Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 психогігієна.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
126.46 Кб
Скачать

1.3. Розділи психогігієни

На кожному віковому етапі розвитку людини формування особистості залежить від здатності людини засвоїти в процесі виховання і навчання норми суспільної поведінки. Неабияку роль при цьому відіграють міжособистісні взаємини в різних сферах життя та діяльності. Це потребує розробки психогігієнічних заходів у різних видах діяльності, що й зумовлює виділення розділів психогігієни.

Виокремлюють такі розділи психогігієни:

  1. вікова психогігієна;

  2. психогігієна праці;

  3. психогігієна навчання і виховання;

  4. психогігієна побуту;

  5. психогігієна сім'ї і статевого життя;

  6. психогігієна спорту;

  7. психогігієна колективного життя.

Вікова психогігієна. Турбота про психічне здоров'я дитини повинна починатися ще із внутрішньоутробного періоду (через дотримання матір'ю усіх умов гігієни під час вагітності, власне процесу пологів та ін.). Після народження дитини важливе значення мають правильний режим годування, вироблення звичок, позитивні приклади, прищеплення почуття відповідальності, дисципліни, установок на працю, почуття товаристськості та ін. Необхідно виховувати повагу до колективу, вміння жити у колективі, оберігати від негативного впливу, прищеплювати етичні норми й естетичні почуття. У шкільні роки потрібно враховувати навантаження й перевантаження. У період статевого дозрівання серйозного психогігієнічного підходу потребують питання вибору професії, а також питання, пов'язані зі статевим життям. Велике значення має санітарно-освітня робота щодо шкідливості паління, алкоголю, наркотиків.

Великі й своєрідні психогігієнічні проблеми виникають у похилому й старечому віці. Вони пов'язані зі зміною звичного стереотипу, адаптацією похилих людей до нового соціального становища. Для здоров'я похилої людини важливе значення має правильне підношення до неї дітей.

Психогігієна праці й навчання. Якщо професія відповідає інтересам і підготовці людини, то праця - джерело радості, задоволення, психічного здоров'я. Дисципліна в праці, усвідомлена як необхідність, що стала внутрішньою потребою особистості, є важливою умовою ефективності праці: вона знижує втому, полегшує роботу.

Велике психологічне значення має система правильних стосунків у колективі. Нормальний ритм навчального процесу, задоволення результатами своєї праці, постійне підвищення професійного рівня - важливі фактори, що дозволяють людині отримувати задоволення і радість від свого навчання або праці.

Одним із важливих розділів психогігієни праці є гігієна інтелектуальної праці. Тут велике значення маг розробка диференційованих норм розумової праці для людей різного віку. Для людей розумової праці відпочинок потрібно поєднувати із спортом, посильною фізичною працею, прогулянками.

Психогігієна побуту. Під психогігієною побуту перш за все розуміють питання взаємостосунків. Важливою проблемою психогігієни є вивчення впливу на організм людей телебачення й радіо. Велике значення має культурно-психологічний клімат у сім'ї. Важливо, щоб кожна сім'я мала окрему квартиру, особливо молода сім'я, адже проживання разом із батьками чоловіка або жінки дуже часто призводять до конфліктів, що завдає великих психологічних перевантажень.

Психогігієна сім'ї і статевого життя. Міцність сім'ї, кохання и дружба, взаємна повага один до одного, до старших членів сім'ї, і справедливість у стосунках молодих, спільність поглядів та інтересів - усе це сприяє створенню щасливої сім'ї, забезпечує правильне виховання дітей. Неврози частіше виникають і у неблагополучних сім'ях.

У психогігієнічному аспекті для шлюбу важливі вік вступу в шлюб, різниця у віці подружжя. Необхідно, щоб до шлюбу в майбутнього подружжя було більше часу пізнати краще один одного, особливості характеру й звичок. Несерйозне відношення подружжя до подружнього життя є причиною багато чисельних сімейних розладів. Особи, які вирішили вступити у шлюб, повинні знати про можливі спадкові ризики свого обранця. На жаль, є чимало хвороб, які передаються через спадковість.

Одна з важливих задач психогігієни сім’ї - допомогти у створенні гармонійного статевого життя. Порушення в цій сфері часто є джерелом багатьох психічних травм і нервових розладів. Неправильно побудоване статеве життя стає нерідко болючою таємницею людини, джерелом внутрішніх і зовнішніх конфліктів. Саме на основі відхилень у статевому житті й невмінні бачити його естетичну сторону часто виникають розлади статевої функції -статева слабкість у чоловіків та фригідність у жінок. І навпаки, домінуюче значення статевого життя в окремих людей потрібно вважати ознакою патологічного розвитку особистості. Розпущеність, бажання короткочасного задоволення статевої потреби негативно характеризує моральне обличчя особистості.

Отже, завданнями сімейної психогігієни є поширення знань про закономірності функціонування сім'ї, можливі превентивні заходи з урегулювання сімейних конфліктів та загальні правила гармонізації сімейного життя.

Психогігієна колективного життя. Взаємостосунки людей у сім'ї, на виробництві, у шкільному класі, у студентській групі, у гуртожитку й інших колективах ставлять питання про тісний зв'язок інтересів людини з інтересами оточуючих. При комплектуванні колективів (бригади, команди, експедиції та ін.) необхідно враховувати взаємну сумісність за особливостям характеру, іноді за віком, ідейними переконаннями тощо.

До завдань психогігієни колективного життя зараховують: організацію психологічної служби, планування та впровадження заходів з підтримки здоров'я та працездатності співробітників, з оптимізації режиму дня, навчання й відпочинку, створення кабінетів психоемоційного розвантаження тощо. У їх вирішенні велика роль належить психологам, психіатрам і медичним працівникам.