Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нова ст. ч.2 - 2015.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
440.32 Кб
Скачать

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета курсу – надати студентам об’єктивну картину суспільно-економічного розвитку Західної Європи та Америки у розглянутий період. Удосконалити їх знання у сфері не тільки соціально-економічних явищ, але і представити великі зміни у культурному розвитку європейських країн. Окреслити проблематику нових історичних досліджень цього періоду.

Історико-теоретичний курс «Історія країн Західної Європи та Північної Америки нового часу» читається як складова частина спеціальної підготовки істориків на історико-філософського факультету.

Концептуальною та методологічною основою курсу є сучасний погляд на суспільно-політичний розвиток, в якому історичні події розглядаються у тісному взаємозв’язку соціальних, економічних, культурних явищ, а особливе увага приділена саме людині. Для цього використовуються проблемний та системний науковий підхід. Саме завдяки цьому, можливо створити більш об’єктивну картину розвитку тогочасної Європи. З’ясувати нові тенденції у побудові економіки індустріального суспільства, визначити основні напрямки як внутрішньополітичного, так і зовнішньополітичного життя. Осмислити серйозні зміни у культурі та побуті європейців.

Завдання

  1. Підкреслити необхідність у формуванні і застосуванні нового сучасного погляду на предмет розуміння історії нового часу.

  2. Підтвердити необхідність у збагаченні підходів до розуміння історії минулого.

  3. Визначити найбільш важливі та впливові явища та і.

  4. Підкреслити національну специфіку у розвитку країн Західної Європи та Північної Америки.

  5. Окреслити коло задач і проблем що вимагають рішення на сучасному етапі.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

  1. основні тенденції соціально - економічного і політичного розвитку країн Західної Європи та Америки періоду кінця XVIII - початку ХХ ст.

  2. хронологію найбільш важливих подій цього періоду.

  3. національно-культурні та регіональні особливості розвитку країн Західної Європи та Америки.

вміти:

1. виявляти найбільш значні для суспільно-політичного розвитку суспільства явища.

2. обґрунтовувати вплив історичних явищ на подальший розвиток країн Західної Європи та Америки.

3. використовувати історичні джерела цього періоду.

4. формулювати своє ставлення до проблем, враховуючи історіографічні погляди.

3. Програма навчальної дисципліни

ЗМІСТОВИЙ модуль I

Особливості суспільно-політичного і економічного розвитку Англії, Франції, Німеччини та США у ХІХ ст.

Тема 1. США В ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XIX ст. Ріст території в першій половині XIX в. Промисловий переворот і його особливості в США. Еміграція з Європи. Фермерський шлях

розвитку капіталізму. Розширення плантаційного рабства. Місурійський компроміс 1820 р. Державний курс президентів Д. Монро (1817-1825)

Тема 2. ГРОМАДЯНСЬКА ВІЙНА В США. Обрання президентом А. Лінкольна. Заколот рабовласницького Півдня. Створення Південної конфедерації. Співвідношення сил Півночі і Півдня. Поразки жителів півночі. Перехід до революційних війн.

Другий період громадянської війни. Перемога Півночі. Убивство А. Лінкольна.

Реконструкція Півдня (1865-1877). Еволюція зовнішньополітичного курсу США в XIX в. Утворення та генезис республіканської партії.

Тема 3. ЗАВЕРШЕННЯ ПРОМИСЛОВОГО ПЕРЕВОРОТУ В АНГЛІЇ І РОЗВИТОК ПРОЦЕСУ ІНДУСТРІАЛІЗАЦІЇ. Структурно - економічна криза 1815-1825 р. Розвиток економічної інфраструктури фабрично-заводського капіталізму. Ведуча роль великої промисловості. Поява акціонерних товариств. Будівництво залізниць.

Розвиток англійської державно-правової системи в XIX в. Британська монархія: традиції і реальне політичне значення. Остаточне

складання двопартійної моделі. Оформлення ліберальної і консервативної партій, їхніх ідеологічних доктрин.

Внутрішня політика «довгого» уряду лорда Ліверпула (1812-827). Королева Вікторія - людина, політик, символ (1837-1901).

Тема 4. СПЕЦИФІКА ПРОМИСЛОВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ У ФРАНЦІЇ. ПЕРЕВАЖАННЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА.

Проблема недостачі сировини і робочих рук у промисловості. Прискорення промислового росту в 1815 - 1860 р. Значна роль фінансової системи. Виникнення повітроплавання. Брати Монгольф’єр.

Французька економічна думка епохи промислової революції і «класичного капіталізму».

Тема 5. ФРАНКО-ПРУССЬКА ВІЙНА 1870-1871 р.

Хід воєнних дій. Політичні і психологічні підсумки війни. Події Паризької Комуни 1871 р. Основні політичні і соціально-економічні заходи Комуни. «Кривавий тиждень». Революція на стику двох епох - від демократичного егалітаризму до диктатури пролетаріату. Роль Парижа в політичному житті Франції

ЗМІСТОВИЙ модуль ІІ

Особливості національного об’єднання Італії та Німеччини та початку формування монополістичного капіталізму у Європейських державах.

Тема 6. ІТАЛІЯ В СЕРЕДИНІ XIX ст. ЕПОХА РІСОРДЖИМЕНТО.

Реставрація в Італії. Посилення австрійського впливу. Входження Ломбардо-Венеціанського королівства до складу монархії Габсбургів.

Підйом революційного руху в Південній Італії. Революційний рух у П'ємонті. Проголошення конституції.

Джузеппе Мадзіні. Створення організації «Молода Італія», її помірно-ліберальна програма. Погляди і початок діяльності Б.К. Кавура. Причини революції 1848 - 1849 р. в Італії.

Тема 7. НІМЕЧЧИНА В ХІХ ст.

Утворення і структура Німецького союзу (1815). Пруссія, Австрія і проблеми державної консолідації Німеччини. Особливості економічного розвитку Німеччини на початку ХІХ в. Ліквідації феодальної залежності селян. Початок промислового перевороту. Вплив політичної роздробленості Німеччини на динаміку промислового перевороту. Положення церкви в суспільстві в ХІХ ст.

Ріст опозиційного руху. Навчання про революційний перехід до комунізму К. Маркса і Ф. Енгельса.

Тема 8. РЕВОЛЮЦІЯ 1848 р. У НІМЕЧЧИНІ. ПРИЧИНИ, ПОЧАТОК І РОЗВИТОК РЕВОЛЮЦІЇ

Суспільно-політичний рух у Західній і Південно-Східній Німеччині. Березневі події в Пруссії. Утворення ліберальних міністерств.

Імперська конституція 1848 р. Франкфуртський парламент - перші загально німецькі національні збори. Травневі повстання 1848 р. Характер і результати революції 1848 р. у Німеччині.

Тема 9. ЕКОНОМІЧНА СИСТЕМА МОНОПОЛІСТИЧНОГО КАПІТАЛІЗМУ І її ПРОТИРІЧЧЯ

Економічний ріст і технічний прогрес наприкінці XIX - початку XX ст. як техніко-технологічна основа процесу концентрації виробництва.

Централізація капіталу як складова частина і фінансова основа процесу концентрації виробництва. Зрощування банківського і промислового капіталу.

Монополія як форма виробничих відносин, основні типи монополій. Інтеграція світового економічного простору в період формування монополістичного капіталізму. Ріст експорту капіталу. Економічні передумови глобального військового конфлікту.