Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AE_avtomatika.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 6 Командний електропневматичний апарат кеп-12у

Мета роботи: ознайомитися з конструкцією, принципом дії і методом налагодження командоапарата КЕП-12У.

Короткі відомості з теорії

Командні електропневматичні прилади КЕП-12У застосовуються для програмного керування тривалістю виробничих операцій та їх послідовністю. Одночасно прилад КЕП-12У може керувати дванадцятьма електричними або пневматичними колами.

КЕП-12У (рис. 1) має синхронний електродвигун (1), редуктор (2) з храповим пристроєм, що обертає розподільчий барабан (3), і планку електричних контактів (4).

Рис. 1. прилад КЕП-12У

Для налагодження апарата на потрібний режим роботи призначені верхній (5) і нижній (6) дзвони. Окружність кожного з дзвонів має 100 рівних поділок, кожна з яких відповідає певній тривалості циклу (шкала нижнього дзвону), або часу замикання (розмикання) вихідних контактів (шкала верхнього дзвону). Редуктор має чотири нерухомі і одну плазуючу (7) шестерні. Тривалість циклу залежить від положення плазуючої шестерні.

Розподільчий барабан має 24 проточки-паза в яких можуть встановлюватися кулачки (8, 9), закріплені по колу барабана затискними пристроями з гайками. Над розподільчим барабаном встановлені шляхові вимикачі, за допомогою яких замикаються та розмикаються контакти електричних кіл. Кожне коло керується двома кулачками. Лівий кулачок звільнює защіпку шляхового вимикача і замикає контакти, правий вертає защіпку і розмикає контакти. Для з’єднання з зовнішніми колами за контактами закріплюється клемна колодка з ґрунтовими затискачами. Електрична схема апарата показана на рис.2.

Для запуску апарата після налагодження необхідно замкнути перемикач SA і натиснути кнопку SB «пуск». При цьому отримає живлення електромагніт УА і своїм рухомим осердям замкне контакт К, підключивши двигун MS до кола живлення. Двигун починає обертатися і обертати за допомогою редуктора розподільчий барабан. За час обертання кулачки будуть замикати і розмикати контакти SQ1…SQ11. Після завершення циклу контакт К буде розімкнутий відповідним кулачком і двигун зупиниться.

Встановлення циклу і часу спрацювання кулачків виконується так: згідно з таблицею треба вибрати час, який може реалізувати апарат. Якщо цей час менше призначеного технологічним процесом, то останній буде незавершеним. Визначивши потрібний час, знаходять кількість поділокNhшкали нижнього дзвону та положення плазуючої шестерні. Установка нижнього дзвону робиться його зворотом знизу-догори, тобто на себе, на потрібний поділок. Для установки кулачків спочатку треба відпустити штопорний гвинт плазуючої шестерні і вивести її із зчеплення з другою шестернею редуктора. Потім на кулачках, які необхідні для настройки, послабляють гайки затискаючих пристроїв, повертаючи їх проти годинної стрілки на один-два оберти.

Рис. 2. Електрична схема КЕП-12У

Розрахування кількості поділок Ni верхнього дзвону, на яких потрібно закріпити кулачки, виконують згідно з формулою

,

де – ti - час від початку циклу до моменту спрацювання,с;

tц- повний час циклу згідно з таблицею,с.

Потім обертають розподільчий барабан згори донизу, тобто на себе, і послідовно закріпляють кулачки на розрахованих поділках, заводячи їх при цьому до упору в засувку. Після цього встановлюють верхній дзвін на нульову поділку, зчіплюють плазуючу шестерню з відповідною шестернею редуктора й затягують штопорний гвинт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]