Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ 1 4.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
206.85 Кб
Скачать

Періодизації інтелектуального розвитку ж.Піаже.

Періодизація Ж.Піаже виникла у зв’язку з розв’язанням задачі вивчення внутрішніх механізмів розвитку інтелекту. В основі його поділу онтогенезу на окремі періоди лежить уява про інтелектуальну структуру. За Піаже:

  • від 0 до 1,5-2 років – стадія сенсомоторного розвитку (немовля пізнає світ тільки через різні дії: розглядання, хапання, смоктання тощо)

  • від 2 до 6-7 років – доопераційна стадія (маленькі діти формують поняття та користуються символами, такими, як язик, для повідомлення їх оточуючим. Ці поняття обмежені їх особистим, безпосереднім досвідом. Н-д, якщо дитина уявляє, що аркуш паперу – це шматочок пирога, а мама його викидає, то дитина може розчаруватись, оскільки діти дуже серйозно ставляться до назв предметів, та не можуть відрізнити назву від речей, які вони собою являють. До кінця цього періоду діти дізнаються, що слова – це умовні знаки й що одне слово може мати декілька значень)

  • від 7 до 11-12 років – стадія конкретних операцій (діти починають мислити логічно, класифікувати об’єкти за декількома ознаками та оперувати математичними поняттями. Н-д, діти даного періоду розуміють, що тер’єри – це підгрупа собак, хоча дитині до 7 років важко зрозуміти, що дана тварина може бути одночасно і “собакою”, і “тер’єром”.)

  • з 12 років – стадія формальних операцій (на даному етапі підлітки можуть досліджувати всі логічні варіанти розв’язання задач, уявляти речі, реалістично думати про майбутнє, формувати ідеали та розуміти зміст метафор, що недоступне дітям молодшого віку.).

Послідовність стадій, за Піаже, вроджена, але самі стадії виникають лише як наслідок індивідуальних дій дитини з предметами оточуючого світу.

Інтелектуальний розвиток дитини за Піаже

Періоди

Півперіоди і стадії

Вік

І. Сенсо-моторний інтелект

0-2 р.

1. Вправляння рефлексів

0-1 міс.

2.Елементарні навички. Первинні кругові реакції

1-4 міс.

3.Вторинні кругові реакції

4-8 міс.

4.Початок практичного інтелекту

8-12 міс.

5.Третинні кругові реакції

12-18 міс.

6.Початок інтеоризації схем

18-24 міс.

ІІ.Репрезентативний інтелект і конкретні операції

2-11 років

1.Доопераційні уявлення

2-7 років

2.Конкретні операції

7-11 років

ІІІ. Формальні операції

11-15 років

Сучасна вітчизняна періодизація, за якою у віковій психології розглядається динаміка психічного розвитку дітей:

Немовлячий вік – 0-1р., Ранній вік – 1-3р., Дошкільний вік – 3- 6-7 р., Молодший шкільний вік – 6-7- 10-11р., Середній шкільний або підлітковий вік – 10-11 – 14-15р., Старший шкільний вік або рання юність – 14-15 – 17-18р.

20