Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота№1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
308.22 Кб
Скачать

Властивості й технічні характеристики приладів

На відміну від всіх інших систем приладів, що працюють на змінному струмі, випрямляючі прилади вимірюють недіюче значення змінного струму, а середнє значення, тому що обертаючий момент тут пропорційний середньому значенню обмірюваного струму. При вимірах у ланцюгах змінного струму найбільший практичний інтерес представляє не середнє, а ефективне значення вимірюваного струму Іеф, відношення якого до середнього значення називається коефіцієнтом форми кривої

kj = Іефср.

Як відомо, величина коефіцієнта форми кривої дорівнює: при синусоїдальній формі kj = 1.11; при прямокутній kj = 1; при трикутній kj = 1,16. Отже, детекторний прилад може бути проградуйований на ефективне значення струму тільки для деякої певної форми кривої.

Звичайно градуїровка виробляється при синусоїдальній формі кривої, а відступ кривої від цієї форми викликає погрішності вимірів, пропорційні зміні kj. Тому похибка форми кривої є непереборною, тобто вона є похибкою методу, і при вимірюванні ефективних значень змінного струму випрямляючими приладами необхідно це враховувати.

Характер шкали випрямляючого приладу рівномірний, за винятком початкової її частини (менше 10% шкали), де шкала трохи стисла й має квадратичний характер внаслідок погіршення випрямлення при низьких напругах.

Випрямляючі прилади досить чутливі: вольтметри випускаються з нижніми межами вимірювання, починаючи від 0,3 В, а міліамперметри — від 0,2 мА.

Точність випрямляючих приладів невисока, не вище класу 1,5. Численні фактори, що впливають на точність приладів, утруднюють виготовлення їх більше високого класу.

Власне споживання потужності випрямляючими приладами дуже незначне, що є однією з важливих їхніх переваг, особливо при вимірюванні малих значень струму і напруги.

Ці величини виражаються: для вольтметрів на 0,3 В споживання струму дорівнює біля 1 мА; для амперметрів на 0,2 мА спадання напруги дорівнює близько 1 В.

Область застосування випрямляючих приладів:

а) вимірювання малих змінних струмів і напруг;

б) вимірювання змінного струму, що вимагають малого власного споживання приладами;

в) вимірювання на підвищеній частоті.

Розширення меж вимірювання випрямляючих приладів здійснюється за допомогою шунтів для амперметрів і додаткових опорів для вольтметрів, що практично не легко здійснено для інших систем приладів змінного струму. Остання обставина дає можливість виготовляти універсальні багатограничні прилади, придатні разом з тим для вимірювання постійного струму (при виключених випрямлячах).

Прилади випрямляючої системи є відносно новими, надалі вони повинні набутити широкого застосування в якості багатограничних комбінованих вольтамперметрів постійного й змінного струмів.