Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
192
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
858.62 Кб
Скачать

Розділ 2 формування підприємницьких структур

2.1 Умови, необхідні для підприємницької діяльності

2.2 Принципи організації підприємницьких структур

2.3 Види підприємництва

2.4 Підприємство як основна організаційна структура підприємницької діяльності

2.1 Умови, необхідні для підприємницької діяльності

Для здійснення підприємницької діяльності необхідні певні умови: економічні, соціальні, правові.

Економічні – це пропозиція товарів і попит на них, види товарів, обсяги грошових коштів, які покупці можуть витратити на покупки, надлишок або брак робочих місць, робочої сили. На економічну обстановку впливає також розмір позикових коштів, до яких звертаються підприємці для фінансування своїх ділових операцій, і які надають їм кредитні установи.

Більшість різноманітних організацій, які складають інфраструктуру ринку, допомагають підприємцям встановлювати ділові взаємовідносини та вести комерційні операції. До таких організацій належать банки – надання фінансових послуг; постачальники – постачання сировини, матеріалів, палива, енергії тощо; продавці – надання послуг щодо доведення товарів до споживача, а також надання професійних юридичних, бухгалтерських та посередницьких послуг.

Соціальні умови формування підприємництва – це насамперед прагнення покупців придбати товари, які відповідають певним смакам та моді.

Істотну роль відіграють моральні та релігійні норми, які залежать від соціально-культурного середовища. Це має прямий вплив на попит на товари. Соціальні умови впливають на відношення окремої людини до роботи, що в свою чергу впливає на результати праці.

Важливу роль у формуванні підприємництва відіграє підготовка та підвищення кадрів підприємців: організація навчання сучасним методам підприємницької діяльності, створення мережі консультаційних центрів.

Велике значення має створення правових умов. Це насамперед наявність законів, які регулюють підприємницьку діяльність, створюють найбільш сприятливі умови для розвитку підприємництва, спрощена процедура відкриття та реєстрації підприємства, захист підприємця від державного бюрократизму, вдосконалення податкового законодавства, розвиток спільної діяльності із зарубіжними країнами.

Створення законодавчої бази продиктовано необхідністю надати всім господарюючим суб’єктам гарантії щодо збереження їхньої власності, виключивши можливості націоналізації, створити для всіх учасників бізнесу однаково рівні права, повну економічну незалежність.

2.2 Принципи організації підприємницьких структур

Основним нормативно-правовим актом, що регламентує підприємницьку діяльність в Україні є Господарський кодекс. Відповідно до нього підприємництво здійснюється на основі декількох принципів. Основним є економічна свобода. Вона важлива як для підприємця, так і для виробника. Економічна свобода означає, що кожен має право розпочати й закінчити економічну діяльність. Ця свобода не гарантує підприємцю успіх його справи через те, що покупець також має економічну свободу.

Економічна свобода підприємців та економічна свобода споживачів тісно пов’язані між собою.

Не менш важливими принципами є:

  • вільний вибір діяльності;

  • залучення на добровільних засадах до здійснення підприємницької діяльності майна та коштів юридичних осіб;

  • самостійне формування програми діяльності та вибір постачальників і споживачів продукції, що виробляється;

  • встановлення цін відповідно до законодавства;

  • вільний найм робітників;

  • залучення і використання матеріальних, трудових, природних та ін. ресурсів, використання яких не обмежене законодавством;

  • вільне розпорядження прибутком, який залишається після внесення платежів;

  • самостійне здійснення підприємцем – юридичною особою зовнішньоекономічної діяльності;

  • використання підприємцем належної йому частки виручки на свій розсуд.

Ці принципи знаходяться у розвитку, взаємодіють між собою та відображають відносини, що склались у суспільстві у певний період.