Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комплексні числа н.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
450.56 Кб
Скачать

Комплексне число як оператор повороту

Комплексне число можна розглядати як точку і як вектор. Розглядають ще одне важливе тлумачення комплексного числа.

Нехай ми маємо на площині якийсь вектор (додаток Г) іz – його комплексна координата. Повернемо вектор навколо початку О на кут α (проти руху годинникової стрілки, якщо α>0, і за годинниковою стрілкою, якщо α<0) і розтягнемо цей вектор (не змінюючи його початку) з коефіцієнтом розтягу ρ (розтягуємо «в ρ разів»; при 0<ρ<1 це п

еретворення буде стиском). В результаті ми отримаємо новий вектор; його комплексну координату позначимо черезw. Як же виражається число w через числа z, α, ρ?

Нехай z = reіφ. Ясно, що |w|=ρr, φ+α – один із аргументів числа w. Тому, w = ρrei(φ+α) = (ρe)·(re). Позначимо через с комплексне число ρe. Тоді маємо: w=cz.

Таким чином, якщо над вектором виконати операції повороту (на кут α) і розтягу (з коефіцієнтом розтягу ρ), то його комплексну координатуz потрібно помножити на комплексне число с=ρeіα. І навпаки, якщо комплексну координату z деякого вектора помножити на комплексне число с= ρeіα, то нове число w=cz буде являти собою комплексну координату вектора , який може бути отриманим з векторашляхом повороту (на кут α) і розтягом (з коефіцієнтом ρ).

Можна сказати так: кожен комплексний множник с (с≠0) можна тлумачити як оператор повороту (на кут α, що рівний аргументу числа с) і розтягу (з коефіцієнтом розтягу, що дорівнює |с|).

Латинське слово «оператор» означає виконавець. Можна сказати, що множник с (у формулі w=cz) перетворює вектор з координатою z у вектор з координатою cz. Ми вияснили геометричну картину: що «робить» комплексний множник с з вектором z, які елементарні геометричні перетворення потрібно виконати над цим вектором, щоб отримати вектор cz. Зрозуміло, що цей висновок легко узагальнити на той випадок, коли початком якого-небудь з даних векторів не є початок координат. Наприклад, якщо вектори імають комплексні координатиz i w, причому w=-3iz, то це означає, що після повороту вектора навколо К на кутрадіан (arg (-3i) = ) і розтягу його з коефіцієнтом 3 (|-3і|=3) отримаємо вектор .

Особливо важливий випадок, коли |с|=1. Тоді комплексне число с (воно має вигляд e) являє собою оператор повороту. Наприклад, комплексне число і (і=) є оператором повороту на кут радіан (поворот здійснюється в додатному напрямі, тобто проти годинникової стрілки).

Застосування комплексних чисел при розв’язуванні задач

Отже, ми розглянули три різних тлумачення комплексних чисел (комплексне число – точка на площині; комплексне число – вектор; комплексне число – оператор повороту і розтягу). Саме ця багатоликість комплексних чисел робить їх особливо зручним апаратом для розв’язку задач з геометрії і механіки.

Приклад 1. ОАВС – квадрат (додаток Д). Вектор має комплексну координатуz = 3-і. Обчислимо комплексну координату вектора (позначимо її через w1) і вектора (w2).

Розв’язання. Можна одержати , якщоповернути на кутрадіан і потім розтягнути з коефіцієнтом розтягу. Тому. Якщоповернути на 900 в додатному напрямі , то отримаємо вектор . Тому w2=іw1= =і(4+2і)=-2+4і.

Приклад 2. Гострий кут при вершині О ромба OZ1Z2Z3 ( О – початок координат ) дорівнює 450, а вершина Z1 має комплексну координату z1=(вершиниO, Z1, Z2, Z3 слідують проти годинникової стрілки). Знайдемо комплексні координати інших вершин ромба.

Розв’язання. Позначимо комплексні координати вершин ромба Z1, Z2, Z3 відповідно через z1, z2, z3, вершина О має комплексну координату 0. Вектор отримуємо з векторашляхом повороту (без розтягу) на кут 450 (радіан). Тому маємо:=Оскільки, то отримаємо:z2=z1+z3= .

Із отриманого тлумачення комплексного множника випливає важливий наслідок: два вектори колінеарні тоді і тільки тоді, коли відношення їх комплексних координат є дійсним числом (і при тому додатнім, якщо вектори співнапрямлені, і від’ємним, якщо вектори протилежно напрямлені). Дійсно, нехай вектори імають комплексні координати z=reіφ, w=ρeіθ. Якщо вектори іспівнапрямлені, то θ=φ ( з точністю до цілого кратного числа 2π), і тому w/z = ρ/r >0. Якщо ж векториіпротилежно напрямлені, то θ=φ+π (з точністю до цілого кратного числа 2π), і тому w/z =-ρ/r <0.

Якщо іне колінеарні, то θ-φ≠kπ і число w/z не є, очевидно, дійсним.

Приклад 3. Зобразимо на комплексній площині точки Z1, Z2, Z3 з координатами 8+13і, 13+21і, 21+34і. Чи лежать вони на одній прямій?

Розв’язання. При розгляді вказаних точок складається враження, що вони лежать на одній прямій. Перевіримо це наступним міркуванням. Точки Z1, Z2, Z3 тоді і тільки тоді лежать на одній прямій, коли вектори іколінеарні, а це буде тільки в тому випадку, коли відношення їх комплексних координат z і w являє собою дійсне число. Алеz = z2-z1=5+8i, w=z3-z2=8+13i, . А це не дійсне число. Отже, точки Z1, Z2, Z3 не лежать на одній прямій. Неважко знайти кут α між векторами і : tg α =, тоді α=0024/.

Приклад 4. Одного разу юним слідопитам дістався такий запис: «Я, пірат Кід, на прізвисько Математик, закопав скарб на великій лісовій галявині, де ростуть берізка В, старий дуб D, і на відстані біля 50 метрів від нього велика сосна С. Точку В я подумки повернув навколо дуба D на 900 проти напрямку руху Сонця, а відносно сосни на 900 за напрямком руху Сонця. В результаті я отримав дві точки: D1 і С1, середину К відрізка D1C1 я вибрав місцем для скарбу.» Діти знайшли галявину і за допомогою комплексних чисел знайшли скарб. Як вони це зробили? (додаток Е)

Розв’язання. Будемо вважати, що точки В, С, D, С1, D1, К (див рисунок) задані на координатній площині і b, с, d, c1, d1 i k їх координати. Тоді d1-d=i(b-d), c1-c=-i(b-c), k=(c1+d1), звідки k=(c+d)+ +i.Число m=(c+d) – це координата середини М відрізка DC, а число p=(c-d) – координата вектора . Оскільки,k-m=ip, то ясно, що точку К можна отримати з точки С, якщо останню повернути навколо точки М в додатному напрямі (проти напряму руху Сонця) на 900.

Отже, можна зробити висновок, що одних знань про дійсні числа не вистачає для повного вивчення математики. Є багато інших цікавих розділів, вивчення яких є дуже важливим для нашого подальшого життя. І, саме одним із цих розділів, є розділ математики про комплексні числа.