Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gorina_G_O__Abrashka_O_V_Organizatsiya_diplom.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
450.05 Кб
Скачать

1. Американські дипломати в порівнянні з представниками інших країн

A. відносно самостійні при прийнятті рішень

B. строго дотримуються правил етикету

C. відрізняються не високою діловою активністю

D. уникають конфіденціальних зустрічей

2. Канадські дипломати цінують

A. висловлювати симпатії до англомовного чи франкомовного населення

B. висловлювання про протиріччя між англо- і франкомовним населенням

C. знання іноземцями їх політики і актуальних подій

D. доречне порівняння США і Канади

3. Бразильській дипломатії притаманні риси

A. твердість і послідовність у відстоюванні своїх позицій

B. чіткість і лаконічність в викладі позицій

C. старанність у підготовці документів, уміння йти на розумні компроміси

D. всі відповіді вірні

4. У США правила етикету і протоколу

A. простіше, ніж в Англії

B. відрізняються вишуканістю та самобутністю

C. справили величезний вплив на сучасну дипломатію

D. відрізняються шармом та доброзичливість

5. Найважливіша риса бразильської дипломатії

A. вміння вдало організовувати дипломатичні прийоми та зустрічі

B. професіоналізм її представників на всіх рівнях

C. відсутність фундаментальної підготовки кандидатів для дипломатичної служби

D. стриманість у прояві своїх симпатій

Література:

1. Вуд, Дж., Серре Ж. Дипломатический церемониал и протокол. – М.: Международные отношения, 2011. – 415 с.

2. Калашник, Г. М. Вступ до дипломатичного протоколу та ділового етикету [ Текст ] : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / Г. М. Калашник . ─ К. : Знання, 2007 . ─ 143с.

3. Линецкий А.Ф. Роль международного этикета и протокола в развитии внешнеэкономических контактов // Известия Уральского государственного университета. – 2009. – №1/2 (64). – С. 79 – 91 (1,2 п.л.).

4. Попов, В.И. Современная дипломатия : Теория и практика : Дипломатия-наука и искусство / В.И. Попов ; Дипломатическая академия МИД России . ─ 2-е изд. , доп. ─ М. : Междунар. отношения ; ЮРАЙТ, 2006 . ─ 574 с.

5. Солоницына А.А. Профессиональная этика и этикет. Учебник / А.А. Солоницына.- Владивосток. - Изд-во Дальневост. ун-та, 2005.- 200 c.

6. Чмут, Т. К. Етика ділового спілкування [ Текст ] : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / Т. К. Чмут, Г. Л. Чайка . ─ 6-те вид., випр. і допов. . ─ К., 2007 . ─ 230с. ─ (Сер. "Вища освіта ХХІ століття")

Тема 7. Національні особливості дипломатичного спілкування у арабських та азіатських країнах

Форми контролю: усне опитування, індивідуальне тестування, понятійний диктант.

Основні положення теми:

Незважаючи на спробу арабських країн домогтися єдності, між ними існують серйозні протиріччя. Майже в кожному дипкорпусі є групи арабських країн.

Перш за все, незважаючи на спільну мову, спільну стародавню культуру, ці країни настільки відрізняються один від одного, що в присутності представників іншої країни можуть утримуватися від обговорення питань, пов'язаних з проблемами ближнього сходу, від суперечок.

Необхідність ретельної підготовки бесід з арабськими політичними діячами і дипломатами диктується ще високим професіоналізмом арабських дипломатів. По-перше, всі вони повинні мати свідоцтво про закінчення вищих навчальних закладів. По-друге. вони добре знають іноземні мови, перш за все англійську і французьку. По-третє, сама дипломатична служба арабських країн гарно організована, а дипломати досить дисципліновані.

Арабські дипломати хороші полемісти й оратори, і це необхідно враховувати на переговорах і прийомах. Арабські дипломати вміють встановлювати контакти та славляться гостинністю. Арабські дипломати трохи і актори. Коли вони не хочуть відповідати, вони посміхаються, запевняють, що не знають цього питання, тягнуть час або говорять загальними, обтічними фразами. Посли арабських країн зазвичай суворо дотримуються інструкцій. Не маючи інструкцій, вони воліють не вступати в обговорення питання.

В арабських державах існують свої норми етикету, протоколу, просто звичаї, як правило, пов'язані зі способом життя, релігією, ідеологією. В одних країнах вони ближче до середньовікових, в інших – до сучасного цивілізованого світу. Їх потрібно знати при встановленні контактів, при бесідах, переговорах, особливо якщо ви їдете в арабську країну. Перш за все – це відношення до Корану, до мусульманської релігії.

Японська дипломатія порівняно молода (її історія налічує не набагато більше 100 років), вона може пишатися своїм професіоналізмом. Дипломатичні кадри ретельно підбираються. Кандидати проходять строгі іспити при вступі на службу. Принципом японських дипломатів є постійне поповнення своїх знань.

У японської дипломатії створена і підтримується атмосфера високої вимогливості до співробітників. Всі успіхи і недоліки дипломатів фіксуються. Сильною стороною японської дипломатії є ретельне опрацювання питань, хороша підготовка до бесід, контактів, переговорів. У той же час далеко не всі японські дипломат вміють орієнтуватися в складній обстановці.

Завдання для самостійної роботи:

1. Опрацювати конспект лекцій та рекомендовану літературу для обговорення теоретичних питань теми на семінарському занятті.

2. Виконати аналіз національних та психологічних особливостей етикету однієї з арабських та азіатських країн (за узгодженням з викладачем).

Розв’яжіть тестові завдання: