Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нов тня ст. 2015.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
429.57 Кб
Скачать

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета курсу навчальної дисципліни «Новітня історія Європи і Америки» надання студентам об’єктивної інформації про картину соціально-економічного розвитку Західної Європи та Америки у розглянутий період, удосконалення їх знань про зміни у культурному розвитку європейських країн, трансформацію індустріального суспільства та формування сучасної постіндустріальної, інформаційної цивілізації.

Історико-теоретичний курс «Новітня історія Європи і Америки» читається на 4 курсі історико-філософського факультету.

Концептуальною та методологічною основою курсу є сучасний погляд на суспільно-політичний розвиток, в якому історичні події розглядаються у тісному взаємозв’язку соціальних, економічних, культурних явищ, а особливе увага приділена саме людині. Для цього використовуються проблемний та системний науковий підхід. Саме завдяки цьому, можливо створити більш об’єктивну картину розвитку Західної Європи та США. З’ясувати нові тенденції у побудові економіки постіндустріального суспільства, визначити основні напрямки як внутрішньополітичного, так і зовнішньополітичного життя. Осмислити серйозні зміни у культурі, побуті та світогляді європейців. Оцінити зміни у соціальній структурі суспільства.

Завдання вивчення курсу «Новітня історія Європи і Америки» є

- підкреслити необхідність у формуванні і застосуванні нового сучасного погляду на предмет розуміння історії новітнього часу;

- підтвердити необхідність у збагаченні підходів до розуміння історії минулого;

- визначити найбільш важливі та впливові явища цього періоду;

- підкреслити національну специфіку у розвитку країн Західної Європи та Північної Америки;

- окреслити коло задач і проблем що вимагають рішення на сучасному етапі.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

1. Основні тенденції соціально-економічного і політичного розвитку країн Західної Європи та Америки періоду початку ХХ - початку ХХІ сторіч.

2. Хронологію найбільш важливих подій цього періоду.

3. Національно-культурні та регіональні особливості розвитку країн Західної Європи та Америки.

вміти:

1. Виявляти найбільш значні для суспільно-політичного розвитку суспільства явища.

2. Обґрунтовувати вплив історичних явищ на подальший розвиток країн Західної Європи та Америки.

3. Використовувати історичні джерела цього періоду.

4. Формулювати своє ставлення до проблем, враховуючи історіографічні погляди

3. Програма навчальної дисципліни

ЗМІСТОВИЙ модуль I.

Змістовий модуль 1. Особливості становлення та розвитку Версальсько-Вашингтонської системи та суспільно-економічний розвиток західноєвропейських держав та США у 20 – 30 р. ХХ ст.

Тема 1. Підсумки Першої Світової війни. Версальско-Вашингтонська система післявоєнного устрою світу. Паризька мирна конференція – післявоєнний устрій світу.

«Чотирнадцять пунктів «Вільсона». Політика Ллойд Джорджа. Курс на створення Ліги Націй. Репараційне питання. Нові принципи рішення колоніальних проблем – мандатна система. Основні умови мирних договорів 1919-20 рр. Основні принципи Версальської системи.. Вашингтонська конференція 1921 р. «Договір дев'яти держав», «Договір п'яти держав», «Договір чотирьох держав».

Тема 2. Капіталістична стабілізація 20-х років. Післявоєнна криза 1918-20 р. у Європі і США. Початок економічної кризи (літо 20-го року) – період капіталістичної стабілізації капіталізму (1924 р.). Зростання промислового виробництва в США. Причини економічного підйому у Франції. Криза економіки Німеччини в 1923 р., і причини швидкого відновлення економіки в 1924 р. («План Дауеса»). Причини зниження темпів промислового розвитку в Англії. Різке ослаблення державного регулювання економікою. Необхідність мирної інтеграції народних мас у капіталістичне середовище. Ідеологія «твердого індивідуалізму» і «соціальної відповідальності бізнесу». «Індустріальна демократія».

