Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

констпекты лекций / metody_ukr_pdf_Zherebyov

.pdf
Скачиваний:
29
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

71

Безпосередня кількісна оцінка використовується як у випадку, коли треба визначити значення показника, вимірюваного кількісно, так і у випадку, коли треба оцінити ступінь порівняльної переваги різних об'єктів.

Упершому випадку кожний з експертів безпосередньо вказує значення показника для оцінюваного об'єкта. Це може бути конкретне чисельне значення показника для оцінюваного об'єкта.

Наприклад, вартість житлової квартири, ціна одиниці продукції, при якій вона може мати конкурентноздатний попит, передбачувана місткість ринку, оптимальний обсяг виробництва і т.д.

Якщо експерт утрудняється вказати конкретне значення показника, він може вказати діапазон, у якому лежить значення оцінюваного показника.

В другому випадку, коли оцінюється порівняльна перевага об'єктів по тім або іншому показнику, кількісна оцінка, що вказується експертом, визначає ступінь їхньої порівняльної переваги.

Заздалегідь необхідно умовитися, що скажемо, більше значення оцінки відповідає більш кращому альтернативному варіантові. Іноді кількісну оцінку порівняльної переваги об'єктів доцільно робити в балах, використовуючи спеціально розроблені бальні шкали.

2.Метод середньої точки.

Метод використовується, коли альтернативних варіантів досить багато. Якщо через f(a1) позначимо оцінку 1-го альтернативного варіанта значення показника, щодо якого визначається порівняльна перевага об'єктові, через f(a2) - оцінку другого альтернативного варіанта, то далі експертові пропонується підібрати третій альтернативний варіант a3, оцінка якого f(a3) розташована в середині між значеннями f(a1) і f(a2) і дорівнює f(a1)+f(f2)/2.

При цьому в якості перших і другого альтернативних варіантів доцільно вибирати найменш і найбільш кращі альтернативні варіанти.

Далі експертом указується альтернативний варіант a4, значення якого f(a4) розташоване посередині між f(a1) і f(a3), і альтернативний варіант a5, значення якого f(a5) розташовано посередині між значеннями f(a1) і f(a2).

Процедура завершується, коли визначається порівняльна перевага всіх альтернативних варіантів, що беруть участь в експертизі.

Цей метод може бути використаний також при експертній оцінці чисельних значень показників, що мають кількісний характер.

3. Метод Черчмена - Акофа.

Метод Черчмена-Акофа використовується при кількісній оцінці порівняльної переваги альтернативних варіантів і допускає коректування оцінок, що даються експертамиУметоді. передбачається, що оцінки альтернативних варіантів ненегативні числа.

Уньому також передбачається, що якщо альтернативний варіант a1 переважніше альтернативного варіанта a2, то f(a1) більше, ніж f(a2), а оцінка одночасної реалізації альтернативних варіантів a1 і a2 оцінюється як f(a1)+f(a2).

Усі альтернативні варіанти ранжируються по перевазі і кожному з них експерт призначає кількісні оцінки, як правило, у частках одиниці.

Далі експерт зіставляє по перевазі альтернативний варіант a1 і суму інших альтернативних варіантів. Якщо він переважніше, те і значення f(a1) повинне бути більше

72

сумарного значення інших альтернативних варіантів, у противному випадку - навпаки. Якщо ці співвідношення не виконуються, то оцінки повинні бути відповідним чином скоректовані.

Якщо, а1 менш кращий, чим сума інших альтернативних варіантів, то він порівнюється із сумою інших альтернативних варіантів, за винятком останнього.

Якщо альтернативний варіант а…на якомусь кроці виявився переважніше суми інших альтернативних варіантів і для оцінок це співвідношення підтверджується, те а1 з подальших розглядів виключається.

Цей процес продовжується доти, поки послідовно не будуть переглянуті всі альтернативні варіанти.

При практичному застосуванні у випадку досить великого числа порівнюваних альтернативних варіантів у метод можуть бути внесені деякі корективи, що знижують його трудомісткість.

Так, наприклад, відразу може визначатися сума найбільшого числа альтернативних варіантів із відкиданням менш кращих варіантів, що менше, ніж f(a1) і і.д.

4. Метод лотерей.

