Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Первобытное общ-во 14.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
262.14 Кб
Скачать

3. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1.

Вступ. Джерела та історіографія історії первісного суспільства.

Предмет. Джерела. Періодизація.

Предмет та завдання курсу “історія первісного суспільства”. Хронологічні рамки історії первісного суспільства. Поняття джерела первісної історії. Класифікація джерел. Періодизації історико-культурного розвитку: археологічна, антропологічна, геолого-кліматична та загально-історична. Методологія та методика вивчення найдавніших періодів історії людства.

Історіографія історія первісного суспільства.

Основні проблеми реконструкції історії первісного суспільства. Уявлення про первісну історію в античну епоху. Етнографічні спостереження в епоху середньовіччя. Епоха Великих географічних відкриттів та накопичення знань про первісні народи. Перші узагальнення первісної історії в ХVІІІ столітті. Накопичення конкретних фактів про первісне суспільство в ХІХ столітті. Еволюційна теорія Ч.Дарвіна. Значення робіт Ч.Дарвіна та Т.Гекслі. “Первобытная культура” та “Антропология” Е.Тайлора. Розвиток первісної археології та палеоантропології в ХХ 6ре. Концепція “неолітичної революції” Гордона Чайлда. Схема розвитку первісного суспільства П.П.Єфименка. Роботи Леві-Стросса. Сучасний етап розвитку історії первісного суспільства як науки.

Змістовий модуль 2. Антропосоціогенез. Природні умови антропогену.

Методика дослідження. Загальна характеристика антропогенового періоду. Динаміка розвитку палеогеографічної ситуації в плейстоцені – ранньому голоцені: зміни рельєфу , клімату, рослинних та тваринних комплексів. Історія Чорноморського та Середземноморського басейнів в плейстоцені – ранньому голоцені.

Ранні етапи антропогенезу.

Сучасний стан проблеми походження людини та суспільства в світлі найновіших археологічних, антропологічних, екологічних та культурологічних досліджень. Початок, закінчення та рушійні сили антропогенезу. Проблема грані між тваринами та людиною. Процеси, які призвели до появи ранніх 7ред людей. Австралопітеки: фізичний тип, розповсюдження, час існування, біотоп, матеріальна культура, господарська діяльність. Перші представники роду Homo на Землі - Homo habilis: фізичний тип, період існування, розповсюдження, господарська діяльність та матеріальна культура. Перші знаряддя праці на Землі, особливості їх виготовлення.

Завершення процесу антропогенезу.

Архантропи (Homo erectus): час існування, розповсюдження, фізичний тип, господарська діяльність, побут, матеріальна та духовна культура. Виникнення мислення та мови. Палеоантропи (Homo sapiens neanderthalensis): фізичний тип, розповсюдження, матеріальна культура, трудова діяльність та побут. Неандертальські поховання. Зародження первісних форм релігії: тотемізм, магія, фетишизм, анімізм. Зародження раціональних знань. Неандертальська проблема. Поява людини сучасного виду (Homo sapiens sapiens). Фізичний тип неоантропів, Гіпотези поліцентризму та моноцентризму в антропогенезі. Соціогенез. Джерела вивчення соціогенезу. Початок та закінчення соціогенезу.