнення приватного бізнесу до розвитку космічних польотів і космічного туризму.

На думку низки експертів, успіх SpaceShipOne стане сильним стимулом для компаній у різних країнах планети розпочати боротьбу за ринок приватних польотів у космос і буде сприяти розвитку космічного туризму. Як стверджують деякі «космічні підприємці», у 2007 році вартість квитка на космічну подорож становитиме 200 тис. доларів, але потім, завдяки конкуренції, суттєво знизиться.

Перший комерційний рейс

Ракета-носій Falcon 9 з космічним кораблем Dragon, розробленим компанією SpaceX, вирушила до Міжнародної космічної станції, повідомляється на офіційному сайті NASA. Запуск вантажівки, здійснений з космодрому на мисі Канаверал у Флориді 8 жовтня в 4:35 за московським часом, став першим "комерційним" стартом приватного корабля до МКС в історії.

У відповідності з графіком, Dragon повинен досягти МКС 10 жовтня. Стиковку апарату зі станцією проведуть астронавт NASA Саніта Вільямс і японський космонавт Акіхіко Хосіде. Вантажівка доставить на МКС приблизно 450 кілограмів корисного вантажу, у тому числі матеріали для проведення 166 наукових експериментів.

 

В кінці жовтня Dragon відстикуется від станції, після чого повернеться на Землю і приводниться в акваторії Тихого океану. Вантажівка привезе з МКС матеріали наукових досліджень, а також 230 кілограмів деталей станції.

 

 

У загальній складності контракт між NASA і SpaceX по доставці вантажів на МКС передбачає 12 польотів Dragon до станції. Загальна вартість угоди становить 1,6 мільярда доларів.

 

Dragon вже здійснював політ до МКС і успішну стиковку зі станцією в травні 2012 року. Та місія вважалася тестовою та не включала в себе доставку будь-яких важливих вантажів.

Друга комерційна

23.04.2013

У неділю, 21 квітня, нова американська приватна ракета-носій «Антарес» вперше стартувала з космодрому на острові Уолопс в американському штаті Вірджинія. Запуск, який спочатку був запланований на п'ятницю, двічі відкладався, але пройшов дуже гладко. Через 18 хвилин після старту на навколоземній орбіті з'явилася виведена ракетою масо-габаритна модель вантажівки-контейнера «Сігнус». Таким чином, на ринку космічної доставки з'явилася нарешті внутрішньоамериканська конкуренція, якої так прагнуть у НАСА.

 

Передісторія комерційних запусків

 

 

Прагнення NASA перевести доставку космічних вантажів на комерційні рейки стало результатом, з одного боку, бажання заощадити на витратах у зв'язку з урізанням фінансування, а з іншого боку - прагнення не допустити зайвої залежності від міжнародних партнерів, насамперед від Росії з її «Союзом» і «Прогресом».

 

Катастрофа шаттла «Коламбія» у 2003 році підстьобнула NASA зосередитися на альтернативних способах доставки вантажів на МКС. Одним з апологетів комерційного рішення цього питання став Майкл Гріфін, призначений у 2005 році главою NASA, а до цього обіймав керівні посади в Orbital Sciences Corporation, що стала тріумфатором нинішнього запуску.

 

 

Для розвитку комерційного космосу в 2006 році була створена програма фінансування приватних компаній, які могли б розробити засоби доставки вантажів. Вона отримала найменування COTS (Commercial Orbital Transportation Services, Комерційне орбітальне транспортування). Відповідно до правил програми держава оплачувала не саму доставку вантажів (цим займається інша програма - CRS), а саме розробку космічних вантажівок з певними параметрами. Пізніше з програми COTS виділився окремий проект, призначений для фінансування розробок пілотованих кораблів (CCDev - Commercial Crew Development), учасники якого поки знаходяться на ранніх стадіях розробок і ще не виробили жодного льотного випробування. Обидві програми веде відділ NASA, названий абревіатурою, приємною для будь-якого  любителя космосу C3PO (Commercial Crew and Cargo Program Office).

Бажання стати космічним кур'єром по програмі COTS виявляли і Boeing, і Lockheed Martin, і багато менш відомі приватні компанії, проте отримати гроші NASA вдалося тільки двом щасливчикам - SpaceX і Orbital Sciences (Rocketplane Kistler також виграла конкурс, але була усунена від участі за невиконання зобов'язань ще в 2007 році). Таким чином, до справжнього моменту NASA вдалося отримати двох потенційних перевізників - мінімальне число, щоб домогтися хоч якоїсь конкуренції на внутрішньому ринку.

