Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
альма.doc
Скачиваний:
642
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
3.75 Mб
Скачать

256 Зіставна дериватологія і граматика

Граматичні категорії

257

«ти підводишся» (дослівно ти піднімаєш тебе); італ. ті alzo, ti alzi і т.д. (з тим самим значенням і таким самим способом вираження).

Однак категорія особи наявна не в усіх мовах. її не­має в японській, китайській, індонезійській мовах. Що­до європейських мов, то вона відсутня у шведській, дат­ській і норвезькій мовах.

Деяким мовам властиві також специфічні граматич­ні категорії: іберо-кавказьким мовам — граматичні ка­тегорії «людини і речі»; японській, корейській мовам — категорія ввічливості (кожна дієслівна форма обов'яз­ково виражає той ступінь ввічливості й формальності звертання, який прийнятий для певного мовця і слу­хача, для чого існує до десяти різних грамем). У мові сапотек дієслово має словозмінну категорію «повтор­ності»: кожна подія повинна бути охарактеризована або як така, що відбулася вперше, або як подія, яка сталася раніше. У багатьох мовах при дієслові вказу­ється відношення соціальної ієрархії між мовцем і слухачем.

Приховані категорії

Крім явних, відкритих категорій, у мовах існують приховані (covert) категорії — семантичні й син­таксичні ознаки слів чи словосполучень, які не мають експліцитного (явного) морфологічного вираження, але є суттєвими для побудови й розуміння висловлення. Во­ни впливають на сполучуваність певного слова з інши­ми словами в реченні.

Приховані категорії найпоширеніші в аналітичних мовах, бо в них велика питома вага явищ, які не мають безпосереднього виявлення в зовнішній структурі мо­ви, однак прихована граматика не є паліативом, до якого вдаються мови, що не мають певних форм; вона закладена в природі будь-якої мови.

Термін прихована категорія (covert category) запро­ваджений Б. Уорфом. Він її називає також криптоти-пічною категорією на відміну від явної, відкритої (overt) фенотипічної категорії. Ідея прихованої грама­тики бере початок ще в працях В. Гумбольдта, О. О. По­тебні, О. О. Шахматова, Л. В. Щерби. Розвивали її

Е. Кошмідер, який вважав їх категоріями, що маються на думці, припускаються (Kategorien des Gemeinten) ! [Koschmieder 1965: 19], і С. Д. Кацнельсон. Ці вчені схо­дяться на тому, що не кожна граматична категорія от­римує пряме й безпосереднє вираження в граматичних формах певної мови. Багато граматичних категорій є за­хованими у значеннях слів і синтаксичних зв'язках слів у реченні.

Так, в українській мові прихованими є категорії де­термінації (означеності/неозначеності), особи/неособи, контрольованості/неконтрольованості предикатів та ін. Категорія означеності/неозначеності виявляється в то­му, що означені імена за актуального членування речен­ня виступають темою, а неозначені ремою: Учитель увійшов до класу = The teacher came into the classroom; До класу ввійшов учитель = A teacher came into the class­room. Неособові іменники не вживаються в давальному відмінку зі значенням призначеності (*купити гардини вікнам, *дати скатертину столу), неможливі в конс­трукції «у N є ...»(* у вікон є гардини,* у стола є ска­тертина), а речення однієї й тієї самої конструкції з назвою особи і з назвою неособи дають різні трансфор­мації: Стіл був накритий офіціантом —> Офіціант накрив стіл; Стіл був накритий скатертиною —> ^Скатертина накрила стіл (правильно: X накрив стіл скатертиною). Предикати зі значенням неконтрольо-ваності не можуть сполучатися з обставиною мети {^'Ка­мінь летить ударити хлопця; *Камінь летить, щоб ударити хлопця), у конструкціях із «дезактивуючим давальним» (*Воді добре теклося, *Кульці ніяк не леті-лося) та ін. Отже, в семантиці слова приховані глибинні синтаксичні зв'язки.

Серед прихованих категорій в англійській мові Б. Уорф називає неперехідність дієслова. Вона виявля­ється в неможливості утворення від цих дієслів пасив­ного дієприкметника і відсутності в них каузативного стану (*It was rised, * І gleamed it, *I appeared the table). Прихованою в англійській мові є категорія роду. Специ­фічне формальне вираження цієї категорії з'являється тоді, коли є можливість співвіднести іменник з особо­вим займенником однини (щодо середнього роду він мо­же також визначатися за питальними і відносними зай­менниками what, which). Молоді тварини належать до