Відповідно до цього методу для будь-якої трійки альтернативних варіантів а1, а2, а3, упорядкованих у порядку убування переваги, експерт указує таку імовірність p, при якій альтернативний варіант а2 рівноцінний лотереї, при якій альтернативний варіант а1, зустрічається з імовірністю p, а альтернативний варіант, а3, зустрічається з імовірністю 1-p На підставі послідовної оцінки порівняльної переваги деякого числа трійок альтернативних варіантів розраховуються числа u1, u2, …, un, за допомогою яких

формується лінійна функція корисності. u1p2 + u2p2 + … + unpn

де p1, p2, …, pn - імовірності, із якими розглядаються альтернативні варіанти a1, a2, …,

an...

Ця формула дозволяє порівнювати по перевазі різні лотереї, що характеризуються різними ймовірностями реалізації альтернативних варіантів a1, a2, …, an...

Методи одержання якісних експертних оцінок

Іноді специфіка об'єктів експертного оцінювання така, що експерти утрудняються дати кількісні оцінки значень оцінюваних показників або об'єктові в цілому, а в деяких випадках такі оцінки, попросту, невиправдані і не дозволяють одержати досить надійної експертної інформації.

У цих випадках нерідко істотно більш виправданим є використання методів якісної оцінки об'єктів експертизи.

Бувають також ситуації, коли характер експертної інформації, такий, що кількісні оцінки у звичному змісті, практично, неможливі.

Тому приведемо опис методів, що можуть бути використані саме для одержання якісних оцінок об'єктів або показників них, що характеризують.

Експертна класифікація.

73

Цей метод доцільно використовувати, коли необхідно визначити приналежність оцінюваних альтернативних варіантів до встановленого й прийнятим до використання класам, категоріям, рівням, сортам і т.д. (далі класам).

Він може бути використаний і тоді, коли конкретні класи, до яких повинні бути віднесені об'єкти, заздалегідь не визначені. Може бути, заздалегідь невиразно і число класів, на яке виробляється розбивка оцінюваних об'єктів. Воно може бути встановленим лише після завершення процедури класифікації.

Якщо експертові необхідно віднести кожний з альтернативних варіантів до одному із заздалегідь установлених класів, то найбільш поширена процедура послідовного пред'явлення експертові альтернативних варіантів.

Відповідно до наявної в нього інформацією про оцінюваний об'єкт і використовуваної їм оцінної системи, експерт визначає до якому з класів оцінюваний об'єкт належить.

Після завершення процедури послідовного пред'явлення оцінюваних альтернативних варіантів експертові може бути пред'явлений результат його оцінки у виді розподілу оцінених їм альтернативних варіантів по класах.

На цьому етапі експертові, як правило, надається можливість, виходячи із загального результату класифікації, внести корективи в дані їм оцінки.

Якщо проводиться колективна експертиза, то результати експертної класифікації, зазначені кожним з експертів, обробляються з метою одержання результуючої колективної експертної оцінки.

У залежності від цілей експертизи може виникнути необхідність віднесення альтернативних варіантів до упорядкованих класів.

Скажемо, необхідно віднести оцінювані об'єкти до відповідних категорій, причому так, щоб більш кращі об'єкти були віднесені до більш кращих категорій.

Природно, це відбиває на процедурі експертної класифікації. Але головне, щоб експерт однозначно розумів поставлену перед ним задачу.

Якщо число класів, на яке повинні бути розбиті альтернативні варіанти, заздалегідь не обмовляється, то доцільно використання наступної процедури.

Експертові пред'являється пара альтернативних варіантів і пропонується визначити чи відносяться вони до одного класу або до різного.

Після цього експертові послідовно пропонуються оцінювані альтернативні варіанти і з'ясовується чи може кожний з них бути віднесеним до одному з класів, що утворилися до того часу, або необхідно утворювати новий клас.

Процедура завершується після того, як експертові будуть пред'явлені всі альтернативні варіанти.

2. Метод парних порівнянь.

Метод парних порівнянь є одним з найбільш розповсюджених методів оцінки порівняльної переваги альтернативних варіантів.

При методі парних порівнянь експертові послідовно пропонуються пари альтернативних варіантів, для яких він повинний указати більш кращий.

Якщо експерт щодо якої-небудь пари об'єктів утрудняється це зробити, він вправі порахувати порівнювані альтернативні варіанти рівноцінними або непорівнянними.