 

 

У 2008 році Orbital Sciences отримала під розробку комерційної вантажівки 288 мільйонів доларів. Приблизно стільки коштували роботи зі створення вантажівки-контейнера «Сігнус», в трохи більшу суму обійшлася компанії робота над ракетою-носієм «Антарес», що носила раніше назву «Таурус-II». Скільки саме вклало в розробку вантажний системи «Антарес» / «Сігнус» держава, а скільки - сама приватна компанія, точно сказати неможливо. Відомо, що за вісім запланованих робочих польотів, яким передуватимуть два тестових, Orbital Sciences отримає з бюджету 1,9 мільярда доларів.

 

Ехо місячної програми

 

 

У Росії перший запуск «Антареса» сприйняли зі змішаними почуттями гордості і заздрості, і, як не дивно, на цей раз для гордості є певні підстави. Справа в тому, що американська приватна ракета на перевірку виявляється якщо не повністю радянською, то багато в чому складається з компонентів колишнього ймовірного противника.

 

«Антарес» в тому базовому вигляді, в якому він був вперше відправлений на орбіту, складається з двох ступенів, першої - рідинної і другої - твердопаливної. У майбутньому можливе оснащення ракети-носія третім ступенем, проте незрозуміло, чи знадобиться їх використання.

 

 

Перший ступінь «Антареса» виробляється українським КБ «Південне» і являє собою модифікацію першого ступеня ракети «Зеніт-2». В якості палива в «Зеніт» використовується суміш гасу і рідкого кисню, що робить її відносно «чистої» ракетою. «Зеніт», розроблені за програмою «Енергія», ніяк не можна назвати новою розробкою - вони використовуються з 1985 року, в тому числі в комерційному «Морському старті», де вони, втім, останнім часом не дають особливих приводів для гордості.

 

Ракета Н-1, видно сопла двигунів НК-15. Фото: Wikipedia

Виробником двигунів для першого ступеня «Антареса» значиться американська компанія Aerojet, яка свого часу купила у СНТК імені Н. Д. Кузнєцова партію незатребуваних двигунів НК-33 разом з патентом на їх виробництво. Після модифікації (важливість якої можуть оцінити лише фахівці) двигуни отримали нове позначення AJ-26.

 

Перша версія цих двигунів (НК-15) була зроблена ще в 60-х - 70-х роках минулого століття в рамках радянської місячної програми і призначалася для установки на гігантську ракету Н-1. Для порівняння, в першій ступені «Антареса» всього два AJ-26, а конструкція Н-1 передбачала установку 30 двигунів НК-15. Однак після чотирьох невдалих запусків Н-1 та згортання радянської місячної програми двигуни проекту виявилися нікому не потрібні до тих пір, поки, через майже сорок років після розробки, їх модифікація не стала частиною комерційної американської ракети.

 

Другий ступінь «Антареса» має «суто американське" походження - вона виробляється компанією ATK на базі твердопаливних двигунів Castor, які представляють собою модифікацію ще військових ракет MX (Peacekeeper). Збиранням і контролем всієї системи займається Orbital Sciences, вона ж розробляє вантажівку «Сігнус». Загальна висота «Антареса» становить 40 метрів, а маса ракети на старті трохи не дотягує до 300 тонн.

 

 

Сам вантажівка «Сігнус» складається з герметичного контейнера для вантажів і керуючого модуля, оснащеного сонячними батареями. Названий на честь сузір'я Лебедя апарат відрізняється від свого прямого конкурента Dragon насамперед тим, що він не призначений для повернення вантажів з МКС назад на Землю. У цьому сенсі він дещо простіше.

Космічну вантажівку планується виготовляти у двох варіантах - звичайному і розширеному, причому в обох вона дещо менше, ніж Dragon. Останній дозволяє доставляти на МКС до трьох тонн вантажу в герметичному контейнері і ще стільки ж у негерметичному, в той час як вантаж «Сігнус» не може перевищувати двох тонн (2,7 в розширеній версії). Однак вантажівка Orbital Sciences має вдвічі більший герметичний об'єм, що дає йому деякі специфічні переваги.

 

 

 

SpaceX Dragon Фото: NASA

 

«Виправдати очікування»

 

Пуск «Антареса» здійснювався не з звичного мису Канаверал, а зі споруджуваного космодрому MARS в штаті Вірджинія, призначеного для обслуговування малих ракет. Апарат став найбільшим з тих, що піднімалися зі стартових майданчиків на острові Уолопс.

 

 

Пуск спочатку був запланований на п'ятницю, 17 квітня. Однак за 12 хвилин до старту його довелося скасувати - цифровий кабель відокремився від ракети раніше часу, і в Orbital Sciences вирішили розібратися з причинами поломки. Наступний запуск був призначений на суботу, проте цього разу підвела погода - через сильний вітер було вирішено знову відкласти старт.

 

Коли в ніч з неділі на понеділок «Антарес» нарешті відірвався від стартового майданчика, політ пройшов дивно гладко. За 10 хвилин ракета-носій підняла масо-габаритну модель «Сігнус» вагою в 3,8 тонни на висоту в 250 кілометрів над Землею. Весь політ зайняв всього 18 хвилин.

 

Крім моделі вантажівки, яка через два-три тижні після запуску повинна впасти й згоріти в щільних шарах атмосфери, «Антарес» вивів на орбіту чотири наносупутника - три крихітних апарати розміром з кухоль, що одержали назви «Олександр», «Грехем» і «Белл» , а також трохи більший Dove-1 - дослідний супутник розміром з магнітолу, розроблений компанією Cosmogia.

 

 

Якщо планам Orbital Sciences буде призначено збутися, наступний «Антарес» вирушить на орбіту вже в червні-липні цього року. На цей раз він захопить із собою вже саму вантажівку, а не її макет. За запевненням представників компанії, вантаж, маса і склад якого ще не розкривається, вже завантажений в «Сігнус» і він готовий до польоту.

 

Після другого тестового запуску «Антарес» повинен буде вчинити ще вісім «офіційних» польотів з корисним вантажем. Запуски планується проводити в середньому два рази на рік, тому вони триватимуть, мабуть, до 2017-2018 року. З іншого боку, ніхто не заважає NASA продовжити контракт, якщо сервіс космічної доставки виявиться вдалим.

 

 

Експерти відзначають, що Orbital Sciences трохи припізнилися з «Антаресом». Компанії-конкуренту SpaceX вдалося запустити Dragon майже на рік раніше і здійснити вже два польоти до МКС. Крім того, компанія розробляє версію модуля для пілотованого польоту. Однак турбуватися з приводу потужного лідера в Orbital Sciences, мабуть, ніхто не буде. Керівники NASA неодноразово заявляли про те, що їм дуже не подобається все, що натякає на монополію в тій чи іншій космічної галузі, і вони готові цілеспрямовано підтримувати конкуренцію. Так було на міжнародному ринку, так буде і з «приватниками».

Частный космический корабль

Дата первой беспилотной миссии на космическую станцию, которая будет проведена частной компанией, назначена на 30 апреля.

 

 

Хотя полет транспортного космического корабля Дракон будет всего лишь предварительной демонстрацией, успешное завершение миссии ознаменует собой новую эру в сфере космических полетов.

 

НАСА намеревается отдать на откуп частным компаниям все рутинные операции в сфере космических полетов, как беспилотных, так и с людьми на борту.

 

 

В данном случае, полет будет произведен силами компании SpaceX из Калифорнии.

 

Уже определена предварительная дата запуска корабля Дракон на 30 апреля в 12:22 по местному времени (20:22 по Москве) с мыса Канаверал, Флорида.

 

 

В данный момент все еще проводится проверка программного обеспечения, и окончательное решение о запуске будет принято на следующей неделе.

 

Элон Маск, руководитель компанией SpaceX и ведущий конструктор корабля, попросил с пониманием отнестись к уровню сложности создания систем по запуску на орбиту.

 

 

"Важно понять, что это достаточно сложно достижимо", - сказал он репортерам.

 

"Многие не понимают, что космическая станция вращается вокруг Земли каждые 90 минут", - пояснил он.

 

 

"Ее скорость составляет 27 359 км/ч и вы должны состыковаться на такой скорости. Необходимо отслеживать положение космической станции вплоть до сантиметров".

 

"Это в 12 раз быстрее, чем пуля, выпущенная из винтовки. Поэтому, это очень сложно".

 

 

Космическая капсула Дракона будет пристыкована к МКС на протяжении нескольких недель, после чего возвратиться на Землю.

 

Дракон будет запущен посредством ракеты-носителя Falcon 9 (Сокол 9). Выйдя за пределы атмосферы, Дракон приблизится к находящейся на высоте 390 километров Международной космической станции (МКС), и произведет серию коммуникационных, навигационных и других тестов.

 

 

В случае успешных тестов, кораблю дадут разрешение на приближение к станции, где его захватит автоматическая рука.

Эта рука притянет капсулу к отсеку орбитальной лаборатории, после чего космонавты разгрузят еду и другие грузы с корабля. Стыковка должна произойти 3 мая.

 

 

"Мы всегда очень взволнованы, когда корабль отправляется на МКС, но это будет один из исторических запусков", - сказал Майкл Суффредини, управляющий программой МКС в НАСА.

 

"Этот корабль, хотя и производящий всего лишь демонстрационный полет, доставит на МКС 512 кг груза. И порядка 660 кг будет возвращено на нем с МКС на Землю".

 

 

Но учитывая, что системы SpaceX достаточно новые и пока еще не проверены на практике, он добавил: "Мы не будем доставлять в ходе этой миссии ничего такого, без чего не сможем обойтись".

 

SpaceX и еще одна приватная компания, Orbital Sciences Corporation из Вирджинии, получили сотни миллионов долларов от НАСА, для помощи в разработке новых ракетоносителей и космических кораблей.

 

 

Orbital несколько отстает от SpaceX, но также собирается отправить корабль на станцию в этом году.

 

Обе компании, в дополнение к финансовой помощи, подписали мульти-миллиардные контракты с НАСА на неоднократную доставку грузов на МКС в ближайшие годы.

 

 

Но SpaceX не собирается останавливаться на доставке грузов. Их корабль Дракон спроектирован таким образом, чтобы однажды начать операции по доставке людей.

 

Элон Маск сообщил, что необходимые для этого модификации, могут быть произведены в течение следующих трех лет.

 

 

Отдав операции по доставке грузов и людей на околоземную орбиту на откуп приватному сектору, НАСА собирается сконцентрировать свои усилия на разработке систем для исследования более удаленных объектов Солнечной системы.

 

В этой связи, Конгресс одобрил планы по созданию новой ракеты и корабля, для доставки людей далеко за пределы МКС, к таким местам назначения как астероиды и даже Марс.

Перший комерційний рейс

Ракета-носій Falcon 9 з космічним кораблем Dragon, розробленим компанією SpaceX, вирушила до Міжнародної космічної станції, повідомляється на офіційному сайті NASA. Запуск вантажівки, здійснений з космодрому на мисі Канаверал у Флориді 8 жовтня в 4:35 за московським часом, став першим "комерційним" стартом приватного корабля до МКС в історії.

У відповідності з графіком, Dragon повинен досягти МКС 10 жовтня. Стиковку апарату зі станцією проведуть астронавт NASA Саніта Вільямс і японський космонавт Акіхіко Хосіде. Вантажівка доставить на МКС приблизно 450 кілограмів корисного вантажу, у тому числі матеріали для проведення 166 наукових експериментів.

 

В кінці жовтня Dragon відстикуется від станції, після чого повернеться на Землю і приводниться в акваторії Тихого океану. Вантажівка привезе з МКС матеріали наукових досліджень, а також 230 кілограмів деталей станції.

 

 

У загальній складності контракт між NASA і SpaceX по доставці вантажів на МКС передбачає 12 польотів Dragon до станції. Загальна вартість угоди становить 1,6 мільярда доларів.

 

Dragon вже здійснював політ до МКС і успішну стиковку зі станцією в травні 2012 року. Та місія вважалася тестовою та не включала в себе доставку будь-яких важливих вантажів.

Космическая программа США

Первый полет приватного корабля на Международную космическую станцию в апреле, станет сигналом все возрастающей роли приватного сектора и все расширяющихся возможностей в области космического туризма.

 

 

Компания SpaceX, которой управляет создатель PayPal Элон Маск, удалось навсегда внести свое имя в анналы истории в декабре 2010 года, как первая частная компания, доставившая корабль на орбиту и обратно.

 

Демонстрационный полет на МКС, в ходе которого будет доставлено 400 килограммов высушенных продуктов питания, намечен на следующий месяц. Это станет основным испытанием приватного сектора на прочность, от исхода которого зависит будущее космической программы США, которая вступила на порог новой эры после закрытия программы космических шаттлов.

 

 

"Мы все хорошо знаем о тех исторических изменениях, которые имели место в космической программе США с отправкой на пенсию космических шаттлов", - сказал Джордж Нилд из Федерального управления гражданской авиации США.

 

"Хотя никто не спорит, что данный запуск станет окончанием целой эры, он ознаменует собой также начала того, что, я уверен, станет блистательным будущим космической программы нашей нации".

 

 

"На основе анализа рынка, мы ожидаем, что эта отрасль вырастет до 1 миллиарда долларов в течении следующих 10 лет", - сказал он по поводу все возрастающей роли коммерческого сектора в космосе.

