Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

антологія / Gnuchkyi_kurs_analitika

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
837.78 Кб
Скачать

порації можуть виносити виробництво за межі країни, проте їх частка в Україні незначна. За дослідженнями МВФ зміна валютного курсу в Україні призводить до зміни індексу споживчих цін на 25–30%, що значно менше порівняно з іншими країнами (40–50%). Вважається, що ревальвація національної валюти сприяє 2 %-му зниженню рівня інфляції [5, с. 12], проте такий ефект притаманний розвиненим країнам, натомість як для країн, що розвиваються, стрімка ревальвація може бути дестабілізуючим фактором економічного розвитку.

Слід зазначити, що, перш ніж буде встановлено плаваючий режим, початковий етап переходу до гнучкого курсоутворення має характеризуватися поступовим розширенням валютного коридору. У короткостроковому періоді, після надання більшої гнучкості валюті за наявності ревальваційного тиску на гривню в стабільних умовах, не відбудеться значного укріплення курсу національної валюти. Тому реальне зниження конкурентоспроможності вітчизняних експортерів не буде одномоментним в період зміни режиму курсоутворення, аматимекороткотасередньостроковуперспективу.

Коливання валютного курсу також впливає на обсяг зовнішньої заборгованості. Внаслідок ревальвації здешевлюється обслуговування зовнішнього боргу та зменшується загальна сума зобо- в’язань. При девальвації спостерігаються протилежні тенденції. Варто зазначити, що країни, перебуваючи у фінансовій кризі, яка здебільшого супроводжується знеціненням національної валюти, задля стабілізації економічної ситуації ще більше посилюють боргове навантаження шляхом додаткового залучення зовнішніх запозичень.

У реальному секторі економіки волатильність валютного курсу зумовлює зміну в темпах приросту ВВП. Зокрема, в результаті ревальвації національної валюти відбувається зниження темпів зростання ВВП через зменшення експорту, тоді як в середньостроковій перспективі його обсяг поступово нарощується. В умовах девальвації зростання темпів ВВП зумовлене нарощенням експорту в короткостроковому періоді, проте у подальшому позитивний ефект зменшується через підвищення рівня інфляції, вартості імпортованої продукції, як складової виробництва, та погіршення інвестиційного середовища.

Від динаміки валютного курсу також безпосередньо залежить обсяг спрямованих інвестицій. Важливим чинником у цьому про-

61

цесі є рівень облікової ставки. Зокрема, ревальвація, що супроводжується зниженням відсоткових ставок, рівня інфляції сприяє зростанню обсягів кредитування. Проте подальше зниження облікової ставки зумовлює незацікавленість інвесторів до вкладення короткострокового капіталу в країну, а відповідно може призвести до його відтоку, що знецінить національну валюту. Тому важливо своєчасно вжити необхідні заходи через підвищення відсоткової ставки для так званого “охолодження” економіки. Однак її високий рівень сприяє зворотним процесам: зниженню обсягів кредитування, надходженню капіталу, а відповідно й поступовій ревальвації національної валюти.

Міжнародний рух капіталу, зумовлений диференціацією відсоткових ставок, спрямовується в країни з більшим їх рівнем, а відповідно спричиняє поступове укріплення курсу національної валюти. Проте в країнах із нижчими обліковими ставками спостерігається її знецінення під впливом відтоку капіталу.

Інвестиційний клімат безпосередньо пов’язаний не лише з визначеними процесами. Вагомим фактором його поліпшення є стабільна економічна ситуація, прогнозованість дій уряду, як індикатора зниження ризику втечі капіталу.

