Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД .doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
111.1 Кб
Скачать

Тема № 9: Слуховий аналізатор , механізм слуху

Для БЖД людини слух відіграє таку ж саму велику роль як і зір. Для того щоб людина чула потрібне джерело звуку, середовище в якому цей звук розповсюджується та й приймає звукові коливання. Механізм слуху такий же як механізм зору.

Частина кори головного мозку що відповідає за слух знаходиться біля віска людини .

Зовнішня частина вуха в процесі слухання ролі не грає.

В процесі слуху головну роль відіграє мембрана , що називається барабанною перетинкою – це тонка , що формується коли на неї потравляють звукові хвилі.

Барабанна перетинка також є захисним бар’єром , що охороняє наше вухо від пошкодження. Механізм розмовної мови : голосові зв’язки людини починають коливатись – це і є звукові коливання.

Повітря виконує роль середовища в якому звук розповсюджується. Такі відстані звук проходить майже миттєво, тому немає різниці часу між сказанням і почуттям .

Барабанна перетинка точно відтворює коливання голосових зв’язок і ми чуємо співрозмовника.

Звукові коливання бувають в інтервалах від 20 до 20000герц. Менше 20000 інфра звук, а більше 20000 ультра звук.

Інфразвук використовується у дефектології металів – цим методом користується для визначення якості металічних предметів шляхом порівнювання фотографій з слаломними зразками.

Ультразвук – це мова спілкування дельфінів , косаток, кожанів. Людина ці звуки не чує. Ультразвук використовується для лікування , для визначення відстані при дослідженні морського дня.

Ехолокація – це визначення відстані до далеких предметів.

Параметри звукових коливань:

1) гучність звуку – залежить від амплітуди коливань, якщо гучність звуку досягає 400 дцб, то барабанна перетинка починає деформуватись, і може зруйнуватись .

Наприклад : зліт реактивного літаку, артенерійський наліт і т.д. в цьому випадку людина отримує контузію, часткова втрата слуху, після вилікування за ікання.

2) частота коливань або висота тому. Чим частіше коли багатоваються голосові зв’язки тим вище тон. Людина не витримує надто високих звукових коливань. Людина на протязі життя запам’ятовує та розрізняє багато тисяч звуків, ці звуки в неї асоціюються з пам’яттю(слуховий образ).

Музикальні звуки- це гармонічні коливання однакової частоти( симфонічний оркестр). Людина може розрізняти не тільки музикальні звуки, але й дитринтизувати різних виконавців .

Кожна людна має в тембрі голосу свої обертону вони властиві кожній людині.

Людина , що володіє музикальним слухом може чути в оркестрі кожен інструмент.

Тема № 10:Засоби колективного та індивідуального захисту . їх роль у бжд. КЗ.ЗІЗ.

КЗ – спеціально збудовані споруди підземні з штучним освітленням, вони служать для того щоб захистити гром.населення на випадок війни ,державних переворотів, стихійних лих . КЗ у своєму складі місять запаси води, їжі,медикаментів,автономне осв.,спальні місця,склад з одягом. КЗ – дуже складні інженерні споруди з штучною вент.повітря,зі спец.підігрівом, одночасно тут можуть знах. 1000 осіб, а так як серед них можуть бути хворі,діти,то там же знах. Багато спеціалістів:лікарі інженери вихователі тому утримання таких сховищ коштую млн. доларів. Найвигідніше ці сховища розміщувати на станціях Метрополітену але в Україні метро є лише в 4 містах. Якщо пункти не такі великі, то таких сховищ може бути декілька. На великих підприємствах що пов’язані з екстрим. умовами виробництва(вибухи)випробовування нової косм. техніки для співробітників будують власні КЗ.

ЗІЗ класифікуються так :

1) ізолюючи костюми( такий костюм ств. для людини власний мікроклімат-вологість ,автономна система дихання-зшитий він з негорючих тканей. Такі костюми мають недоліки : велика вага,обмеженість у шв. пересування ,людина в такому кост.знах обмежений час,але тільки в таких костюмах можна перебувати в зоні пожеж, обвалів, низьких температур ,радіації тощо. Ці костюми видають державою безкоштовно. різниця між скафандром та костюмом зіз. Скафандр-засіб для Бжд для 1 особи, одягаючи його інших не рятують. Вони металічні .тому особлива увага виділяється герметизації скафандра).

2)засоби захисту органів дихання (бувають:

А)Маски-декілька шарів тканини, захищають тільки від бруду,повітря не фільтрують. Б)Респіратор-засіб що закриває лице до чола,він містить фільтруючу коробку де повітря очищається. Недоліки весь час потрібно замінювати фільтри.

В) противогаз - герметично закриває обличчя та волосся,але має погану вентиляцію . Запотівання скла окулярів,засоби захисту органів дихання викор. для рятувальних робіт, для робіт зі шкідливими хім. речовинами , а також для трен. занять цивільного захисту).

3)одяг спец.захисту (існує майже в кожній професії , шлеми, каски, комбінезони,халати,фартухи… ця одежа повинна мати діелектричні властивості , тобто не проводити електричний струм, тому вона частіше всього гумова, інше призначення для того щоб зберегти шкіру рук

4)засоби захисту ніг,очей,органів слуху.

5)захисні дерматологічні засоби.

Для роботи з отруйними і забруднюючими речовинами користуються спец.одягом.

Для захисту від кислот та лучів – гумовим взуттям та рукавичками.

Для захисту, шкіри рук обличчя застосовують захисні креми та пасти : антитоксичні, водостійкі, жиростійкі.

Очі від можливих опіків, шоломами та аерозолями.

До засобів ЗІЗ органів дихання належать:

1) респіратори

2) промислові протигази

3) ізолюючі дихальні апарати

За призначенням фільтруючі поділяються на :

1) протипилові ( захист від аерозолів)

2) протигазові ( від газових шкідливих речовин)

3) газопилозахисні ( захист від паро-газоподібних речовин)

Ізолюючі апарати бувають:

1)шлангові

2) автономні

Шлангові апарати призначенні для роботи в атмосфері, що містить менше 18% кисню. Вони мають довгі шланги, по якому подається повітря для дихання із чистої зони.

Автономні апарати працюють для від автономних джерел кисню чи від балонів з повітрям, чи дихальною суміщу . Вони призначенні для виконання рятувальних робіт чи евакуації людей із загазованої зони.