Тема 3. Економічна криза 29-30 р. Зміна характеру функціонування капіталістичного відтворення, яке привело до затягування економічних криз. Спроби післявоєнного реформування в країнах Західної Європи і США. Вплив корпорацій на глибину і тривалість кризи. Економічне становище США, Англії, Німеччини, Франції в період кризи. Загальний характер кризи 1929-33 р. Криза банківської системи. Стан сільського господарства. Положення населення Західної Європи в період кризи. Складання 2-х моделей державного регулювання: ліберально-буржуазний чи соціал-демократичний реформізм, і тоталітаризм – причини їхнього прискорення в країнах Західної Європи.

Тема 4. Германський фашизм. Політичне положення Німеччини в 20-х р. Роль соціал-демократів. Позиція корпоративної буржуазії Німеччини. Капповський путч 20 р. Причини росту консервативного, екстремізму мас. «Пивний путч» і причини його поразки в 1923 р. Німеччина в роки кризи 1929 р. – поворот убік консерватизму. Прихід до влади Гітлера. Створення системи державного регулювання, прагнення до тотального регламентування. Причини зміни відносини робітничого клас до фашистського режиму. Політика нацистської Німеччини стосовно сільського населення.

Тема 5. Міжнародні відносини 30-х р. ХХ сторіччя. Причини і характер II Світової війни. Посилення фактору сили в міжнародних відносинах. Перехід фашистських країн до відкритої агресії. Мюнхенські угоди і їхнє значення. Провал політики умиротворення. Сучасна історична література про причини, характер і періодизацію II Світової війни. Війна проти Англії – «повітряна війна». Формування англо-американського блоку. Пакет трьох держав. Початок ВОВ. Атлантична хартія. Англо-радянська і радянсько-американський договір (травень-червень 1942 р.). Значення і підсумки конференцій у Москві, Тегерані, Капрі. Проблема II фронту. Капітуляція Німеччини. Потсдамська конференція. Підсумки II Світової війни.

Змістовий модуль 2. Особливості післявоєнного устрою Західної Європи та США.

Тема 6. Основні тенденції розвитку країн Європи та Америки в 1945-50 роки. Проблема ідеологізації зовнішньої політики. Завершення процесу деколонізації в II половині ХХ століття. Формування в геополітичному плані біполярного світу. Особливості політичного розвитку Особливості взаємодії з лібералами і консерваторами. Апогей соціального реформізму і кейнсианства, перехід до економіки мирного часу. Доктрина Трумена і план Маршала. Військово-політичні блоки. Початок інтеграції Західної Європи (проект європейського оборонного співтовариства, Паризька угода). Нові явища в суспільній думці (неопозитивізм, неотомізм).

Тема 7. США в 40-50-і роки ХХ сторіччя. Основні тенденції розвитку. Післявоєнний зовнішньополітичний курс США, доктрина «стримування». Соціально-економічна обстановка в країні і формування внутрішньополітичного курсу уряду Трумена Вибори 1948 р. Посилення внутрішньополітичної реакції. Маккартизм. Підйом економіки на початку 50-х років. Причини і наслідки. Внутрішня політика Ейзенхауера (1953 р.) Зовнішня політика: еволюція зовнішньополітичного курсу.

Тема 8. Великобританія в 40-50-і роки – соціально-економічний розвиток. Підсумки Другої світової війни для Великобританії («тріумф і трагедія»). Посилення впливу лейбористської партії: програма «обличчям до майбутнього»). Соціально-економічна політика лейбористів. Роль держави в регулюванні соціальних процесів. Причини фінансово-економічних труднощів наприкінці 40-х років. Зовнішня політика К. Еттлі. Англія в 1951-1957 роках – перемога консерваторів. Причини відставання і зростаючої залежності від США. Участь Англії в «Суецькій авантюрі» і його вплив на внутрішньополітичну ситуацію.

Тема 9. Країни Європи та Америки наприкінці 50-х – початку 70-х років. Розвиток світової капіталістичної системи в умовах державного регулювання. Основні напрямки НТР у 50-70-і роки.. Основні напрямки і характер участі держави в розвитку економіки наприкінці 50-х – початку 70-х років. і. Специфіка державно-регулювального капіталізму в окремих країнах. Економічні і соціальні результати державного регулювання інтеграції дрібного бізнесу. Масове потокове виробництво споживчих товарів - позитивні і негативні сторони. Тенденції до інтернаціоналізації господарського життя. Міждержавна інтеграція.

