Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_aziya.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
782.34 Кб
Скачать

43.Японія на шляху до возз’єднання

половина XVI - перша половина XVII ст.)

У результаті боротьби феодалів між собою честолюбний Ода зумів здолати кількох дайме і в 1573 році повалити останнього сьогуна з дому Асікага.

Ода Нобуна відбувався їх сім'ї дрібного феодала в провінції Оварі (суч. префектура Аїті). Він був другим сином. Батько побудував йому невеликий замок в Нагоя і поселив окремо від сім'ї. Після смерті батька у 1551 р. сімнадцятирічний Ода став захоплювати чужі землі самими віроломними методами, не щадівшімі ні найближчих родичів, ні свояків, ні сусідів. Озброєння дружини вогнепальною зброєю сприяло його військовим успіхам.

Для забезпечення військ продовольством Ода ввів спеціальний податок рисом, що зберігся до кінця феодального періоду.

Ода підпорядкував близько половини території країни і в завойованих районах скасував застави, скасував митні побори, які стягувалися феодалами за право провозу товарів і були істотним джерелом їх доходів.

Ода прагнув вилучити дза з-під контролю придворних і церкви і використовувати прибуток від них для винагороди своїх васалів.Він стимулював розвиток торгівлі шляхом будівництва доріг, покарання за розбій, створював «вільні ринки», однак останні були територіально обмежені призамковій містами, а в інших місцях продовжувала панувати монополія дза [3, с. 142].

Ода встановлює обмінний курс, забороняє використання рису в якості засобу обміну, заохочує застосування золота і срібла при імпорті пряжі, шовку, ліків, чайного посуду. Ода почав випускати золоті монети, проте золота і срібла було ще мало для налагодження масового виробництва грошей.

Ода надавав великого значення містам. Коли сьогун запропонував просимо йому почесні титули, він відмовився навідріз, попросивши натомість надати йому право розмістити своїх представників у містах Оцу (південь озера Біва), Кусацу (на схід від Ому) і в Сакаї.

Ода найжорстокішим чином придушував селянські повстання. У о1582г. він, оточений у кіотоском храмі військами супротивника, покінчив життя самогубством. Справа об'єднання країни продовжив Тойотомі Хідейосі - помічник Ода, виходець із селян.

Особливий інтерес представляє аграрна політика Хідейосі, суттю якої була реставрація кріпосницької системи, зміцнення феодальної соціальної структури.

Хідейосі вперше в масштабі всієї країни провів перепис, де селяни були поділені на дві групи: податкові «основні селяни», до якого зарахували не лише заможних селян, а й середняків з метою збільшення чисельності податного населення; безземельні селяни, що знаходилися «поза перепис» [ 28, с.182]. Вони не були прикріплені до землі, їм дозволялося пересування.

Перепис Хідейосі свідчила про рішучий скасування вотчин, про існування сильної сільської громади та наявності різних васальних відносин.

Хідейосі найжорстокішим чином придушував селянські повстання. Закріпачення селян супроводжувалося вилученням у них зброї.Згідно з указом 1588 про «Полюванні за мечами» селянам заборонялося мати мечі, кинджали, рушниці та іншу зброю.

Через три роки після «полювання за мечами» видається указ про закріплення соціальних відмінностей, який знаменував відділення воїнів і торговців від селян. Населення Японії, що налічувало в XVI ст. 16,64 млн. чоловік, поділялося на три стани: самураї (сі), селяни (але) і городяни (сімін). Останні складалися з купців і ремісників, які в той час ще не були диференційовані.

Як низової адміністративної одиниці в 1597 році запроваджуються-п'яти і десятідворнікі і встановлюється система кругової поруки.

Фінансова слабкість Хідейосі, обумовлена ​​безперервними війнами, визначила його союз з торговим капіталом і політику в його інтересах. Вже в 1582 р. Хідейосі скасував контроль двору над заставами в Кіото, відновлений Ода після численних петицій придворних.

З самого початку своєї діяльності Хідейосі виношував мрію про розширення кордонів. Ще в 1583 р. він направив спеціального посла в Кореї з вимогою сплати данини. Корея відхилила цю вимогу. Тоді в 1591 р. до Кореї направляється князь З з острова Цусіма з вимогою, щоб корейська король став васалом Японії. Корейська влада відповіли відмовою. У травні 1592 137 тис. армія японців висадилася на півдні Корейського півострова і трьома колонами менш ніж за 20 днів, захопивши найважливіші стратегічні пункти, підійшла до Сеулу. Корольутік на кордон з Китаєм, просячи допомоги свого сюзерена [2, с. 91].

Боротьбу корейського народу проти японських загарбників очолив талановитий адмірал Лі Сунсін. Корейська компанія послабила південно-західних феодалів і торговий капітал, пов'язаний із зовнішнім ринком. На передові позиції вийшли північно-східні феодали і князі центральній Японії, менше постраждали від тягот війни, і торговельний капітал, що діяв на зовнішньому ринку.

Після смерті Хідейосі у країні склалася напружена політична обстановка. Фактично жодна із заходів феодального диктатора не було доведено до кінця. «Об'єднавчі» походи не ліквідували сепаратизму князів, хоча і забезпечили визнання ними влади диктатора. У 1598 р. Хідейосі, передбачаючи можливість відновлення феодальних війн з метою захоплення центральної влади, створив вищий орган управління з п'яти Тайра, до якого увійшли Токугава Іеясу, Уесугі, Морі і Укіта. Тайро повинні були правити до повноліття Хідейорі, однак через два роки Токугава Іеясу відкинув видимість лояльності і почав військову кампанію.

З новою силою спалахнула міжусобна боротьба між третім об'єднувачем Токугава Іеясу і його супротивниками, які згрупувалися навколо сина Хідейосі - Хідейорі. Зазнавши поразки в битві при Секігахара в 1600г., Хідейорі і його прихильники влаштувалися в Осака, який протягом 15 років став центром опозиції.

Таким чином, країна прийшла до об'єднання при владі стає впливова династія Токугава, яка встановлює і закріплює владу свого сьогунату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]