Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gorina_G_O__Abrashka_O_V_Organizatsiya_diplom.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
450.05 Кб
Скачать

1. У зв'язку з інтенсифікацією міжнародних ділових відносин, що торкнулися всього світу, відбувається

A. згладжування національних особливостей дипломатичних стосунків

B. загострення дипломатичних стосунків

C. зникнення національних особливостей дипломатичних стосунків

D. непорозуміння між представниками різних національностей

2. Велике значення при організації і проведенні дипломатичного прийому, має

A. знання правил поведінки, обумовлених культурними традиціями

B. пора року, коли організовується дипломатичний прийом

C. неухильне дотримання правил етикету представниками дипломатичних кругів

D. знання кулінарних побажань та уподобань кожного запрошеного

3. З точки зору етикету поведінки за столом, відвідуючи дипломатичний прийом в Англії, треба знати, що

A. прийнято виголошувати тости і цокатися

B. окремі розмови за столом не прийняті, всі повинні слухати того, хто говорить

C. жінкам цілують руки, хвалять їх наряди - це вважається гарним тоном

D. закурити за столом можна тільки після тосту «за господаря дому»

4. Під час розмов за столом на дипломатичному прийоми в Англії або в англійських посольствах у всьому світі слід уникати тем, які стосуються

A. королівської сім'ї

B. віросповідання, приватного життя, фінансових стосунків

C. Північної Ірландії

D. всі відповіді вірні

5. Під час розмов за столом на дипломатичному прийоми у Франції або у французьких посольствах у всьому світі слід уникати тем, які стосуються

A. Німеччини

B. королівської сім'ї

C. питань релігії, політики, сімейного стану, проблем, пов'язаних з положенням на службі

D. французької кухні

6. Під час розмов за столом на дипломатичному прийоми у Іспанії або у іспанських посольствах у всьому світі слід уникати тем, які стосуються

A. мистецтва, літератури, туристських пам'яток, спорту

B. віросповідання, приватного життя, фінансових стосунків

C. кориди, релігії, режиму Франка

D. королівської сім'ї

Література:

1. Вуд, Дж., Серре Ж. Дипломатический церемониал и протокол. – М.: Международные отношения, 2011. – 415 с.

2. Калашник, Г. М. Вступ до дипломатичного протоколу та ділового етикету [ Текст ] : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / Г. М. Калашник . ─ К. : Знання, 2007 . ─ 143с.

3. Линецкий А.Ф. Роль международного этикета и протокола в развитии внешнеэкономических контактов // Известия Уральского государственного университета. – 2009. – №1/2 (64). – С. 79 – 91 (1,2 п.л.).

4. Попов, В.И. Современная дипломатия : Теория и практика : Дипломатия-наука и искусство / В.И. Попов ; Дипломатическая академия МИД России . ─ 2-е изд. , доп. ─ М. : Междунар. отношения ; ЮРАЙТ, 2006 . ─ 574 с.

5. Солоницына А.А. Профессиональная этика и этикет. Учебник / А.А. Солоницына.- Владивосток. - Изд-во Дальневост. ун-та, 2005.- 200 c.

6. Чмут, Т. К. Етика ділового спілкування [ Текст ] : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / Т. К. Чмут, Г. Л. Чайка . ─ 6-те вид., випр. і допов. . ─ К., 2007 . ─ 230с. ─ (Сер. "Вища освіта ХХІ століття")

Тема 6. Національні особливості дипломатичного спілкування у країнах Північної та Латинської Америки

Форми контролю: усне опитування, індивідуальне тестування, понятійний диктант.

Основні положення теми:

Американська дипломатія відносно молода і налічує трохи більше півтора століть. На ній лежить відбиток англійської, а власне обличчя вона стала набувати напередодні першої світової війни, склавшись остаточно в ході другої світової війни і після неї.

Американські дипломати в порівнянні з представниками інших країн відносно самостійні при прийнятті рішень. На перше місце в техніці дипломатичної роботи американці ставлять довірчі контакти і конфіденціальні зустрічі та роботу з так званими конфідентами – правлячою елітою держави перебування.

У США правила етикету і протоколу простіше, ніж в Англії. Смокінг вживається рідше, ніж в інших країнах (більше в артистичних колах), фраки ще рідше. Слова mister і mistress на конвертах і в листах не пишуться. Написані повністю вони мають інший, неприємний сенс. (Повністю пишеться тільки «міс». Необхідно писати Mr. Або Mrs.).

Американці цінують працьовитість, ощадливість, заповзятливість, тверезість мислення, самовдосконалення і прагматизм.

Канадські дипломати цінують, коли іноземці знають їх політику і актуальні події, але не вітають, коли іноземці говорять про протиріччя між англо- і франкомовним населенням. Недоцільно висловлювати симпатії до тієї або іншої сторони. Хороша тема для розмови – спорт. Основні види спорту хокей і бейсбол. Представницькі заходи в основному проходять в ресторанах. Прийняті зустрічі за ленчем. Вечірні представницькі заходи організовують удома. Під час обіду не палять. За трапезою п'ють найчастіше вино і пиво. У Канаді дотримується старовинний англо-європейський застільний етикет.

Дипломатична служба Латинської Америки є відносно молодою, становлення її відноситься до середини XIX в., але вже тоді виникла одна особливість дипломатії цього континенту, обумовлена історичною, культурною та мовною спільністю, наявністю сильного сусіда - США. Велику роль Латиноамериканські країни зіграли в розробці міжнародного права. Слід відзначити високий професіоналізм дипломатів цього регіону.

Завдання для самостійної роботи:

1. Опрацювати конспект лекцій та рекомендовану літературу для обговорення теоретичних питань теми на семінарському занятті.

2. Виконати аналіз національних та психологічних особливостей етикету однієї з країн Північної та Латинської Америки (за узгодженням з викладачем).

Розв’яжіть тестові завдання: