Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gorina_G_O__Abrashka_O_V_Organizatsiya_diplom.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
450.05 Кб
Скачать

9. Загальноприйняті позначення форми одягу «Btr (Business Traditional)», «Undress», «White tie», «Cravate blanche» використовується у запрошеннях на

A. будь-який вечірній захід, що починається після 17-00

B. офіційний вечірній (наприклад, різдвяний) прийом, прем'єра в театрі

C. ділову зустріч

D. звану вечерю, корпоративний банкет, родинне торжество з великою кількістю гостей

10. Загальноприйняті позначення форми одягу «Bb (Business Best)» використовується у запрошеннях на

A. ділову зустріч

B. відповідальну ділову зустріч, переговори, прийом

C. будь-який вечірній захід, що починається після 17-00

D. звану вечерю, корпоративний банкет, родинне торжество з великою кількістю гостей

Література:

1. Вуд, Дж., Серре Ж. Дипломатический церемониал и протокол. – М.: Международные отношения, 2011. – 415 с.

2. Гах, Й. Етика ділового спілкування [ Текст ] : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Й. Гах ; Ін-т менедж. та економіки "Галицька Академія" . ─ К. : Центр навч. л-ри, 2005 . ─ 160с.

3. Гриценко, Т. Б. Етика ділового спілкування : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. /Т. Б. Гриценко [та ін.] ; за ред. Т. Б. Гриценко, Т. Д. Іщенко і Т. Ф. Мельничук ─ К.:Центр учбової літератури, 2007. ─ 344 с.

4. Етика ділового спілкування [ Текст ] : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / В. Г. Воронкова [та ін] . ─ Л. : Магнолія 2006, 2009 . ─ 312 с.

5. Зусин, В. Я. Этика и этикет делового общения : учеб. пособ. для студ. вузов и техн. /В. Я. Зусин ─ Мариуполь:Рената , 2006. ─ 272 с.

6. Кузнецов, И. Н. Этика и этикет делового общения / И. Н. Кузнецов. Ростов-н/Д.: Феникс, 2007. — 204 с.

7. Пентилюк, М. І. Ділове спілкування та культура мовлення [ Текст ] : навч. посіб. / М. І. Пентилюк, І. І. Марунич, І. В. Гайдаєнко . ─ К. : Центр учб. л-ри, 2011 . ─ 224 с.

8. Попов, В.И. Современная дипломатия : Теория и практика : Дипломатия-наука и искусство / В.И. Попов ; Дипломатическая академия МИД России . ─ 2-е изд. , доп. ─ М. : Междунар. отношения ; ЮРАЙТ, 2006 . ─ 574 с.

Змістовий модуль 2. Специфіка та національні особливості дипломатичного спілкування в різних країнах світу

Тема 5. Національні особливості дипломатичного спілкування у європейських країнах

Форми контролю: усне опитування, індивідуальне тестування, понятійний диктант.

Основні положення теми:

У зв'язку з інтенсифікацією міжнародних ділових відносин, що торкнулися всього світу, відбувається згладжування національних особливостей дипломатичних стосунків. Проте як і раніше необхідно велику увагу приділяти особливостям поведінки іншої сторони, враховувати національну культуру.

Представники дипломатичних кругів повинні не лише добре знати правила етикету, але і неухильно дотримувати їх в своїй практичній діяльності.

При роботі з представниками різних національностей слід пам'ятати, що в порівнянні культур не буває понять «кращий» і «гірше», а буває «інакше». Знання правил поведінки, обумовлених культурними традиціями, має величезне значення при організації і проведенні дипломатичного прийому. Воно дозволяє уникнути непорозумінь.

Англійська дипломатія є класичною, свого роду еталоном, вона справила величезний вплив на розвиток дипломатії в XIX-XX ст. Найсильнішою стороною англійської дипломатії є прекрасне знання предмета, проблем, які підлягають рішенню, знання країни, у якій доведеться діяти.

Англійці прагнуть уникнути категоричності. Англійських дипломатів відрізняє високий професіоналізм, уміння вибрати найкращий час для переговорів. Вони наполегливо підвищують свою кваліфікацію - стажуються у військових коледжах, університетах, банках, різних фірмах тощо. Англійці характеризуються діловитістю, шануванням власності, традицій, ввічливістю. У бесідах англійці цінують уміння слухати, в ділових стосунках – пунктуальність. Англійцям властиві такі риси як стриманість, схильність до недомовленості, педантичність, які заставляють їх бути замкнутими і нетовариськими з незнайомими людьми, шанування власності, заповзятливість, діловитість.

Французька дипломатія - одна з основоположників сучасної дипломатії; вона справила величезний вплив на дипломатію сьогоднішнього дня.

Французька дипломатія жорстка і цілеспрямована. При контактах французи ніколи не применшують силу партнера. Вони дуже уважні до того, щоб зберегти свою незалежність і не поступитися. Вони жорстко ведуть переговори і, як правило, не мають запасні позиції, розраховуючи на перемогу.

Французьку дипломатію відрізняють шарм, чарівність. Французи вважають себе елітою, підстави для цього їм дають досягнення французької науки і культури - живопису, літератури, філософії, і хоча вони, якщо їм про це сказати, заперечують це, але в душі захоплюються своєю історією. Вони цінують людей, які знають їх історію, культуру, архітектуру, і це треба мати на увазі при розмові з ними.

З національних рис французької дипломатії треба відзначити таку: вони приділяють велику увагу попереднім домовленостями. Французькі дипломати дуже чемні, ввічливі, доброзичливі, схильні до жарту, але при серйозному обговоренні не уникають конфронтаційного стилю.

Німецькі дипломати відрізняються пунктуальністю. У складних ситуаціях, особливо молоді співробітники посольства іноді нервують. У переговорах поводяться жорстко, напористо. Німецьких дипломатів відрізняє хороша юридична підготовка, глибоке вивчення юридичних проблем. На переговорах їх відрізняє систематичність, вони люблять обговорювати питання послідовно один за одним. Вони дуже винахідливі, вміють налагоджувати контакти і високо цінують встановлені зв'язки.

Німці, як і французи, обачливі і бережливі, надійніші, точніші, але поступаються французам у відчутті гумору і щирості. Ним притаманний вільний образ думок і величезна цивільна мужність. Вони скептичні, відрізняються серйозністю і стриманістю, нікому не поступаються в педантичності. Німці високо цінують професіоналізм.

Італійська дипломатія нараховує кілька тисячоліть і володіє величезним досвідом і традиціями. Італійські дипломати відрізняються витонченістю, але до їх позитивних якостей не відносяться акуратність, пунктуальність.

Італійським дипломатам не дозволяється вступати в політичні партії, тому в бесідах з ними ніколи не питайте, до якої партії вони належать або за яку партію вони голосували. До недоліків деяких італійських дипломатів слід віднести те, що вони, обіцяючи щось, не завжди стримують своє слово. Їжа у них предмет культу. За столом можуть вестися і самі серйозні переговори. Обід іноді триває 2-3 години. За столом не цокаються, вимовляючи "чин-чин".

Завдання для самостійної роботи:

1. Опрацювати конспект лекцій та рекомендовану літературу для обговорення теоретичних питань теми на семінарському занятті.

2. Виконати аналіз національних та психологічних особливостей етикету однієї з європейських країн (за узгодженням з викладачем).

Розв’яжіть тестові завдання: