Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая Азия ч.2 2016.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
257.54 Кб
Скачать

Початок національно-визвольної боротьби змістовий модуль iі

Країни Індокитаю у ХІХ - першій половині ХХ ст.

Початок колоніальної експансії європейців у країнах Індокитаю. Англійці у Бірмі. Захоплення країни протягом трьох англо-бірманських війн. Перебудова економіки Бірми та перетворення її на джерело сировини. Рух такінів та початок боротьби за незалежність Бірми. Англійський захват Малайї, зацікавленість англійської промисловості у малійському олові та каучуку. В’їзд іноземної робочої сили та зміни у етнічному складі населення Малайї. Французький Індокитай: початок тісних зв’язків В’єтнаму та Франції. Захоплення території В’єтнаму та поширення французької експансії в регіоні. Створення Індокитайського союзу. Піднесення національно-визвольного руху в Індокитаї у першій половині ХХ ст. Особливості становища Сіаму та його зіткнення із країнами Заходу. Монархічний та державний націоналізм у Сіамі, проголошення держави тайців - Таїланду.

Японія напередодні революції 1868 р.

Економічні та політичні наслідки реформ.

Стан державної влади та економічний розвиток Японії на початку ХІХ ст. Занепад влади сьогунів та посилення іноземної експансії. Відродження ідеології прямого імператорського правління. Декрет 1868 р. про ліквідацію сьогуната та перехід влади до рук імператора Муцухіто. Серія державних реформ: ліквідація феодальних володінь, привілеїв та суспільних станів, перебудова армії та аграрної сфери. Політика державного сприяння національній промисловості. Культивація традицій патерналізму. Зміни в сфері культури. Місія Іто та проголошення конституції Японії. Перший японський парламент 1890 р.

Становлення сильної Японії на початку ХХ ст.

Розквіт японської промисловості та її вплив на формування агресивної зовнішньої політики. Боротьба за вплив на Корею, війни з Китаєм. Зіткнення зовнішньополітичних інтересів Японії та Російської імперії: причини та приводи російсько-японської війни. Наслідки війни для внутрішнього стану Японії - піднесення націоналістичних лозунгів. Японія у роки І світової війни: набутій досвід та втрати. Поява групи “молодих офіцерів”, їх діяльність та вплив на внутрішню політику країни. Окупація Японією Маньчжурії та створення держави Маньчжоу-го. Вихід Японії із Ліги Націй, посилення агресивних намірів та їх кульмінація напередодні ІІ світової війни.

Загальні тенденції розвитку африканських країн наприкінці ХІХ -

в першій половині ХХ ст.

Колоніальний поділ Африки та реакція на нього африканців: антиколоніалізм та колабораціонізм. Берлінська конференція 1884-1885 рр. Договори європейців з африканцями та їх характер. Початок складання колоніального суспільства в Африці. Різні підходи до історії колоніалізму в Африці. Системи колоніального управління - "біла" та "туземна" адміністрація. Золотий Берег та Нігерія у 1900-1945 рр. Французька колоніальна імперія в Африці в 1900-1945 рр. Африканці в Парижі. Л. С. Сенгор та негритюд. Ефіопія в 1900-1945 рр. Реформи Хайле Селассие I. Італо-ефіопська війна. Бельгійське Конго в 1900-1945 рр.: особливості бельгійського колоніалізму. Британські колонії у Східній Африці. Роль білих поселенців в Кенії. Германська Східна Африка. Танганьїка під владою Великобританії. Португальські колонії в 1900-1945 рр. Еволюція португальського колоніалізму. Південь Африки. Специфіка колоній на Півдні Африки. Створення Південно-Африканського Союзу. Розвиток капіталістичних відносин в ПАС. Політична боротьба в ПАС. Виникнення Африканського Національного Конгресу та Компартії. Повстання гереро та нама в Германській Південно-Західній Африці. Військові дії в ПЗА та перехід країни під мандат Південно-Африканського Союзу.