Скачиваний:
23
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
290.82 Кб
Скачать

Зведена таблиця впливу факторів на чистий прибуток звітного періоду

Показники

Сума, тис. грн.

Зміна цін

9,53

Обсяг реалізованої продукції

35,71

Обсяг виробленої продукції

– 15,24

Адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати

– 9,4

Фінансові доходи

– 3,5

Фінансові витрати

– 5

Податок на прибуток

– 4,5

Всього:

7,6

9.5. Види і оцінка рентабельності

Рентабельність (від німецького rentabel – доходність, прибутковість) – це рівень прибутковості, що виміряється у відсотках. Підприємство вважається рентабельним, якщо доходи від реалізації продукції (робіт, послуг) покривають витрати виробництва і, крім того, забезпечує суму прибутку, достатню для нормального функціонування підприємства.

Об’єктом оцінки рентабельності є будь-яке підприємство. Суб’єктами оцінки рентабельності можуть бути як працівники підприємства, так і сторонні для підприємства аналітики.

Основні завдання аналізу (оцінки) рентабельності:

  • оцінити ефективність діяльності підприємства на поточний момент;

  • виявити зміни рентабельності протягом певного періоду;

  • визначити фактори, які вплинули на зміну рентабельності;

  • визначити резерви зростання рентабельності.

Рентабельність оцінюють з різною метою залежно від потреби (зовнішньої чи внутрішньої). Найчастіше оцінюють рентабельність підприємств потенційні інвестори з метою доцільності інвестування коштів. Для державних підприємств така оцінка може здійснюватися на державному рівні з метою виявлення можливостей підвищення рентабельності за наявності негативних тенденцій у державному секторі. На недержавних підприємствах власники та виконавчі директори підприємства проводять оцінку рентабельності з метою прийняття необхідних управлінських рішень, направлених на підтримання або підвищення рівня рентабельності.

Інформаційне забезпечення проведення оцінки рентабельності

Основними джерелами інформації для проведення аналізу рентабельності є ”Баланс” (ф. 1), ”Звіт про фінансові результати” (ф. 2), ”Звіт про рух грошових коштів” (ф. 3), ”Звіт про власний капітал” (ф. 4), ”Примітки до звітності” (ф. 5), статистична звітність та деякі інші форми фінансової звітності підприємства.

Баланс підприємства і Звіт по фінансові результати є одними зі складових фінансової звітності підприємства. Їхніми користувачами можуть бути інвестори, працівники, банки, постачальники та інші кредитори, клієнти (замовники), уряд, громадськість.

Iнформацією для проведення аналізу рентабельності підприємства є Звіт про фінансові результати, зокрема такі його статті:

  • виручка від реалізації;

  • собівартість реалізованої продукції;

  • витрати на збут, адміністративні та інші операційні витрати;

  • прибуток від операційної діяльності;

  • прибуток від звичайної діяльності до оподаткування;

  • прибуток від звичайної діяльності (прибуток від звичайної діяльності до оподаткування – податок на прибуток від звичайної діяльності);

  • чистий прибуток.

Крім цього, використовують дані з форми № 6 ”Довідка про рентабельність окремих видів продукції” та форми № 1 п. ”Звіт про випуск продукції”, статистичних збірників та бізнес-планів.

Рентабельність підприємства можна оцінити тільки через характеристику системи показників.

За даними сукупності показників рентабельності оцінюють ефективність звичайної діяльності та її складових: операційної, інвестиційної та фінансової та відповідності задачам фінансової політики.

Аналіз показників рентабельності є важливим для оцінки потенційних можливостей підприємства щодо формування прибутку та оцінки фінансового стану. Тому у складі фінансового аналізу обов’язковим є проведення порівняльного їх аналізу.

Оскільки на рентабельність підприємства впливає сукупність різних факторів: рівень організації виробництва й управління; структура капіталу та його джерела формування; ступінь використання виробничих ресурсів; обсяг, якість і структура продукції; витрати на виробництво виробів; прибуток за видами діяльності та спрямування його використання, то розраховують рентабельність за різними алгоритмами, що дозволяють врахувати вплив цих факторів та рівень і динаміку та оцінити рівень ефективності управління і розробити необхідні управлінські рішення.

Аналіз рентабельності на підприємстві здійснюють за системою показників.

