Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Первобытное общ-во 14.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Розселення людини сучасного біологічного виду.

Заселення людиною території Північної та Південної Америки і Австралії. Час та шляхи заселення території України: сучасний стан проблеми. Виникнення великих рас. Уявлення про раси та основні расові ознаки людини.

МОДУЛЬ ІІ

Змістовий модуль 3.

Епоха первісної общини.

Епоха ранньопервісної общини.

Загальна характеристика епохи. Археологічні періоди існування ранньопервісної общини. Проблема переходу до пізнього палеоліту: археологічний та історичний контекст. Становлення ранньопервісної общини: дуально-праобщинна організація. Виникнення статевих мисливських табу. Агамія часткова та повна, екзогамія, ендогамія. Виникнення роду як одна з сторін антропосоціогенезу. Ознаки роду. Господарсько-культурна адаптація ранньопервісної общини: спосіб життя та побут, господарсько-побутові комплекси, житла. Господарські системи пізньопалеолітичного та мезолітичного населення. Соціальна структура ранньопервісного населення. Шлюб та сім’я. Особливості процесу соціалізації. Організація влади та управління. Духовна культура пізньопалеолітичного та мезолітичного населення: образотворче мистецтво, ритуальна діяльність, розвиток раціональних знань. Етнографічні аналоги ранньопервісної общини. Ранньопервісна община на території сучасної України: пам’ятки мистецтва та культу (Анєтовка ІІ, Мізинське поселення, Кам’яна Могила).

Епоха пізньопервісної общини.

Загальна характеристика епохи. Неоліт – археологічний період розвитку пізньопервісної общини, його технологічні досягнення. Виникнення відтворюючого господарства. Теорія трьох стадій. Передумови, причини, умови та механізм виникнення землеробства та скотарства. Періодизація виникнення відтворюючого господарства за В.О.Шнірельманом. Археологічні дані про виникнення та розповсюдження відтворюючого господарства. Сутність процесів доместикації та культивації. Найстародавніші центри походження культурних рослин та тварин. Центри походження культурних рослин за М.І.Вавиловим. Подальша спеціалізація в розподілі праці. Соціально-економічні відносини. Надлишковий продукт. Престижна економіка. Особливості обміну в докласових суспільствах. Общинно-родова організація: фратрія, плем’я, род (клан), субклан, лінідж. Поняття адопції. Особливості процесу соціалізації. Шлюбно-сімейні відносини. Організація влади та соціального контролю. Духовна культура: раціональні знання, мистецтво, казки та інші жанри фольклору, міфологія та релігія. Соціальні норми поведінки.

Етнічний стан та демографія в епоху первісної общини.

Особливості реконструкції демографічної та етнічної ситуації епохи первісного суспільства. Демографічна ситуація в епоху ранньопервісної общини. Основні демографічні показники: народжуваність, смертність, середня тривалість життя, міграції. Демографічна ситуація в епоху пізньопервісної общини.

Змістовий модуль 4. Епоха класогенезу. Первісні суспільства та цивілізація. Розклад первісного суспільства та утворення класів.

Підйом виробництва та подальший розвиток відтворюючого господарства. Відкриття металургії. Виникнення ремесел. Інтенсифікація обміну. Визрівання інститутів класового суспільства: поява додаткового продукту, становлення приватної власності. Археологічні та етнографічні дані про накопичення багатств та майнову нерівність. Зародження експлуатації. Форми експлуатації. Зародження суспільних класів. Поява держави та права (політогенез). Зміни у становищі статей в епоху класогенезу. Перехід від матріархату до патріархату. Шлюбно-сімейні відносини, нові форми шлюбу. Общинна та родоплемінна організація. Духовна культура в епоху класоутворення: накопичення раціональних знань, мистецтво, релігія. Поява писемності. Ранні системи письма: предметне, піктографічне, ієрогліфічне.

Демографічна картина епохи класоутворення. Етнічний та мовний стан в епоху класоутворення.