Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0516550_F807B_lekci_z_fiziki / 5.Mekch .Volny.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.27 Mб
Скачать

5.7. Ефект Доплера

При взаємному рухові приймача та джерела хвиль, змінюється, порівняно з частотою джерела хвиль, частота звукових коливань, яку реєструє приймач. Це явище має назву ефекта Доплера.

1). Нехай джерело хвиль рухається відносно середовища зі швидкістю Vдж (див.Мал.45.а). При цьому одне повне коливання розповсюдиться на відстань , що дорівнює

. (1)

2). Нехай тепер приймач рухається зі швидкістю Vпр (див.Мал.45.б). У кінці першої секунди він буде сприймати мінімум, який на початку цієї секунди відстояв від його теперішнього положення на відстані, чисельно рівній V. Таким чином приймач сприйме за 1 с коливань з довжиною хвилі, що вміщуються на відстані, чисельно рівній. Частота коливання при цьому буде дорівнювати

. (2)

Підставивши (1) у (2), одержимо

. (3)

У виразах (1-3) швидкості є проєкціями векторівна пряму, що сполучає джерело та приймач.

Ефект Доплера розглянуто стосовно звукових хвиль, що поширюються у об’ємі простору, заповненому матеріальним середовищем, без якого ці хвилі не існують. Для електоромагнітних хвиль, які можуть існувати і без наявності якогось середовища, розрахунок ефекта Доплера проводиться з урахуванням релятивістського закону додавання швидкостей.

5.8. Стоячі хвилі

Якщо всі частинки середовища коливаються в фазі а амплітуда коливань залежить від координати точки, то кажуть, що в середовищі виникла стояча хвиля.

Для простоти розглянемо результат взаємодії двох зустрічних хвиль з однаковими частотами й амплітудами. Нехай :

, (1)

де

, (2)

, (3)

причому

, (4)

В (4) А(х) є амплітудою стоячої хвилі, причому

. (5)

З (4) видно, що фаза стоячої хвилі Ф не залежить від координати точки середовища, і всі його точки коливаються з однаковою фазою Ф=t+/2, але різними амплітудами.

Точки середовища, в яких А(х) мінімальна, називаються вузлами, а точки, в яких А(х) максимальна за величиною  пучностями стоячої хвилі. Нехай , тоді координати пучностей та вузлів визначаться так: пучність А=2а при ; вузли Аст=0 при .

Відстань між двома сусідніми вузлами або пучностями називається довжиною стоячої хвилі і вона дорівнює . На Мал.46 показано розподіл амплітуди коливань частинок середовища в стоячій хвилі з вузлами та пучностями в залежності від координати х.

5.9. Спектр власних частот одновимірних середовищ

Граничні умови для стоячих хвиль у випадку закритого стовпа повітря в скляній трубці або натягнутої струни довжиною L полягають в тому, що при жорстких закріпленнях, на кінцях трубки розміщуються вузли стоячої хвилі, що можливо за умови, коли, n = 1, 2, 3, ... (див.Мал.47а). Така сама умова буде, коли кінці трубки будуть відкриті, і на них будуть утворюватися пучності (див.Мал.47б).

Якщо трубка з одного боку відкрита, а з іншого закрита, то на відкритому кінці утворяться пучності, а на закритому  вузли. Це можливо при , n = 0, 1, 2, ... (див.Мал.48).

Частоти, що відповідають наведеним умовам називаються власними і їх величина для закритої або відкритої з двох кінців трубки становить

,

а для напівзакритої трубки 

,

де V  фазова швидкість хвилі.

Соседние файлы в папке 0516550_F807B_lekci_z_fiziki