Використання кожного з яких залежить від характеру оцінки ефективності діяльності підприємства. Від поставленої мети аналізу залежить вибір оціночного показника (прибутку), що використовується у розрахунках. Найчастіше використовують чотири таких показники: валовий прибуток (ряд. 060 форми № 2), операційний прибуток (ряд. 100 форми № 2), прибуток до оподаткування (ряд. 170 форми № 2), чистий прибуток (ряд. 220 форми № 2).

До основних показників рентабельності відносять:

  • рентабельність активів;

  • рентабельність виробництва;

  • рентабельність власних коштів;

  • рентабельність вкладень (інвестицій);

  • рентабельність основної діяльності;

  • рентабельність продукції.

1. РЕНТАБЕЛЬНIСТЬ АКТИВIВ (МАЙНА) – показує, який прибуток отримує підприємство з кожної гривні, вкладеної в його активи:

Чистий прибуток ряд. 220 ф. 2

РА = =

Валюта балансу ряд. 380 ф. 1

Аналіз рентабельності активів здійснюється для оцінки діяльності підприємства, а також використовується при вивчені попиту на продукцію.

На рентабельність активів впливають: оборотність активів; рентабельність реалізованої продукції.

Ці показники взаємопов’язані між собою, цей взаємозв’язок можна представити таким чином:

ЧП ВР ЧП

РА = = . ,

А А ВР

де ЧП – чистий прибуток

А– активи

ВР– виручка від реалізації продукції.

Цей показник відображає прибутковість активів, яка обумовлена політикою ціноутворення підприємства, так і рівнем витрат на виробництво реалізованої продукції (рівень рентабельності).

РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ СУКУПНОГО КАПІТАЛУрозраховується за таким алгоритмом:

Прибуток до оподаткування ряд. 170 ф. 2

РК = =

Всього джерел коштів ряд. 640 ф. 1

Показник рентабельності власного капіталу цікавить, перш за все, інвесторів.

РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУрозраховується за формулою:

Чистий прибуток ряд. 220 ф. 2

Рвк = =

Власний капітал ряд. 380 ф. 1

Цей показник цікавить наявних і потенційних власників і акціонерів. Рентабельність власного капіталу показує, який прибуток приносить кожна інвестована власниками капіталу грошова одиниця.

Це основний показник, що використовується для характеристики ефективності вкладень у діяльність того або іншого виду.

На рентабельність власного капіталу впливають: зміна чистого прибутку; фондовіддача (Ф); структура авансованого капіталу:

РВК = РР . Ф . КФЗ

де РР – рентабельність реалізації продукції;

КФЗ - коефіцієнт фінансової залежності.

Поряд з цим показником розраховують також показник періоду окупності власного капіталу (ПОВК):

Власний капітал ряд. 380 р. 1

ПОВК = .

Чистий прибуток ряд. 220 ф. 2

РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ ПРОДАЖУ. При оцінці рентабельності продажу на основі показників прибутку і виручки від реалізації розраховуються коефіцієнти рентабельності всієї продукції або окремих її видів. Як і з рентабельністю капіталу, існує багато показників оцінки рентабельності продажу, різноманіття яких зумовлене вибором того або іншого виду прибутку. Частіше всього використовується валовий, операційний або чистий прибуток. Відповідно розраховуються три показники рентабельності продажу.

ВАЛОВА РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ РЕАЛІЗОВАНОЇ ПРОДУКЦІЇ визначається за:

Валовий прибуток ряд. 150 ф. 2

Рв = =

Виручка від реалізації ряд. 035 ф. 1

Коефіцієнт валового прибутку показує ефективність виробничої діяльності підприємства, а також ефективність політики ціноутворення.

ОПЕРАЦІЙНА РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ РЕАЛІЗОВАНОЇ ПРОДУКЦІЇ

Операційний прибуток ряд. 100 ф. 2

Ро = =

Виручка від реалізації ряд. 035 ф. 1

Цей коефіцієнт показує рентабельність підприємства після вирахування затрат на виробництво і збут товару.

Показник операційної рентабельності є одним із найкращих інструментів визначення операційної ефективності і свідчить про спроможність керівництва підприємства отримати прибуток від діяльності до вирахування витрат, які не відносяться до операційної ефективності. Аналіз цього показника у сукупності з показником валової рентабельності дозволяє сформувати уявлення про те, чим викликані зміни рентабельності. Якщо, наприклад, на протязі ряду років валова рентабельність суттєво не змінилась, а показник операційної рентабельності поступово знижувався, то реальна причина прихована, скоріше за все, у збільшенні витрат за статтями адміністративних і збутових витрат.