74

Після послідовного пред'явлення експертові всіх пар альтернативних варіантів визначається їхня порівняльна перевага по оцінках даного експерта.

Урезультаті парних порівнянь, якщо експерт виявився послідовним у своїх перевагах, всі оцінювані альтернативні варіанти можуть виявитися проранжированими по тім або іншому критерії, показникові, властивості.

Якщо експерт визнав деякі альтернативні варіанти непорівнянними, то в результаті буде отримане лише їхнє часткове упорядкування.

Упрактиці використання методу парних порівнянь нерідко приходиться зіштовхуватися з непослідовністю і навіть суперечливістю оцінок експерта.

Уцих випадках необхідне проведення спеціального аналізу результату експертизи. Відзначимо також, що при досить великому числі оцінюваних альтернативних

варіантів процедура парного порівняння всіх можливих їхніх пар ставати трудомісткої для експерта. У цьому випадку доцільне застосування відповідних модифікацій методу парних порівнянь.

Наприклад, якщо припустити несуперечність оцінок експерта, те практично, досить однократного пред'явлення кожного альтернативного варіанта в парі з яким-небудь іншим.

3. Ранжирування альтернативних варіантів.

Досить розповсюдженою процедурою є також безпосереднє ранжирування експертом по перевазі оцінюваних альтернативних варіантів.

У цьому методі експертові пред'являються відібрані для порівняльної оцінки альтернативні варіанти, але бажано не більш 20-30 для їхнього упорядкування по перевазі.

Якщо альтернативних варіантів більше, те доцільне використання відповідних модифікацій методу ранжирування.

Наприклад, ранжирування порівнюваних об'єктів експерт може здійснювати різними способами, приведемо два з них.

Відповідно до першого - експертові пред'являється весь набір альтернативних варіантів, і він указує серед них найбільш кращий. Потім експерт указує найбільш кращий альтернативний варіант серед, що залишилися і т.д., поки всі оцінювані альтернативні варіанти не будуть їм проранжировани.

При другому способі експертові спочатку пред'являються два або більше альтернативні варіанти, що пропонується йому упорядкувати по перевагах.

Якщо експертові спочатку пропонується кілька альтернативних варіантів для упорядкування по перевагах, то він на цьому етапі може скористатися першим способом ранжирування.

Після проведення первісного ранжирування експертові послідовно пропонуються нові ще неоцінені їм альтернативні варіанти. Експерт повинний визначити місце знову пред'явленого альтернативного варіанта серед проранжированих раніше.

Процедура завершується після пред'явлення й оцінки останнього альтернативного варіанта.

4. Метод векторів переваг.

Цей метод найчастіше використовується при необхідності одержання колективного експертного ранжирування. Експертові пред'являється весь набір оцінюваних

75

альтернативних варіантів і пропонується для кожного альтернативного варіанта вказати скільки, на його думку, інших альтернативних варіантів перевершує даний.

Ця інформація представляється у виді вектора, перший компонент якого - число альтернативних варіантів, що перевершують перший, друга компонента - число альтернативних варіантів, що перевершують другий і т.д.

Якщо оцінюється 20 альтернативних варіантів, то вектор переваг може виглядати так: (3, 7, 0, 4, 8, 6, 1, 9, 5, 2).

Якщо у векторі переваг кожне число зустрічається рівно один раз, то експертам зазначене строге ранжирування альтернативних варіантів по перевагах.

У противному випадку отриманий результат не є строгим ранжируванням і відбиває утруднення експерта при оцінці порівняльної переваги окремих альтернативних варіантів.

Метод векторів переваг відрізняється порівняльною нетрудомісткістю і може використовуватися з урахуванням характеру експертизи.

Цей метод може бути використаний і коли в експерта маються утруднення при використанні інших методів оцінки порівняльної переваги альтернативних варіантів.

При колективній експертизі, проведеної з використанням методу векторів переваг доцільно розрахувати результуюче колективне ранжирування, що відбиває точку зору всіх експертів.

5. Дискретні експертні криві.

Якщо метою є розробка прогнозів або аналіз динаміки зміни показників, що характеризують об'єкт вироблення й ухвалення управлінського рішення, то доцільно скористатися дискретними експертними кривими.

При побудові дискретної експертної кривої визначається набір характерних точок, у яких спостерігається або очікується зміна тенденції зміни значень показника від розглянутого параметра, також значення показника в характерних точках.

На ділянках між характерними точками передбачається, що значення показника змінюються лінійно, тобто дві сусідні характерні точки кривої можуть бути з'єднані відрізками прямої лінії.

Якщо є досить вагомі підстави для того, щоб визначити нелінійні зміни значень показника на ділянках кривої між сусідніми характерними точками, має сенс від дискретних експертних кривих перейти до експертних кривих.

При побудові експертних криві відрізки прямих ліній можуть бути замінені відрізками нелінійних кривих або кривих, побудованих безпосередньо експертами.

Помітимо, однак, що далеко не завжди ми маємо інформацію, що дозволяє надійно судити про проведення кривої на ділянках між характерними точками.

До того ж обробка результатів експертних оцінок і, зокрема, визначення результуючої колективної експертної оцінки більш надійна для дискретних експертних кривих.

Використання експертних кривих дозволяє більш наочно і надійно представити різні сценарії розвитку ситуації, що часто буває необхідним при розробці прогнозів.

Як приклад дискретній експертній кривій приведемо експертну криву очікуваної

Темпы инфляции (в процентах)

10

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

месяц

 

 

 

 

 

 

 

0

0

1

2

3

4

5

6

76

зміни темпів інфляції в період з жовтня 2000р. по березень 2001р. розроблену експертами в червні 2000р.

Рис. 5.3.Крива зміни темпів інфляції.

Експертні криві можуть ефективно використовуватися як при аналізі ситуації ухвалення рішення, так і безпосередньо при виробленні і прийнятті управлінських рішень.

Контрольні питання по темі 5.

1.Яка роль оцінювання при виробленні і прийнятті управлінських рішень?

2.Що таке багатокритеріальна оцінка?

3.Що таке скалярний і векторний критерій?

4.Назвіть властивості, яким повинна задовольняти система критеріїв?

5.Охарактеризуйте метод “вартість - ефективність”.

6.Чим відрізняється метод “витрати - прибуток” від методу “вартість - ефективність”

?

7.Як визначити найбільш кращий альтернативний варіант рішення при використанні методу “вартість - ефективність”?

8.Як визначити найбільш кращий альтернативний варіант рішення при використанні методу “витрати - прибуток”?

9.Що таке оцінна система і який її склад?

10.Як формується набір критеріїв оцінної системи?

11.Як визначається порівняльна важливість критеріїв оцінної системи?

12.Що таке узагальнений критерій?

13.Що таке лексикографічний вибір?

14.Як здійснюється вибір за допомогою узагальненого критерію?

15.Які види шкал ви знаєте?

16.Що таке вербально-числова шкала?

17.Як формується вербально-числова шкала?

18.Охарактеризуйте методи одержання кількісних оцінок?

19.Які методи одержання кількісних оцінок ви знаєте?

20.Що таке метод парних порівнянь?

77

Тема 6. МЕТОДИ АНАЛІЗУ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

План

6.1.Принципи аналізу.

6.2.Класифікація й область застосування методів і прийомів аналізу.

6.3.Метод ланцюгових підстановок.

6.4.Факторний аналіз із застосуванням ЕОМ.

6.5.Основи функціонально-вартісного аналізу.

ЛІТЕРАТУРА

1.Фатхутдінов Р.А. Розробка управлінського рішення: навчальний посібник. - М. ЗАТ «Бізнес-школа «Інтел-Синтез», 1997. - С.101-120.

6.1. Принципи аналізу

До аналізу, також як і до інших функцій менеджменту, повинні застосовуватися наукові підходи і принципи. До специфічних принципів аналізу відносяться наступні:

1)принцип єдності аналізу і синтезу припускає розкладання на складові частини аналізованих складних явищ, предметів з метою глибокого вивчення їхніх властивостей і в наступному розгляді їх у цілому у взаємозв'язку і взаємозалежності;

2)принцип виділення ведучої ланки (ранжирування факторів) припускає постановку цілей і встановлення способів досягнення цієї мети. При цьому завжди виділяється основна (ведуча) ланка, застосовуючи методи факторного аналізу і структуризації проблеми;

3)принцип забезпечення порівнянності варіантів аналізу по обсязі, якості, термінам, методам одержання інформації й умовам застосування об'єктів аналізу й інших умов;

4)принцип оперативності і своєчасності аналізу спрямований на скорочення часу виконання робіт за рахунок реалізації принципів раціональної організації приватних процесів (пропорційності, паралельності, прямоточности, безперервності, ритмічності й ін.), кодування й автоматизації інформаційного забезпечення, підвищення якості інформації і методів аналізу;

5)принцип кількісної визначеності припускає кількісне вираження: а) параметрів і умов забезпечення порівнянності й оптимізації альтернативних варіантів управлінського рішення; б) зв'язків між компонентами системи менеджменту; в) ступеня невизначеності і ризику при ухваленні рішення.

6.2.Класифікація й область застосування методів і прийомів аналізу

Класифікація методів і прийомів аналізу й область їхнього застосування представлена в табл. 6.1.

78

Таблиця 6.1.

Класифікація методів і прийомів аналізу й область їхнього застосування

 

 

 

Напрямок аналізу

 

Методи (прийоми)

планувиконання

виробництваі реалізації

якостірівень

товару

 

 

 

 

аналізу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методи: про-основний, у - допоміжний

 

1.

Порівняння

 

 

 

 

 

 

0

 

0

 

2.

Індексний

 

0

 

У

 

3.

Балансовий

 

У

 

У

 

4.

Ланцюгових

У

 

--

 

підстановок

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Элімініровання

 

У

 

--

 

6.

Графічний

 

У

 

У

 

7.

Функціонально-

--

 

0

 

вартісний аналіз

 

 

 

 

 

8.

Факторний аналіз

У

 

У

 

9.Економіко-

 

0

 

У

 

математичні методи

 

 

Прийоми

 

 

 

 

 

1.

Зведення

й

У

 

У

 

угруповання

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Абсолютних

і

У

 

У

 

відносних величин

 

 

 

3.

Середніх

У

 

У

 

величин

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Динамічних

У

 

У

 

рядів

 

 

 

 

 

 

 

 

5.Суцільних і

вибіркових

--

У

спостережень

 

 

6. Деталізації

й

У

узагальнення

У

 

 

забезпеченість

ресурсами

використання

ресурсів

організаційно

технічний рівень

рівень

соціального

розвитку колек-

тиву

охорона

навколишнього

середовища

рівень

нормативно-

методичного

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

--

 

У

 

У

 

У

 

--

 

--

0

 

0

 

--

 

--

 

--

 

--

--

 

--

 

--

 

--

 

--

 

--

--

 

У

 

У

 

--

 

--

 

--

У

 

У

 

У

 

У

 

У

 

У

--

 

0

 

У

 

--

 

--

 

--

У

 

0

 

У

 

У

 

У

 

У

У

 

0

 

У

 

--

 

--

 

--

У

 

У

 

У

 

У

 

У

 

У

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У

 

У

 

У

 

У

 

У

 

У

У

 

У

 

У

 

У

 

У

 

У

У

 

У

 

У

 

У

 

У

 

У

У

 

У

 

У

 

У

 

У

 

--

У

 

У

 

У

 

У

 

У

 

У

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Метод порівняння дозволяє оцінити роботу фірми, визначити відхилення від планових показників, установити їхньої причини і виявити резерви.

Основні види порівнянь, застосовувані порівнянь при аналізі:

-звітні показники з плановими показниками;

-планові показники з показниками попереднього періоду;

-звітні показники з показниками попереднього періоду;

79

-показники роботи за кожний день;

-показники технічного рівня і якості продукції даного підприємства з показниками аналогічних підприємств.

Порівняння вимагає забезпечення порівнянності порівнюваних показників (єдність

оцінки, порівнянність календарних термінів, усунення впливу розходжень в обсязі й асортименті, якості, сезонних особливостей і територіальних розходжень, географічних умов і т.д.). Індексний метод застосовується при вивченні складних явищ, окремі елементи яких невимірні. Як відносні показники індекси необхідні для оцінки виконання планових завдань, для визначення динаміки явищ і процесів.

Індексний метод дозволяє провести розкладання по факторах відносних і абсолютних відхилень узагальнюючого показника, в останньому випадку число факторів повинне бути дорівнює двом, а аналізований показник представлений як їхній добуток.

Балансовий метод припускає зіставлення взаємозалежних показників господарської діяльності з метою з'ясування і виміру їхнього взаємного впливу, а також підрахунку резервів підвищення ефективності виробництва, при застосуванні балансового методу аналізу зв'язок між окремими показниками виражається у формі рівності підсумків, отриманих у результаті різних зіставлень.