У фінансовому секторі економіки коливання валютного кур-

су впливають на інфляційні процеси. Девальвація гривні супроводжується підвищенням темпів інфляції, що може спровокувати спад виробництва та зростання рівня безробіття. Для вітчизняних виробників, що в своїй діяльності використовують імпортні товари, в період значного знецінення валюти підвищується загроза банкрутства або щонайменше погіршення фінансового стану через відсутність достатнього обсягу коштів, потребу в яких не можливо задовольнити за рахунок банківського кредитування, вартість якого зростає, супроводжуючись зниженням кредитоспроможності товаровиробників. Погіршення економічної ситуації може спровокувати зростання світових цінна енергоресурси.

В умовах девальвації знижується приріст депозитів у національній валюті, відбувається вилучення їх з банківської системи. Інфляційні очікування суб’єктів валютного ринку при погіршенні макроекономічних показників і значному знеціненні національної валюти зростають випереджаючими темпами, що зумовлює нарощення обсягів споживання.

62

Ревальвація гривні сприяє зниженню темпів інфляції як у ко- ротко-, так і середньостроковому періоді. Крім того у таких умовах можливо отримати додатковий позитивний ефект, оскільки укріплення валюти також зумовлює зниження цін на імпортну продукцію, що особливо ефективно в умовах зростання вартості енергоресурсів на світовому ринку. Це надає змогу прискорити технічне та технологічне оновлення. Однак вироблена на цьому обладнанні продукція дещо втратить цінову перевагу на світовому ринку [4]. З іншого боку є можливість для розвитку внутрішнього ринку через поліпшення якості продукції, зниження витрат на її виробництво тощо.

Доцільно зазначити, що вартість товарів внутрішнього виробництва, як показує вітчизняна практика, майже не реагує на зниження ціни їх складових через укріпленням курсу, що надає додатковий дохід від реалізації.

В умовах ревальвації національної валюти при зниженні рівня відсоткових ставок відбувається нарощення обсягів кредитування. Це супроводжується нижчим рівнем інфляційних очікувань і, як наслідок, зниженням приросту депозитів у іноземній валюті.

Зміна валютного курсу безпосередньо впливає на обсяг грошової маси в країні. Зокрема, враховуючи те, що значна маса депозитів і кредитів знаходяться в іноземній валюті, ревальвація гривні призведе до зменшення їх обсягу в перерахунку на національну валюту. Натомість девальвація відповідно зумовить їх збільшення.

Коливання валютного курсу призведе до негативних наслідків для одного з учасників форвардних угод через недоотримання доходів продавцями внаслідок укріплення курсу національної валюти або збільшення витрат покупців через девальвацію гривні.

Незалежно від сектору економіки через нерозвиненість ринку хеджування валютних ризиків у разі настання несприятливих подій посилиться паніка в суспільстві, що може спровокувати економічну кризу.

Волатильність обмінного курсу гривні також впливає на економічний ефект від спекулятивних операцій з цінними паперами. Їх суть полягає в отриманні додаткового ефекту через позитивну зміну відсоткової ставки з подальшим обміном гривні на іноземну валюту за зниженим курсом [4].

63

Для банківського сектору динаміка обмінного курсу впливає на обсяг необхідних для резервування коштів під активні операції в іноземній валюті. В умовах ревальвації банківські установи знизять обсяг резервування, а при наявності в них інформації щодо подальшого укріплення курсу гривні, банки, з метою зниження можливих збитків, продаватимуть іноземну валюту, що буде передумовою подальшого укріплення курсу національної валюти або поштовхом для відповідних дій з боку Національного банку на початковому етапі гнучкого курсоутворення.

При гнучкому режимі обмінного курсу зменшується необхідність здійснення інтервенцій, хоч потреба в них залишається до моменту встановлення плаваючого курсу. Це пояснює доцільність формування достатнього обсягу резервів. Ревальвація призведе до втрати капіталу в іноземній валюті, який є частиною золотовалютних резервів, проте при девальвації відповідно відбувається його зростання у гривневому еквіваленті. Отже, гнучке курсоутворення, яке супроводжуватиметься зменшенням приросту резервів через недоцільність їх надмірного обсягу, сприятиме зниженню валютного ризику, зумовленого можливістю втрати капіталу.