ЧИСТА РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ РЕАЛІЗОВАНОЇ ПРОДУКЦІЇ визначається за формулою:

Чистий прибуток ряд. 220 ф. 2

Рч = =

Виручка від реалізації ряд. 035 ф. 1

Частіше всього використовують саме показник чистої рентабельності реалізованої продукції. Незмінність протягом якого–небудь періоду показника операційної рентабельності з одночасним зниженням показника чистої рентабельності може свідчити або про збільшення фінансових витрат і отримання збитків від участі у капіталі інших підприємств, або підвищення суми сплачених податкових платежів. Цей коефіцієнт показує повний вплив структури капіталу і фінансування підприємства на її рентабельність

РЕНТАБЕЛЬНIСТЬ ВИРОБНИЦТВА – показує, наскільки є ефективною віддача виробничих засобів, тобто відображає величину прибутку, що приходиться на кожну гривню виробничих ресурсів (матеріальних активів) підприємства:

Прибуток до оподаткування

РВ = ,

Середня вартість основних засобів + середня вартість ТМЦ

На рівень рентабельності виробництва впливають: рентабельність обсягу продаж; фондоємність основних виробничих засобів (Фе); коефіцієнт закріплення матеріальних оборотних коштів (Кзок):

РОП

РВ = ,

Фоз + Кзок

де РВ – рентабельність виробництва;

РОП – рентабельність обсягу продажу;

ФОЗ – фондоємкість основних виробничих засобів.

У процесі аналізу необхідно вивчити динаміку перерахованих вище показників рентабельності і провести їх порівняння із значеннями аналогічних коефіцієнтів по галузі, а також з показниками рентабельності конкурентів.

Розрахунки показників рентабельності здійснимо за даними балансу та Звіту про фінансові результати підприємства додаток (1, 2).

Спочатку здійснимо загальну оцінку активів за даними балансу.

Як видно з балансу, розмір активів підприємства в 2002 році порівняно з 2001 роком збільшився на 6,4% (6100 : 5735* 100 = 106,4). Разом з цим відбулося зменшення необоротних активів на 13,8% (3606 : 4148* 100 = 86,2), а оборотні активи збільшилися на 60,8%, що і обумовило збільшення розміру активів підприємства. Щодо пасиву балансу, то в 2002 році розмір власного капіталу збільшився на 70,3% в основному за рахунок поповнення статутного капіталу, який в свою чергу збільшився на 81,8%, що вплине на рентабельність власного капіталу. Відбулося суттєве зменшення на 70,5%, поточних зобов’язань підприємства збільшились довгострокові зобов’язання на 21,2%.

Для розрахунку рентабельності активів з балансу підприємства використовують такі дані: валюта балансу для розрахунку рентабельності власного капіталу, розмір власного капіталу (рядок 380) для розрахунку рентабельності виробництва – вартість основних засобів та вартість запасів (рядок 100).

За даними ”Звіту про фінансові результати” проаналізуємо, які фактори вплинули у звітному періоді на валовий прибуток підприємства (чистий доход від реалізації та собівартість реалізованих товарів), на фінансовий результат від операційної діяльності підприємства (валовий прибуток, інші операційні доходи і витрати, адміністративні витрати, витрати на збут), на фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування (фінансовий результат від операційної діяльності та інші фінансові доходи). Дані Звіту про фінансові результати свідчать, що підприємство в 2001 році не мало надзвичайних доходів і витрат, і його кінцевий результат був результатом звичайної діяльності, а в 2002 році у підприємства з’явилися надзвичайні доходи в розмірі 50 тис. гривень.

Майже всі позиції Звіту про фінансові результати будуть використані в подальших розрахунках. Аналізуючи структуру фінансових результатів, слід відмітити, що виручка від реалізації в 2002 році порівняно з 2001 роком зросла на 33,3% (1200 : 900 100 = 133,3), але й собівартість продукції теж зросла на 38,6% (610 : 440 * 100 = 138,6). Для інших показників теж характерним є зростання. При цьому чистий прибуток підприємства збільшився на 100%.

На основі даних Балансу та Звіту про фінансові результати підприємства складемо аналітичну таблицю для проведення розрахунків.

Таблиця 9.3

Соседние файлы в папке Финансовый анализ