Метод ланцюгових підстановок полягає в одержанні ряду корегованих значень узагальнюючого показника шляхом послідовної заміни базисних значень факторів - співмножників фактичними.

Порівняння значень двох показників, що поруч коштують, у ланцюзі підстановок дозволяє обчислити вплив на узагальнюючий показник того фактора, базисне значення якого заміняється на фактичне.

Метод элімініровання дозволяє виділити дію одного фактора на узагальнюючі показники виробничо-господарської діяльності, виключає дію інших факторів.

Графічний метод є засобом ілюстрації господарських процесів і вирахування ряду показників і оформлення результатів аналізу.

Графічне зображення економічних показників розрізняють по призначенню (діаграми порівняння, хронологічні і контрольно-планові графіки), а також по способі побудови (лінійні, стовпові, кругові, об'ємні, координатні й ін.).

Функціонально-вартісний аналіз (ФВА) - це метод системного дослідження,

застосовуваного по призначенню об'єкта (вироби, процеси, структури) з метою підвищення корисного ефекту (віддачі) на одиницю сукупних витрат за життєвий цикл об'єкта.

Особливість проведення ФВА полягає у встановленні доцільності набору функцій, що повинний виконувати проектований об'єкт у конкретних умовах, або необхідності функцій існуючого об'єкта.

Економіко-математичні методи аналізу (ЕММ) застосовуються для вибору найкращих, оптимальних варіантів, що визначають господарські рішення в сформованій або планованій економічній умовах.

Зразковим переліком задач економічного аналізу, для рішення яких можуть бути використані ЕММ, є:

- оцінка розробленого за допомогою ЕММ плану виробництва продукції;

80

-оптимізація господарської програми, розподілу її по цехах і устаткуванню і кількості продукції (робіт);

-оптимізація розподілу господарських ресурсів, розкрою матеріалу, визначення напруженості норм;

-оптимізація рівня уніфікації складових частин виробу і засобів технологічного оснащення;

-встановлення оптимальних розмірів підприємства, цеху, ділянки і т.п.;

-визначення оптимального асортименту виробів;

-визначення найбільш раціональних маршрутів внутрішньозаводського транспорту, розміщення складів;

-визначення границь доцільності проведення капітального ремонту, раціональних термінів експлуатації устаткування і заміна його новим;

-встановлення і порівняльний аналіз економічної ефективності використання одиниці ресурсів кожного виду з погляду оптимального варіанта рішення;

-визначення внутрішньогосподарських втрат у зв'язку з можливим оптимальним рішенням.

Прийом зведення й угруповання. Зведення припускає підведення загального результату дії різних факторів на узагальнюючий показник виробничо-господарської діяльності підприємства.

Угруповання полягає у виділенні серед досліджуваних явищ характерних груп по тим або інших ознаках. Згруповані дані оформляються у виді таблиць. Така таблиця представляє форму раціонального викладу цифрових характеристик, досліджуваних явищ і процесів.

Прийом абсолютних і відносних величин. Абсолютні величини характеризують розміри (величини, обсяги) економічних явищ. Відносні величини характеризують рівень виконання планових завдань, дотримання норм, темпи росту і приросту, структуру, питому вагу або показники інтенсивності.

Прийом середніх величин використовується для узагальнюючої характеристики масових, якісно однорідних, економічних явищ. Виражає собою відмінну рису даної сукупності явищ, установлює найбільш типові риси.

В економічному аналізі в залежності від конкретної мети використовуються різні види середніх величин: середні арифметичні, геометричні, прості, середньозважені.

Прийом динамічних рядів припускає характеристику змін показників у часі, показ послідовних значень показників, розкриття закономірностей і тенденцій розвитку. Розрізняють ряди моментні і періодичні - за визначений період часу.

Прийом суцільних і вибіркових спостережень. Суцільні спостереження припускають вивчення всієї сукупності явищ, що характеризують яку-небудь одну сторону виробничо-господарської діяльності підприємства.

Вибіркові спостереження припускають вивчення господарської діяльності підприємства на основі типових представників усієї сукупності явищ, процесів. За даними вибіркових спостережень на основі методів теорії ймовірностей визначається можливість поширення висновків на всю генеральну сукупність досліджуваних явищ.