Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 сессия / Философия / Філософія.Підручник..doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
721.41 Кб
Скачать

Проблемно-пошукова частина: Модуль ііі.

1. Прокоментуйте наступне положення Герцена: «Ми звикли людський мир відокремлювати кам'яною стіною від миру природи це несправедливо, у дійсності немає ніяких строго проведених ліній і граней між ними».

2. Проаналізуйте твердження: «всі основні факти історії пояснюються географічними умовами тої місцевості, де вони відбувалися»?

3. З позицій якої світоглядної установки правомірно наступне твердження: «У структурі нуклеїнової кислоти ми маємо справу із самим життям і єдиним підходом для поліпшення долі людини на Землі» ?

4. Проаналізуйте наступне положення Мальтуса: «Головна й безперервна причина бідності мало або зовсім не залежить від способу правління або від нерівномірного розподілу майна»..., тому бідні за самою сутністю речей не мають права жадати від них /тобто багатих/ роботи і їжі»?

5. Прокоментуйте положення С.Соловйова, який зтверджував, що незважаючи на всі зиґзаґи прогресу «лінія історії йде від людожерства до людинолюбства, від безправ'я до справедливості, від ворожої роз'єднаності приватних груп до загальної солідарності».

6. Проаналізуйте наступний висновок, до якого прийшов З.Фрейд під час своєї медичної практики: «сама природа встановила нерівність, забезпечуючи кожну людину певними можливостями й духовними талантами в надзвичайно нерівномірно й цьому нічим не можна допомогти».

7. Прокоментуйте наступне положення: «Хід історії визначається стійкою речовиною спадковості, що втримується в хромосомах, яка є неоднаковою в людей різних соціальних шарів і груп, чим і пояснюється їхнє різне положення в суспільстві»

8. Обґрунтуйте: чи є незаперечним наступне твердження: «Ідеї про мету життя існують остільки, оскільки існує релігійний світогляд»?

9. Прокоментуйте наступне положення: «Всі люди один на одного схожі як тілом, так і душею. Досить одного екземпляра, щоб судити про всіх інших».

Доказова частина. Відповіді на тести модуля ііі:

3.1. - натуралізм; 3.2. - географічного детермінізму;

3.3. - геополітика; 3.4. - свідомість; 3.5. - натуралізм; 3.6. - ідеалізм; 3.7. - економіку; 3.8. - матеріалізм; 3.9. - держава; 3.10. - апарат керування; 3.11. - демократія; 3.12. - диктатуру номенклатури й геноцид проти свого народу; 3.13. - у різних ситуаціях по-різному, але пріоритет за соціальним; 3.14. - так; 3.15. - «людина» характеризує біосоціальний бік людей, «особистість» - соціальний; 3.16. - пізнавши необхідність і діючи відповідно до неї; 3.17. - тоталітаризму; 3.18. - з певними рисами характеру, здатностями й похилостями; 3.19. - неповторне в людині; 3.20. - патріотизм; 3.21. - виступають вирішальною силою суспільного розвитку; 3.22. - персоніфікує собою корінні прогресивні перетворення епохи; 3.23 - фаталізм; 3.24. - воля є пізнання необхідності й дія відповідно до неї; 3.25. - цивілізація й культура виникли одночасно; 3.26. - аксіологія; 3.27. - так; 3.28. - прогресом.