Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
46-90.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
170.72 Кб
Скачать

99.Класифікація малих груп. Динамічні та психологічні характеристики малої групи.

1. .Класифікація малих груп

Велика кількість малих груп в суспільстві припускає їх величезну різноманітність, і тому для цілей досліджень необхідна їх класифікація. Неоднозначність поняття малої групи породила і неоднозначність пропонованих класифікацій. В принципі допустимі самі різні підстави для класифікації малих груп: групи розрізняються за часом їх існування (довготривалі і короткочасні), по ступеню тісноти контакту між членами, за способом входження індивіда і т.д. В даний час відомо близько п’ятдесяти різних підстав класифікації.Доцільно вибрати з них найбільш поширені, якими є три класифікації: 1) ділення малих груп на “первинні” і “вторинні”, 2) ділення їх на “формальні” “неформальні”, 3) ділення на “групи членства” і “референтні групи”. Як видно, кожна з цих трьох класифікацій задає деяку дихотомію.Тому за традицією зберігається ділення на первинні і вторинні групи (вторинні в цьому випадку ті, де немає безпосередніх контактів, а для спілкування між членами використовуються різні “посередники” у вигляді засобів зв′язку, наприклад), але по суті досліджуються надалі саме первинні групи, оскільки тільки вони .удовлетворяют критерію малої групи.

Формал і неформал. Прикладом формальної групи є будь-яка група, створена в умовах якоїсь конкретної діяльності: робоча бригада, шкільний клас, спортивна команда і т.д. Усередині формальних груп Э. Мэйо виявив ще і “неформальні” групи, (близькі друзі)Реферантні-У експериментах Хаймена було показане, що частина членів певних малих груп (в даному випадку це були студентські групи) розділяє норми поведінки, прийняті зовсім не в цій групі, а в якійсь інший, на яку вони орієнтуються. Такі групи, в які індивіди не включені реально, але норми яких вони приймають, Хаймен назвав референтними групами.

2. Динамічні та психологічні характеристики малої групи.Динамічні характеристики малої групи відображають групові процеси, які відтворюють увесь цикл життєдіяльності групи: утворення, становлення, розвиток, функціонування, розпад, а також нормативний вплив, феномен групового тиску, групову згуртованість, лідерство і прийняття групових рішень. Групова динаміка охоплює всі види колективної взаємодії у групі. Йдеться про такі процеси, як групова згуртованість, влада, прийняття рішення, зміна влади, спосіб реагування на інші групи та ін. Більшість з них відбувається тільки в малій соціальній групі.Психолог. харкт. Малої групи.-

під малою групою розуміється сукупність індивідів, які опинилися в одному місці, просторі і в одному часі. Малі групи - сукупність індивідів яка взаємодіє між собою для досягнення спільних цілей і усвідомлюють свою належність до цієї спільноти.

Наявність постійної мети спільної діяльності.

Мала група характеризується наявністю спільної діяльності.

Мала група характеризується поділом і диференціацією ролей.

Наявність емоційних відносин. - Характеризується виробленням та функціонуванням певних групових культур.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]