Зміниться й результат наявності валютної позиції у банківських установах [4]. Ефекти та ризики при цьому залежать від того, яка, коротка чи довга, валютна позиція банку. При наявності короткої валютної позиції кредитори отримають додатковий ефект від зміцнення курсу гривні, проте в результаті довгої валютної позиції знизяться їх доходи, а відповідно й певною мірою платежі до бюджету. В умовах коливання валютного курсу кредитори прагнутимуть збільшувати премію за ризик через мінливість обмінного курсу або встановлювати плаваючі відсоткові ставки, при яких підвищується ризик збільшення зобов’язань позичальника чи втрати його кредитоспроможності внаслідок можливого значного підвищення рівня відсоткових ставок. Це також буде причиною збільшення премії за ризик для кредиторів.

Коливання валютного курсу безпосередньо позначаться і на ліквідності банківських установ, яка буде змінюватися залежно від динаміки обмінного курсу гривні. Потребує також постійної зміни та перерахування обсяг обов’язкового резервування.

У державному секторі економіки в умовах ревальвації, як уже зазначалося, зменшується обсяг зовнішніх зобов’язань, що знизить видатки бюджету на обслуговування зовнішнього боргу.

64

Зменшення експорту зумовлює відповідну тенденцію щодо податкових надходжень, а відповідно і дохідної частини бюджету.

Натомість при девальвації відбуваються протилежні зміни. Поряд із зростанням видатків на обслуговування зовнішніх запозичень, нарощення експорту сприятиме поповненню державного бюджету.

Зниження доходів і видатків суб’єктів господарювання, митних платежів через ревальвацію гривні зумовить зменшення податкових надходжень, а відповідно і дохідної частини бюджету.

Сектор домашніх господарств і суб’єктів господарювання

досить жваво реагують на коливання валютного курсу, що вкритичних обставинах може спровокувати паніку та посилити кризову ситуацію. На наш погляд, коливання валютного курсу при встановленні гнучкого режиму курсоутворення в непідготовлених умовах і без надання роз’яснень для населення щодо напрямів валютної політики посилить невизначеність і занепокоєннясуспільства.

Девальвація національної валюти слугує фактором посилення інфляційних очікувань і знецінення валюти, що буде поштовхом для населення скуповувати іноземну валюту з метою збереження власних заощаджень. Це призводить до підвищення рівня доларизації та ще більшою мірою посилює тиск на ослаблену національну валюту. Відповідно відбувається зменшення реальних доходів населення через зростання рівня інфляції.

За таких умов зниження вартості імпортованих товарів має сприяти розвитку вітчизняного виробництва. Проте в середньостроковому періоді ця ситуація не може позитивно вплинути на внутрішній розвиток виробництва, оскільки в умовах зниження експорту населення неспроможне збільшувати або принаймні підтримувати досягнутий рівень споживання через відсутність достатньої суми коштів. Це є загрозою для банківської системи, яка недоотримає частину доходів через знецінення валюти та значно посилить ризик втрати фінансової стабільності внаслідок зниження платоспроможності, а відповідно, погіршення платіжної дисципліни позичальників. Підвищений попит на іноземну валюту також проявиться у нарощенні депозитів у визначеній валюті та кредитіву національній при фіксованій відсотковій ставці.

Зміна обмінного курсу впливає на обсяг зовнішніх зобов’язань для населення та суб’єктів господарювання. Тобто, в умовах девальвації зростуть витрати на обслуговування зовнішнього боргу.

65

Укріплення гривні позитивно позначиться на зростанні добробуту громадян, заощадження яких знаходяться в національній валюті. Це сприятиме збільшенню попиту на імпортні товари (що в подальшому у довгостроковому періоді спричинить відтік капіталу й девальвацію гривні) та товари власного виробництва; зростає заробітна плата робітників у доларовому еквіваленті. Проте для працівників, заробітна плата яких залежить від курсу національної валюти, реальні доходи зменшаться.

