Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ситуац_ї до тем курсу .doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
508.42 Кб
Скачать

Тема 2. Планування в організації Типові ситуації та практичні завдання

Ситуація № 1

Сформулюйте місію у вигляді девізу і змістовного речення для:

А) підприємства, яке виробляє обладнання для офісів;

Б) великого торговельного підприємства „Фокстрот”, яке реалізує побутову техніку у багатьох областях України;

В) митної служби України;

Г) підприємства громадського харчування „Макдонольс”;

Д) підприємства ЗАТ „Сармат”, яке виробляє безалкогольні і слабоалкогольні напої.

Визначте основні елементи, що повинна містити місія. Охарактеризуйте їх.

Ситуація № 2

За результатами останніх років постійно знижується конкурентоспроможність одного з найбільших торговельних підприємств міста Донецька ЗАТ «Донецький ЦУМ».

Питання для ситуаційного аналізу:

1. На підставі використання методики побудови «дерева цілей» розробить комплекс заходів щодо усунення даної проблемної ситуації.

2. Визначте основні методичні прийоми, яких доцільно дотримуватись.

Ситуація № 3

Основною проблемою підприємств торгівлі в умовах маркетингової орієнтації їх діяльності є необхідність забезпечення прибутковості.

Питання для ситуаційного аналізу:

1. На основі використовування методики побудови «дерева цілей» запропонуєте комплекс заходів щодо рішення даної проблеми для торговельного підприємства.

2. Визначте основні методичні прийоми, яких доцільно дотримуватись.

Ситуація № 4

Побудуйте «дерево цілей» щодо управлінню рекламною діяльністю в промисловому підприємстві ЗАТ «Група Норд» і запропонуйте комплекс заходів щодо підвищення ефективності реклами.

Ситуація № 5

У ТОВ „Верес”, що виробляє і реалізує консервовану плодоовочеву продукцію, у т.ч. для дітей, скоротився обсяг продажу і збільшилися товарні залишки.

Питання для ситуаційного аналізу:

  1. Сформулюйте місію підприємства, охарактеризуйте її структуру.

  2. Розробіть стратегічні, тактичні та оперативні цілі для робітників комерційного відділу.

  3. Запропонуйте цілі в області збута для підприємства. Визначте пріоритетні цілі за періодом часу.

Ситуація № 6

Одеська митна служба одна з найбільших в Україні. Товарознавство та експертиза є пріоритетними напрямками її розвитку. При цьому у сучасних умовах достатньо гостро стало питання корумпованості робітників-митників.

Питання для ситуаційного аналізу:

  1. Розробіть поточні та ситуаційні плани для Одеської митної служби.

  2. Запропонуйте систему мотивації, яка б дозволила оптимізувати діяльність робітників митної службу, у т.ч. товарознавців. Система повинна ґрунтуватись як на економічних, так і неекономічних мотивах робітників.

  3. Визначте критерії оцінки роботи товарознавців та експертів на митниці, які б дозволили їм реалізувати свій інтелектуальний і фаховий потенціал.

Ситуація № 7

Проаналізуйте наведені приклади місії фірми на відповідність вимогам до слушно сформульованої місії:

а) місія фірми AVIS, що займається прокатом автомобілів: “Стати швидко зростаючою компанією з найбільш високим рівнем прибутку серед всіх компаній, які займаються прокатом та орендою транспортних засобів без водіїв”;

б) місія невеликого рекламного агентства: “Стати найавторитетнішою компанією у своєму географічному регіоні, яка пропонує вичерпний асортимент рекламних послуг у справі забезпечення творчих контактів виробників продукції або послуг з їх клієнтами”.

Ситуація № 8

За результатами останніх років постійно знижується збут товарiв одного з найбільших торговельних підприємств міста Донецька ЗАТ «Донецький ЦУМ».

Питання для ситуаційного аналізу:

1. На підставі використання методики побудови «дерева цілей» розробить комплекс заходів щодо усунення даної проблемної ситуації.

Ситуація № 9

На підставі використання методики побудови «дерева цілей» розробить комплекс заходів щодо усунення такої проблеми як плиннiсть кадрiв.

Ситуація №10

Побудуйте «дерево цілей» щодо управлінню товарорухом в промисловому підприємстві ЗАТ «Група Норд» і запропонуйте комплекс заходів щодо підвищення ефективності.