Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота№1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
308.22 Кб
Скачать

Властивості й технічні характеристики приладів

Точність термоелектричних приладів відносно невелика. У технічних приладах основна похибка має значення не менш +1% від вимірюваної величини, а в малогабаритних приладах не менш 2-2,5%; зі зростанням частоти похибка збільшується, доходячи до значення +5%. Тут вирішальне значення має недосконалість термоперетворювач головним чином через наявність теплової інерції термопари.

Додаткова похибка від зміни температури навколишнього середовища не виходить за межі 1—2% на кожні 10° С.

Власне споживання потужності термоприладами дуже невелика, наприклад, амперметр на 2 А споживає близько 0,3 Вт..

Зовні змінне магнітне поле не вносить додаткової похибки в термоприлади, але постійне магнітне поле робить деякий вплив на показання, тому що вимірювачем у термоприладі є магнітоелектричний прилад.

Шкала термоприладів нерівномірна й близька до квадратичного, тому що кількість виділеного тепла в термоелементі пропорційно квадрату струму.

Робочою частиною шкали є область показів від 20’до 100% номінального значення; у початковій частині шкали похибка ненормована.

Перевантажувальна здатність приладів досить невелика; навіть короткочасне перевантаження на 10% понад номінальне значення шкали може викликати перегрів нитки термоперетворювача.

Амперметри типу т12

Амперметри типу Т12 (мал. 348 й 349) являють собою переносні лабораторні однограничні прилади термоелектричної системи з безпосереднім відліком, призначені для вимірювання сили токи в ланцюгах змінного струму частотою від 50 гц до 30 Мгц.

Рис.8. Зовнішній вигляд приладу типу Т12 з термоперетворювачем типу ТДО1

Рис. 9. Принципова

схема приладу типу Т12

з термоперетворювачем

типу Т101

Прилади випрямляючої дії. Призначення й область застосування

Випрямляючі вимірювальні прилади призначаються для вимірювання сили струму й напруги в ланцюгах змінного струму частотою до 10 000 гц.

Вони являють собою сполучення вимірювального приладу магнітоелектричної системи й одного або декількох міднозакисних випрямлячів, вмонтованих звичайно в корпус приладу.

Випрямляючі прилади знайшли застосування для вимірювання невеликих величин змінного струму й напруг, тому що існуючі електромагнітні й електродинамічні прилади, маючи низку чутливістю, не забезпечують необхідної точності при вимірах малих величин струму й напруги.

Випрямлення вимірюваного змінного струму через сухі випрямлячі або детектори з погляду ККД (до 70%) і простоти пристрою є вигідним і зручним способом перетворення змінного струму в постійний для цілей вимірювання. Сполучення високочутливих магнітоелектричних приладів з детектором дає можливість вимірювати малі величини змінного струму й напруги. Крім того, детекторні прилади незрівнянно менше піддані виникненню в них додаткової погрішності від підвищення частоти струму, чим електромагнітні прилади, а тому вони придатні для вимірів у відносно великому діапазоні частот змінного струму.