Унаслідок ревальвації відбудеться знецінення заощаджень населення в іноземній валюті, як у формі депозитів, так і у формі грошових заощаджень, що розміщені поза банківською системою.

Ревальваційна тенденція буде спостерігатися певний час. Це надасть можливість населенню реалізувати свої заощадження в іноземній валюті, що спричинить зростання попиту на гривню та зниження рівня доларизації. Наявність надлишкової пропозиції валюти на ринку зумовить посилення ревальваційного тиску на гривню.

Укріплення національної валюти також сприяє зниженню обсягу зовнішніх зобов’язань і зменшенню витрат на обслуговування боргу для населення та суб’єктів господарювання.

Таким чином волатильність валютного курсу як в бік ревальвації, так і девальвації зумовлює наявність певних ефектів та ризиків (узагальнення наведено в табл. 3.1), вплив яких на прискорення економічного розвитку залежить від величини тренду валютного курсу.

66

67

Таблиця 3.1

Узагальнення впливу коливань обмінного курсу національної валюти на різні сектори економіки

 

 

 

Девальвація

 

 

Ревальвація

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зовнішній

сектор

 

 

 

 

 

 

 

Ефекти

 

Ризики

Ефекти

 

 

Ризики

 

 

 

 

Короткостроковий період

 

Зниження вартості

імпорту у

Зниження

цінових

переваг

 

гривневому еквіваленті: ско-

для експортерів та їх доходів

Імпортери прискорюють тер-

Погіршення торговельного ба-

мін проведення платежів з ме-

лансу: зростання обсягу імпор-

рочення витрат на енергоресур-

 

 

 

 

 

тою мінімізації втрат від зміни

ту, скорочення експорту

си та інші складові внутріш-

 

 

 

 

 

динаміки валютного курсу

 

 

нього споживання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Здорожчення

обслуговування

Зниження ціни вітчизняної про-

Зниження

чистого

експорту

 

 

 

 

зовнішнього боргу та зростання

дукції, для виготовлення якої

і, як наслідок, зростання де-

 

 

 

 

загальної суми зобов’язань (ха-

використовуються

імпортні

фіциту платіжного балансу

 

 

 

 

рактерно для усіх періодів)

товари

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Здешевленняобслуговуваннязо-

Затримання

платежів

імпор-

 

 

 

 

 

внішнього боргу та зменшення

терами та виручки від реалі-

 

 

Середньостроковий період

 

 

 

 

 

 

 

загальноїсумизобов’язань

зації продукції експортерами

Формування

сприятливих

 

 

 

 

 

 

за межами країни через очі-

умов

для розвитку

внутріш-

 

 

 

 

 

 

 

 

кування

більш сприятливої

нього

виробництва

товарів,

 

 

 

 

 

 

 

 

динаміки валютного курсу

що заміщують

іноземні вна-

 

 

 

 

 

 

 

 

Скорочення

природних ре-

слідок

зростання

вартості

 

 

 

 

 

 

 

 

сурсів країни, які домінують

останніх

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

у структурі

імпорту

через

Підвищення конкурентоспро-

 

 

 

 

 

 

 

 

надмірне

їх

використання в

можності експортерів і зрос-

 

 

 

 

 

 

 

 

цілях реалізації за сприятли-

тання їх доходів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

вих економічних умов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

68

Продовження табл. 3.1

Довгостроковий період

Нетривале покращення торгоПризупинення технологічного та вельного балансу технічного оновлення

Зростання вартості вітчизняної продукції через відповідну динаміку її імпортної складової

Скорочення доходів експортерів, що позначиться на рівні доходів працівників відповідних підприємств

Реальний сектор економіки

Зростання темпів приросту ВВП

Зниження обсягу інвестицій в

Зростання зацікавленості

Уповільнення темпів

 