Тема 10. США наприкінці 50-х – початку 70-х років: соціально-економічний розвиток. Вибори 1960 року і перемога демократів . Політика нових рубежів Джона Кеннеді. Зовнішня політика Д. Кеннеді – основні тенденції. Карибська криза 1962 року. Партійно-політична боротьба у виборчій кампанії 1964 р., перемога демократів. «Велике суспільство» Ліндона Джонсона. Зовнішньополітичні кроки США. Виборча кампанія 1968 р.. Внутрішня політика Никсона. Зовнішня політика республіканців. Партійно-політична боротьба 73-74 років, політична криза і його причини.

Змістовий модуль 3. Особливості суспільно-економічного та політичного розвитку Західної Європи та США у 50 – 70 р. ХХ ст..

Тема 11. Великобританія наприкінці 50-х – початку 70-х років – соціально-економічний розвиток. Соціально-економічний розвиток Англії і політика консервативних кабінетів (50-і – початок 60-х м.). Політика лейбористських кабінетів Г. Вильсона в 60-і роки. Зовнішньополітична програма: посилення європейської орієнтації. Вплив на зовнішню політику процесу деколонізації. Ольстерська криза 69 р. Консервативний кабінет Э. Хита. Розвиток Ольстерскої кризи в 70-і роки. Створення Ради Ірландії. Вступ Англії в ЄЕС і його наслідки.

Тема 12. Соціально-економічний розвиток Франції в 50-70-і роки.

Підстава П'ятої Республіки. Прийняття Конституції 58 року. Діяльність Ш. де Голля у керівництві країною. Кінець французької колоніальної системи. Алжирська криза 1961 р. Зовнішня політика Франції. Економічний розвиток Франції. Події травня-червня 1968 року – «Гошистський» рух. Виступу студентів. Спроба реформи місцевого самоврядування в Сенату. Вибори 1969 року – Уряд Помпіду: класове співробітництво замість класової боротьби. Співробітництво зі СРСР і США, Великобританією.

Тема 13. Міжнародні відносини наприкінці 50-х – початку 70-х років від конфлікту до розрядки. Двополюсний світ і його вплив на міжнародну обстановку. Рівновага страху – основа стабільності. Взаємини з країнами «третього світу». Перехід від конфлікту до розрядки. Утворення нових держав на місці колоній і їхні нові проблеми. Рух неприєднання. Створення блоків країн. Регіональні конфлікти. Боротьба за нормалізацію обстановки в Європі і за роззброювання. Роль ООН у міжнародному житті.

Тема 14. Країни Європи й Америки в період нового етапу НТР: кризи і перетворення в країнах Європи і США в 70-80-і роки. Економічна криза 1974-75 р. – основні особливості. Економічна криза 1980-1982 р. Енергетична і сировинна кризи. Криза Бреттонвудскої валютної системи, уведення курсу національних валют. Сутність неоконсерватизма (неолиберализма). Новий етап науково-технічної революції, структурна перебудова економіки. Соціальні наслідки структурної перебудови економіки. Поглиблення західноєвропейської економічної і політичної інтеграції.

Тема 15. США в 70-80-і роки – соціально-економічний розвиток.

Економічна криза 1974-75 р. – ріст консервативних тенденцій Партійно-політична боротьба в другій половині 70-х років. Діяльність республіканської адміністрації Д. Форда. Вибори 1976 року – прихід до влади Д. Картера. Економічна політика. Зовнішньополітичний курс. Рейганівська «консервативна війна» 80-х років. Соціальна політика.. Нове загострення міжнародної напруженості. Рейганізм і американське суспільство. Зміна відносин зі СРСР у другій половині 80-х років. Вибори 1988 року, прихід до влади Д. Буша. Використання помірно-консервативних методів державного регулювання.

Змістовий модуль 4. Країни Європи та США у період нового етапу НТР, (від структурних криз 70-х до постіндустрійного суспільства і «інформаційної» економіки)