Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yevropa_amerika.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
754.18 Кб
Скачать

1. Друга коаліція

У Другу коаліцію входили країни:

Австрійська монархія

Британія

Російська імперія

Османська імперія (Туреччина)

Швеція

Неаполітанське королівство

2. Передумови до створення коаліції .Після перемог Наполеона в боях першої коаліції молода французька республіка значно розширила свій вплив на материку. Тепер під вплив Франції підпали райони Голландії та лівобережного порійня. У Нідерландах, Італії та Швейцарії були створені республіки, Франція посіла королівство Сардинії і почала проникнення на Балкани. Єдині хто не підписав мир з метою зберегти свої придбання (французькі та голландські колонії) після воєн Першої коаліції була Великобританія. Британці вирішили встановити економічну блокаду Франції. Французи відповіли на ці дії встановленням блокади Англії. Одночасно були прийняті серйозні заходи по посиленню економічного і промислового потенціалу Франції. Згодом заходи, проведені Бонапартом на посилення Франції, вивели Французів на перше місце по промисловості в Європі. Політика Франції та її новостворених домініонів викликало серйозну стурбованість у європейських дворах. Наполеон не зважився висаджуватися на Британських островах, а зробив вибір на користь підприємства вторгнення до Єгипту. Наполеон припускав, що буде здійснено заняття Суецького каналу і Єгипет стане однією з баз постачання на шляху до Індії. Його доповідь представлений Директорії в лютого 1798 року був затверджений, оскільки на той момент вже занадто багато бачили загрозу в присутності Бонапарта у Франції. Ці причини сприяли подальшому вихлюпування протиріч у внутрішній політики Франції, навіть незважаючи на значне на неї вплив зовнішніх факторів у агресивну зовнішню експансію.

2.1. Вторгнення до Єгипту

19 травня 1798 Наполеон Бонапарт відплив з Тулона. Французький флот складається з 55 кораблів і 280 транспортом 6 червня без бою займає Мальту. 2 липня після героїчної оборони пала Олександрія і нарешті 21 липня на шляху до Каїру Наполеона тріумфально громить армію мамелюків на чолі з Мурад-беєм в битві біля підніжжя пірамід. В цей час адмірал Нельсон знищує Французький флот і блокує Бонапарта в Єгипті. У зв'язку з проникненням Франції в Палестину 9 вересня 1798 війну їй оголошують турки.

2.2. Інші театри військових дії

18 грудня 1798 Росія укладає попередні угоди з Англією про відновлення союзу. А вже 23 грудня 1798 Росія і Османська імперія підписали договір, за яким порти і турецькі протоки відкриті для російських кораблів. Слідом за цим російський флот захоплює Іонічні острова. У червні наступного року здійснюється спільна висадка російсько-британських військ в Голландії. Габсбурги усвідомивши загрозу яку для них представляє кільце французьких республіканських домініонів, підписали союзну угоду з Російською Імперією, за яким допускається проходження через територію Австрійської монархії в Італії 60 тисячної російської армії. Побачивши в цьому відкрите порушення мирних домовленостей Франція оголосила 12 березня 1799 війну Австрії

3.2. Італійський і швейцарський походи Суворова

Росіяни успішно билися і розгромили французів при Адде і Треббии в 1799, проте були змушені піти в Швейцарію через Альпи. Причому в цю компанію великі втрати понесли польські легіони Домбровського, який аж до укладення миру з Англією і часткового розпуску легіонів усіма силами намагався позиціонувати дисперсно розкидані по французьким арміям частини легіонів як армію незалежної Польщі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]