Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД .doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
111.1 Кб
Скачать

Тема № 1: Предмет безпеки життєдіяльності. основні положення бжд.

У 1995р листом Міністерством освіти ввели навчальну дисципліну (оцінювання з 5 балів) БЖД. В усіх вузах 1-4ст.акредитаці

З 1999р.цей предмет викладали в усіх вузах.

БЖД-це предмет,що вивчає методи існування людини таким чином,щоб її життя безпечним.

БЖД- це особиста справа кожного та держави.

Вертикаль влади та структури БЖД

1)м.Київ –МНС-Закони

2)обл.центр Крим-ОБЛадмін.-Накази

3)м/с райони-район.адмін.-Разпорядження

4)всі підпр.України-низова ланка-Виконання.

1. В столиці держави існує міністерство надзвичайних ситуацій(МНС) в якому створено головне управління БМД(25-30 співр). Тут готуються закони про безпеку громадян,що потім затверджується верховною владою.

2. В областних центрах при державних адмін.створені відділи БЖД(7-9спів).Їх робота- це сили їх слад. відповідних наказів для більш низових ланок.

3. Маючи накази з 2-ї (3-4сх.) пишуться розпор. Розпорядження стосується певної особи, що відповідає за безпеку та життєдіяльність людей районам.

4. Ті виконавці, які на громадянських засадах або за зарплатню виконують всі пропозиції, розпорядження закони, накази, відходять від 1 та 3.

Історичний нарис розвитку БЖД

Більше 20-ти тис. р. тому з моменту появи племен, людина дбала про БЖД- інстинкти самозбереження та продовження роду. Це була епоха, коли відбувались локальні війни. В результати цих війн знаряддя праці, зброї покращувались, відбувався обмін досвіду, в результаті чого покращувались умови життя, життєдіяльність людини її вік збільшувався, людина стала жити довше.

БЖД у період раннього середньовіччя

В цей час були релігійні війни. При завоюванні чужих територій виникали масові епідемії ( чума, холера). Від цих епідемій гинуло чимало людей. З метою збереження БЖД проводились заходи пов`язані з виникнення нових ліків, ці заходи були варварські, а також призвели до виникнення сухих препаратів, що застосовувались для щеплення, таким чином людство намагались отримати імунітет проти хвороб. В наслідок цих дій середній вік життя становив до 32р. наступні покоління. Наступні покоління вже мали деякий імунітет до деяких захворювань.

Розвиток БЖД у 19-20 ст.

З`явились синтетичні ліки не природного походження. Це дозволило знизити їх ціну та подолати та подолати такі хвороби як туберкульоз, запалення легенів. Зростав добробут людей, з’явились квартири з усіма зручностями. У 20-му ст. у таких країнах, як Японія, середній вік чоловіків- 78 р. жінок- 87р. В України чоловіки жили 58р., жінки-54р.

Тема № 2: Основні теоретичні принципи бжд. Категорії бжд.

БЖД – синтез розділів , що вивчається в інших науках, та відрізняється від предметів.

В країнах ЕС ця дисципліна називається наукою про ризик. Існують наукові інститути які координують безпеку по всій Європі.

Складові частини БЖД

1) інженерні науки

4) наука про сусп. 5) наука про безпеку 2) природничі науки

3) гуманітарні науки

1 – входить до БЖД , тому що це основа для створення споруд, фундаменту від міцності яких залежить безпека людей , що в цих спорудах живуть чи працюють. Прикладом таких наук є опір матеріалів. Теорія будівництва й гідротехніка. Одним з кладів БЖД є різного роду таблиці,стандарти, розрахунки, формули.

2-природничі науки – фізика, хімія, математика… Ці науки вивчають явища , що можуть бути небезпечним для людини. Ураження електрострумом, радіація, отруєння хімічними речовинами. Математика нам дає формулу для всіх цих обчислень.

3 – це філософія, іноземні мови. Філософія формує наш світогляд, а від нього залежить наша безпека, тому що вона різна у всіх людей. Лінгвістика потрібна для перекладу документів з однієї мови на інші англо-мовні країни користуються більш безпечним обладнанням .

4 – Історія , економіка, право. Вивчаючи історію людство дізнається про помилки наших предків, і в майбутньому намагається більше їх не повторити.

5 – Наука про безпеку – насамперед стосується людей, тому знання таких предметів як анатомія, біологія, медицина – дуже важливі , чим краще розвиненні ці предмети, тим довше і краще ми живимо.

Життя – особлива форма існування матерії, від найпростіших організмів до людини. Життя на планеті Земля існує мільярди років, але людське життя у тому розумінні як зараз виглядає людина існує всього 20 тис.років. Тривалість людського життя визначає наука – геронтологія. Згідно цієї науки люди після 90 років – довгожителі.

Середня тривалість людського життя залежить від:

- від генетики;

- здорового способу життя;

- від освіти;

Діяльність. Тільки людина займається діяльністю, що змінює навколишнє середовище.

Діяльність – це тільки людська мета будь - якої зростання добробуту людей, що збільшує термін людського життя.

Безпека буває:

- фізична

- моральна

- емоційна

Фізична небезпека залежить від нашої поведінки та середовища в якому ми живемо, це дії які ми вимушені робити для захисту життя.

Моральна безпека - вона індивідуально залежить від нашого темпераменту , психіки тощо.

Роль моральної безпеки в тому, що би нетрапилось руйнування організму, в результаті емоційних стресів.

Емоційна безпека – захисна діяльність організму, що не дозволяє йому руйнуватись.

Кожна людина під час стресових ситуацій поводиться по різному.

Після прояву емоцій стрес зменшується і людина займається своє роботою в нормальному режимі.