умовах нестабільної економіч-

інвесторів у спрямуванні

приросту ВВП

 

ної та політичної ситуації

капіталу в економічно та

 

 

 

політично стабільну країну

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження табл. 3.1

 

 

Фінансовий сектор економіки

 

 

Девальвація

 

 

Ревальвація

Ефекти

 

Ризики

Ефекти

Ризики

Зростання грошової маси в

Зростання темпів інфляції

Зниження темпів інфляції

Скорочення грошової маси в

іноземній валюті в перерахун-

 

 

іноземній валюті в перерахун-

Зростання рівня доларизації

Зниження рівня доларизації

ку на національну

 

 

 

 

ку на національну валюту

Підвищення попиту на кредити

Погіршення

фінансового стану

Формування сприятливих умов

Нарощення обсягів кредиту-

в національній валюті та депо-

вітчизняних

товаровиробників і

для технічного та технологіч-

вання в іноземній валюті

зитів у іноземній валюті

зниженняїхкредитоспроможності

ного оновлення

вітчизняних

 

Зниження попиту на кредити

 

 

підприємств, розвитку внут-

в національній валюті

 

Зниження попиту на кредити в

 

іноземній валюті

рішнього ринку:

поліпшення

 

 

 

 

якості продукції, зниження ви-

 

 

 

 

тратна їївиробництво

 

 

Зниження приросту депозитів у

Скорочення обсягів депозитів

 

 

національній валюті та підви-

у іноземній валюті та їх зрос-

 

 

щення ймовірності їх достроко-

тання в національній валюті

 

 

вого вилучення

 

 

 

 

Посилення негативних очікувань

 

 

 

 

суб’єктів ринку

 

 

 

 

Переміщення капіталу з країни

Зростання приросту зовнішніх

запозичень, які є традиційно

 

на більш стабільні ринки

дешевшими за вітчизняні

 

Скорочення приросту зовнішніх

запозичень

 

 

 

 

69

70

Продовження табл. 3.1

Банківський сектор економіки

 

Девальвація

Ревальвація

 

 

 

 

 

 

Ефекти

Ризики

Ефекти

 

Ризики

 

 

 

 

Зростає обсяг валютних ре-

Зростають ризики втрати креди-

Можливість отримати додат-

Зменшення капіталу, який є

зервів банків у гривневому

тоспроможності позичальника-

ковий дохід за наявності корот-

частиною

золотовалютних

еквіваленті

 

ми та підвищення обсягів про-

кої валютної позиції

резервів у іноземній валюті в

 

 

строчених кредитів у іноземній

 

перерахунку на національну

 

 

валюті

 

 

 

Можливість отримати додат-

Зниження доходу за наявності

Зниження ризику втрати лік-

Зниження

доходу в умовах

ковий дохід в умовах функ-

короткої валютної позиції

відності банківських установ

функціонування довгої валют-

ціонування

довгої валютної

 

 

ної позиції

 

позиції

 

 

 

 

 

Відтік капіталу внаслідок мож-

В умовах тривалого тренду зросте обсяг реалізації іноземної

 

 

ливого дострокового вилучення

валюти, підвищуючи тим самим попит на гривню

 

 

суб’єктами господарювання та

 

 

 

 

 

населенням депозитних вкладів

 

 

 

 

 

Зростання ризику втрати ліквід-

 

 

 

 

 

ності банківських установ

 

 

 

 

 

Державний

сектор

 

 

 

 

 

 

 

Зростання

податкових над-

Зростання видатків на обслуго-

Зменшення обсягу зовнішніх

Зниження податкових над-

ходжень

 

вування зовнішнього боргу

зобов’язань

ходжень

 

Збільшення

дохідної частини

 

 

Скорочення дохідної частини

бюджету

 

 

 

бюджету

 

Соседние файлы в папке антологія