Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антропологія - псих.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
137.73 Кб
Скачать

2

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Південноукраїнський національний педагогічний університет

Історико-філологічний факультет

Кафедра всесвітньої історії

ЗАТВЕРДЖУЮ”

Проректор з навчальної роботи

_____________________ (Н.В.Яблонська)

___”_________________________200__р.

Програма навчального курсу

антропологія

(за вимогами кредитно-модульної системи)

Одеса − 2009

УДК

ББК

Антропологія. Програма навчального курсу. – ПНПУ ім. К.Д.Ушинського, 2009. – 24 с.

Розробник: О.П.Сєкерська, к. істор. н., доц.

Рецензенти:

- кафедра історії стародавнього світу та середніх віків Одеського національного університету

- к. іст. н, доц. Одеського національного університету С.Б.Охотніков,

- к. іст. н., доц. Миколаївського держуніверситету І.О.Смирнов.

Затверджено вченою радою ПНПУ

Протокол № від __.___._____200_ р.

ББК

©

ПНПУ, 2009

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ навчального КУРСУ

антропологія”

ОПИС ПРЕДМЕТА Навчального КУРСУ

Предметом курсу є вивчення людини як біологічного виду та її змін у часі та просторі (антропосоціогенез та расогенез).

Курс:

Підготовка бакалаврів

Напрям,

спеціальність, освітньо-кваліфікацій-ний рівень

Характеристика навчального курсу

Кількість кредитів, відповідних ECTS:

2.7

Модулів: 2

Змістових модулів: 4

Загальна кількість годин: 36

Тижневих годин:

2

0101

Педагогічна освіта”

6.010100 Педагогіка і методика середньої освіти. Практична психологія

бакалавр

Обов’язковий

Рік підготовки: 2

Семестр: 1

Лекції : 18 год.

Семінари: 18 год.

Самостійна робота:

18 год.

Вид контролю: залік

МЕТА

Мета курсусистематизувати знання студентів про історію походження виду Homo sapiens sapiens, закріпити знання про морфологію людини та розглянути мінливість людства в часу та просторі. Студенти отримують знання з еволюції нервової системи людини. Курс значно розширює знання студентів з багатьох галузей сучасної гуманітарної думки та сприяє процесам етнокультурної гармонізації в суспільстві.

П р о г р а м а курсу

Історико-теоретичний курс “Антропологія” читається як складова частина спеціальної підготовки за спеціальністю “практична психологія” на факультеті Практичної психології.

Концептуальною та методологічною основою курсу є еволюційна теорія згідно якої історія людини подається в нерозривній єдності з історією природи.

Завдання вивчення курсу “ Антропологія ” обумовлені методичним процесом “сприйняття - усвідомлення - застосування” знань:

-з’ясування біологічних передумов олюднення предків людини та сучасних людиноподібних мавп;

- вивчення рушійних сил антропогенезу, процесу формування суспільства;

- визначення основних етапів еволюції людини та суспільства;

- розгляд морфології людини сучасного біологічного виду;

- ознайомлення з віковою та конституційною антропологією;

- аналіз теорій виникнення рас, класифікація рас людства;

- формування уявлення про антропологічний склад населення світу;

-ознайомлення з антропологічним складом населення території України в Доісторичному та історичному минулому і на сучасному етапі.

- набуття навичок використання знань з основ антропології в навчальному процесі та їх втілення в подальшу професійну діяльність.

Змістовий модуль I. Вступ. Джерела та історіографія антропології.

ТЕМА 1. Предмет та завдання. Джерела. Предмет та задачі курсу “Основи антропології”. Поняття та класифікація джерел з антропології. Методологія та методика вивчення людини як біологічного виду та її мінливості у часі та просторі. Прямі та кісні методи датування палеоантропологічних знахідок. Загальні уявлення про напрями та методи історичної антропології. Антропометрія, антропометричний інструментарій. Краніометрія.

ТЕМА 2. Історія накопичення антропологічних знань. Зародження антропологічних спостережень в античний час, накопичення їх в епоху середньовіччя. Натуралісти й філософи XVIII – початку XІX століть про місце людини в природі. Формування антропології як самостійної наукової дисципліни. Еволюційна теорія Ч.Дарвіна. Дарвінізм та його вплив на розвиток антропологічної науки. Значення робіт Ч.Дарвіна та Т.Гекслі. Виникнення антропологічних товариств та їхня роль в історії науки про людину. Розвиток первісної археології та палеоантропології в ХХ ст. Головні шляхи розвитку сучасної антропології. Розвиток антропології в Україні. Федір Вовк. Українська антропологія в 20 – 30 роки ХХ століття. Здобутки та проблеми української антропології останніх десятиліть.

Змістовий модуль п.

Антропосоціогенез.

ТЕМА 3. Природні умови антропогену. Методика дослідження. Загальна характеристика антропогенового періоду. Динаміка розвитку палеогеографічної ситуації в плейстоцені – ранньому голоцені: зміни рельєфу , клімату, рослинних та тваринних комплексів.

ТЕМА 4. Біологічні передумови олюднення. Місце людини в тваринному світі. Еволюційні попередники людей. Найдавніші еволюційні витоки людини. Сучасний стан проблеми походження людини та суспільства в світлі найновіших археологічних, антропологічних, екологічних та культурологічних досліджень. Початок, закінчення та рушійні сили антропогенезу. Проблема грані між тваринами та людиною.

ТЕМА 5. Ранні етапи антропогенезу. Процеси, які призвели до появи ранніх предлюдей. Австралопітеки – безпосередні попередники людей. Фізичний тип, розповсюдження, час існування, біотоп, матеріальна культура, господарська діяльність австралопітеків. Перші представники роду Homo на Землі - Homo habilis: фізичний тип, період існування, розповсюдження, господарська діяльність та матеріальна культура. Перші знаряддя праці на Землі, особливості їх виготовлення.

ТЕМА 6. Формування людини сучасного фізичного типу. Архантропи (Homo erectus) – найдавніші люди: час існування, розповсюдження, фізичний тип, господарська діяльність, побут, матеріальна та духовна культура. Виникнення мислення та мови. Палеоантропи (Homo sapiens neanderthalensis): фізичний тип, розповсюдження, матеріальна культура, трудова діяльність та побут. Неандертальські поховання. Неандертальська проблема. Поява людини сучасного виду (Homo sapiens sapiens). Фізичний тип неоантропів час та місце виникнення неоантропів. Соціогенез. Джерела вивчення соціогенезу. Початок та закінчення соціогенезу.