Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yevropa_amerika.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
754.18 Кб
Скачать

21) Головні положення Декларації незалежності сша.

Декларація незалежності Сполучених Штатів Америки — виданий Другим Континентальним конгресом північноамериканських колоній Великої Британії документ, прийнятий 4 липня 1776 року, яким було проголошено, що тринадцять колоній у Північній Америці стають вільними та незалежними державами і що всі політичні зв'язки між ними та Великою Британією анулюються. Одним із авторів Декларації незалежності був Томас Джеферсон. У вступній частині Декларації оповідається про природність людського прагнення до політичної незалежності; визнається, що підстави для досягнення такої незалежності мають бути достатньо вагомими та недвозначними. У преамбулі окреслюється загальна філософія такого явища, як уряд взагалі та пояснюється правомочність революції у випадку, якщо уряд порушує базові права підданих. У Декларації надається довгий перелік «неодноразових утисків та узурпацій», чинених британським урядом проти прав та свобод американських колоністів. Згадується про спроби колоністів привернути увагу британської влади до викладених проблем та про прикру відсутність реакції на ці спроби. Як висновок, Декларація містить твердження, що існують умови, за яких люди мають право змінити їхній уряд, що умови були створені внаслідок діяльності Великої Британії і що у зв'язку з цим колонії змушені відкинути свої політичні зв'язки з британською короною і перетворитись на незалежні держави. Декларацію підписано Президентом Другого Континентального Конгресу Джоном Хенкоком та п'ятдесятьма п'ятьма депутатами конгресу.

Основні ідеї декларації незалежності.1. Принцип рівності всіх людей у правах. 2.Принцип народного суверенітету як основи державного устрою. 3. Принцип народовладдя. 4. Право ароду на повалення тиранії та створення справді народного уряду. 5. Проголошено утворення нової держави – США. 6. Незалежність США від Англії. 7. Проголошено демократичні принципи: право на життя, право на свободу, на рівність, прагнення до щастя.

Проте ідеї Декларації про рівність і права людей йшли набагато далі від практичних прагнень плантаторів і буржуазії, які на далі не збиралися надавати політичних прав широким верствам населення. Конгрес прийняв Декларацію під натиском народних мас і не збирався виконувати всі їх пункти. Проголошення Декларації піднесло авторитет Конгресу в народі і дало змогу буржуазії і плантаторам зберегти за собою керівну роль у ході північноамериканської революції

22) Чинники утворення федеративної держави у сша. Конституція 1787р.

Конституція 1787р. У Філадельфії було скликано конституційний конвент під головуванням Вашингтона, який розробив текст Конституції США. Вона набрала чинності в 1789р. і з деякими поправками діє до сьогодні. У 1787р. розмір ділянок для продажу було встановлено не менше 260 га. За Конституцією 1787р. створювалася союзна або федеральна держава, хоч у штатах зберігалося широке самоврядування і свої окремі конституції. Законодавча влада надавалася конгресові, який склад. з палати представників і сенату. Членів палати представників обирали на 2 роки від кожного штату, відповідно до кількості населення, а сенаторів на 6 р. по 2 від кожного штату. Щоб прийняти закон потрібно було схвалити його обома палатами.Завд. сенату полягало в тому щоб впливати на законодавство палати представників у консервативному дусі. Виконавч. владу конституція передавала презедентові якого обирали двоступеневими виборами і наділяла його величезними повноваженнями. Президент призначає міністрів які відповідають тільки перед ним. Він також є головнокомандуючим збройних сил. Якщо закон не дістає схвалення двома третинами всіх членів Конгресу то президент може накласти вето.За конст. встановлювався Верховний суд США із незмінюваних і довічно призначуваних судів. Верховний суд може скасовувати закони. Констит. була прогресивною але не демократичною. Вона закріплювала ті завоювання революції які були вигідні рабовласникам і буржуазії. Рабство негрів було узаконено і на 20 р. наперед дозволяло ввозити негрів-рабів. Рабів утікачів потрібно було повертати їхнім господарям. За індіанцями не визнавалося право на їхні землі і вони не вважалися громадянами США. Конституція зберегла таке завоювання народу як республіканський лад, проте права народу в ній замовчувалися. Конституція не регламентувала виборче право. Порядок виборів і виборчі права визначалися конституціями окремих штатів по різному, та в усіх штатах дрібним фермерам, робітникам, ремісникам – не надавалося виборчих прав. Жінки також не дістали ніяких прав. У конституціях штатів діяв майновий ценз. Часто від виборця вимагали ще й цензу осілості або належності до релігійного віросповідання. Серед 3 млн. жителів тільки 120 тис. мали виборчі права. Негри – раби залишалися безправними.Конст. мала стати чинною після ратифікації її конвентами 9 з 13 штатів. Антидемократичні особливості конст. Викликали обурення народних мас по всій країні. Навколо ратифікації її розгорнулася гостра політична боротьба. У штатах піднявся широкий рух за демократизацію конят. Конгрес у 1791 включив до конституції 10 поправок, в яких прогол. Свобода слова, друку, право зборів, недоторканність особи, встановлення суду присяжних у Кримін справах для цивіл. насел. Заборон. Вводити загальнодерж. релігію. Народ мав право носити зброю. Ці 10 поправок отримали назву Біль про права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]