Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_Frantsuzkiy_tsivilniy_kodex.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
220.67 Кб
Скачать

4. Історичне значення Кодексу Наполеона.

Для свого часу Цивільний кодекс 1804 р. мав видатне значення. Це була, по суті, друга цивільна конституція нового правопорядку. З доповненнями і змінами кодекс діє у Франції до сьогодні (до кінця XX ст., правда, свою первісну редакцію зберегло не більше половини статей).

Кодекс Наполеона став зразком для кодифікації цивільного права в різних країнах світу. Своєю ефективністю він зобов'язаний перш за все тому, що відобразив зміни, які відбувалися у XVIII ст. не тільки у французькому суспільстві, але й набирали силу у Європі XIX ст.: відміна феодального режиму земельної власності, дроблення земельної власності, секуляризація нравів (як наслідок цивільного шлюбу) і т.п. Багато юристів і політичних діячів вбачали його повсемісний вплив у формі самої кодифікації, а саме у властивій їй простоті, уніфікованості і особливо аксіоматичності. Чимале значення для поширення кодексу мали переможні наполеонівські війни.

У чистому вигляді кодекс було введено у Франції, Бельгії, Люксембурзі, Рейнських областях Німеччини, Гессені, Женеві, Савойї, П'ємонті, Пармі. У частково зміненій формі його було запроваджено у Варшавському герцогстві, Бадені, Вестфалії, Ганновері, Ганзейських державах, Голландії, Італії, Баварії. Пізніше кодекс було рецепійовано в Румунії, Греції, Гаїті. Штаті Луїзіана (США), провінції Квебек (Канада), Болівії. Сальвадорі, Домініканській Республіці, Іспанії, Португалії. У ряді країн, де кодифікаційні роботи проводилися в другій половині XIX ст., положення Кодексу Наполеона вже корегувалися, а то й істотно перероблялися. Через цивільний кодекс Чилі 1857 р . цивільне право Франції вплинуло на кодекси Еквадору, Колумбії, Нікарагуа та інших латиноамериканських країн. Великий вплив справив Кодекс Наполеона і на розвиток цивільного права Єгипту, Японії.

43

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]