 

Запуск, который будет произведен с мыса Канаверал (Флорида) назначн на 30 апреля.

 

 

НАСА, применявшая вплоть до июля 2011 года шаттлы для доставки космонавтов на МКС, теперь стремится делегировать эту задачу приватному сектору. С этой целью, агентство уже выделило 270 миллионов долларов таким компаниям как SpaceX, Boeing, Sierra Nevada Corporation и Blue Origin.

 

В проекте бюджета, поданного в конгресс в феврале, президент Барак Обама запросил 829 миллионов долларов на разработку коммерческих полетов на МКС, чтобы покончить с зависимостью США от России в области доставки космонавтов и пополнения запасов.

 

 

В настоящий момент, США вынуждено платить России за доставку космонавтов на корабле Союз на МКС, миссия которой была продлена до 2020 года.

 

Компания Virgin Galactic, уже начала продажу билетов на космическое путешествие по цене в 200 000 долларов за место. Американский актер Эштон Кутчер успел стать их 500 клиентом. Компания уже собрала $60 миллионов.

 

 

Цена на путешествие в космос, в которое отправлялись приватные туристы на российских кораблях, варьировалась от 45 до 150 миллионов долларов.

Пікнік на Місяці

http://imxo.in.ua/uk/6_liudina-i-nauka/30_kosmos/2104_piknik-na-misiatsi/

Компанія Golden Spike оголосила про плани проведення комерційних польотів на Місяць, перший з яких може відбутися у 2020 році. Представники компанії розповіли про це на прес-конференції, що відбулася у Вашингтоні 6 грудня (прес-реліз). Її подробиці наводить NewScientist.

Ціна польоту до Місяця двох чоловік, за заявою Golden Spike, буде складати близько півтора мільярда доларів. При цьому клієнтами компанії повинні стати перш за все не фізичні особи, а космічні агентства країн, які поки не можуть дозволити собі власну місячну програму.

 

Вартість самого проекту, в яку включена розробка та випробування корабля, оцінюється в сім-вісім мільярдів доларів. Співробітники компанії заявляють, що, використовуючи вже створені комерційні ракети та інше обладнання, вони зможуть принципово скоротити витрати на місію. Для порівняння, державна програма "Аполло" в курсі 2010 року склала 109 мільярдів доларів.

 

 

Президентом компанії став колишній керівник наукових програм NASA Алан Стерн (Alan Stern), а главою ради директорів - колишній керівник програми "Аполло" Джері Гріффін (Gerry Griffin). У консультаційну раду Golden Spike увійшли також деякі інші колишні високопоставлені співробітники NASA і відомі венчурні капіталісти.

 

Раніше про плани комерційного освоєння космосу заявляла компанія Planetary Resources, що збирається видобувати корисні копалини на астероїдах. Крім того, група приватних компаній у рамках проекту "Google Lunar X Prize" зараз займається розробкою роботизованих модулів для відправки на Місяць. Однією з найуспішніших приватних космічних компаній є SpaceX, неодноразово запускалися вантажівка Dragon до МКС.

Приватні польоти в космос

12.07.2012

 

Компанія британського мільярдера Річарда Бренсона Virgin Galactic отримала вже 529 заявки від осіб, що бажають здійснити політ у космос. Про це сам Бренсон заявив на презентації проекту, влаштованої в рамках авіасалону "Фарнборо", повідомляє Agence France-Presse.

 

Як уточнив бізнесмен, він сам і його сім'я, включаючи двох дітей, стануть учасниками першого польоту в космос, який пропонує Virgin Galactic. Бренсон додав, що заявки подали також актор Ештон Катчер і вчений Стівен Хокінг. За словами засновника Virgin Galactic, які передає CNN, перший політ повинен відбутися у грудні 2013 року.

 

 

Всього після презентації на польоти в космос записалися близько 120 осіб. AFP нагадує, що перша заявка була отримана ще в 2004 році від ірландського 70-річного бізнесмена Білла Каллена (Bill Cullen).

 

Virgin Galactic розробила систему, що складається з літака-носія WhiteKnightTwo і власне космічного корабля SpaceShipTwo, де міститься шість осіб. WhiteKnightTwo піднімає корабель до умовної межі космосу (близько ста кілометрів), після чого SpaceShipTwo відділяється і продовжує політ самостійно. Політ триває 2:00; вартість космічного туру складає 128 000 фунтів стерлінгів (200 тисяч доларів).

 

Нижче представлені фотографії Virgin Galactic у зменшеному розмірі. Клацніть на вподобану фотографію, щоб подивитися її у великому розмір