Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansovyy_analiz / Metodihni vcazivci do cersaca.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
449.02 Кб
Скачать

2. Методичні вказівки до виконання елементів контрольної роботи

2.1. Титульний аркуш

Титульний аркуш є першою сторінкою контрольної роботи і містить основну бібліографічну інформацію: назва роботи, автор, керівник. У верхній частині титульного аркушу повинні бути відображені дані про міністерство, вищий навчальний заклад та кафедру, у нижній частині – назва міста та рік виконання роботи. Приклад оформлення титульного аркушу контрольної роботи з дисципліни “Фінансовий аналіз” для студентів наведений у додатку 3.

2.2. Реферат

Призначення реферату контрольної роботи – подання у стислій формі загальної інформації про роботу (обсяг, кількість ілюстрацій, таблиць, додатків, джерел інформації), основні відомості щодо її змісту у текстовій формі (об’єкт дослідження або розроблення, мета роботи, методи, що були використані, основні результати роботи та можливість їх використання) та перелік ключових слів (від 5 до 15 слів чи словосполучень, які визначають сутність роботи, написані в називному відмінку великими літерами в рядок через коми).

Обсяг реферату має складати 1 сторінку. Приклад реферату контрольної роботи з дисципліни “Фінансовий аналіз” для студентів с наведений у додатку 4.

2.3. Зміст

У змісті послідовно вказуються вступ, назви усіх розділів, підрозділів, пунктів та підпунктів, якщо вони мають заголовки, висновки, перелік посилань, назви додатків, а також номери сторінок, на яких починаються ці структурні елементи контрольної роботи.

Реферат, який розташовується до змісту, у зміст роботи не включається.

2.4. Вступ

У вступі необхідно коротко проаналізувати основні тенденції та напрями розвитку економічної ситуації в Україні, підкреслити зростання значення фінансового аналізу для забезпечення ефективної діяльності вітчизняних підприємств у сучасних умовах.

Особливу увагу слід приділити важливості фінансового аналізу для прийняття зважених управлінських рішень, на підставі чого обґрунтувати актуальність роботи.

Наприкінці вступу слід визначити мету та задачі роботи, а також очікувані результати та можливості їх використання. Орієнтовний обсяг вступу – 1 – 2 сторінки.

2.5. Огляд літератури на нормативно-правової бази з питань методології та організації фінансового аналізу

У цьому розділі стисло викладається зміст матеріалів, що були розглянуті та проаналізовані студентом за літературними джерелами з питань фінансового аналізу з обов’язковим наданням їх в переліку посилань та посиланням на них по тексту роботи.

Особливу увагу необхідно приділити сучасній методології та організації фінансового аналізу на підприємствах, передовому досвіду вітчизняних та закордонних фінансових аналітиків. У цьому ж розділі розкриваються теоретичні питання Орієнтовний обсяг розділу – 12 – 15 сторінок.

2.6. Аналіз фінансової звітності підприємства (форми №1 – Баланс та форми №2 – Звіт про фінансові результати) (практична частина)

Починати фінансовий аналіз треба з виконання горизонтального та вертикального аналізу балансу та звіту про фінансові результати.

Вертикальний аналіз полягає у розрахунку частки кожної статті балансу та звіту про фінансові результати у відсотках від певної статті. При виконанні вертикального аналізу балансу за 100% приймається підсумок балансу, при виконанні вертикального аналізу звіту про фінансові результати за 100 % приймається сума виручки від реалізації. Інші статті розраховуються як відсоткова доля відповідно від підсумку балансу або виручки від реалізації.

Приклад виконання вертикального аналізу балансу для вихідних даних з таблиці 2.1 та результати аналізу наведені в таблиці 2.2.

Висновки за результатами аналізу робляться після розрахунків окремо по вертикальному та горизонтальному аналізу балансу та звіту про фінансові результати.

Висновки за результатами вертикального аналізу балансу можуть бути такими:

Наприклад

1. Частка оборотних коштів підприємства складає приблизно половину активів компанії, причому ця частка зростає.

2. Частка основних коштів зменшується незважаючи на придбання нового обладнання.

3. Частка короткострокової заборгованості знаходиться на рівні 1/3 від величини активів підприємства і не зазнає істотних змін.

4. Частка довгострокової заборгованості компанії зменшується за усіма складовими і на кінець року становить 11,68 %.

5. Власний капітал компанії знаходиться на рівні 50 % від загальної суми його пасивів, що свідчить про середній рівень ризику банкрутства підприємства.

Вертикальний аналіз звіту про фінансові результати наведено у таблиці 2.2.

Висновки за результатами вертикального аналізу звіту про фінансові результати:

1. Собівартість реалізованої продукції складає більше 70% від виручки, тому економічним службам підприємства треба вжити термінових заходів з посилення контролю над витратами підприємства.

2. Частка фінансового результату від операційної діяльності у поточному періоді зменшилась. Це пов’язано зі збільшенням адміністративних витрат, тому керівництву підприємства треба добитися зниження значення цієї статті хоча б до рівня минулого року.

Таблиця 2.1

Соседние файлы в папке Finansovyy_analiz