Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AE_avtomatika.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 4 Дослідження датчиків температури

Мета роботи:ознайомлення з конструкцією напівпровідникових резисторів (термісторів) і термопарами і методами визначення їх параметрів і характеристик.

Короткі відомості з теорії

Датчики температури використовуються в системах автоматики для вимірювання, контролю і регулювання температури. Найбільше розповсюдження отримали термометри опору і термопари. Термометри опору мають чутливий елемент металевого напівпровідникового характеру, опір яких залежить від температури. Різниця між ними в тому, що в термометрах з металевим чутливим елементом опір R від температури t змінюється лінійно (1, рис. 1), а в термометрах з напівпровідниковим чутливим елементом – нелінійно (2, рис. 1), з негативним температурним коефіцієнтом опору . Графіки статичних характеристик дозволяють оцінити коефіцієнт .

(1)

Рис. 1. Статичні характеристики термометрів опору

Як було визначено раніше, різниця R2 –R1 позитивні для металів, тому їх є позитивною величиною. Для термісторів, навпаки R2 –R1 є негативною величиною і коефіцієнт буде також негативним.

Температурна залежність опору термістора від температури має вигляд:

, (2)

Де а– постійний коефіцієнт, що залежить від фізичних властивостей, геометричної форми і розмірів термістора,Ом;

В – постійний коефіцієнт, залежний тільки від фізичних властивостей напівпровідника,К;

Т – температура за Кельвіном.

При визначених опорах КТ1 та КТ2 для температур Т1 і Т2 коефіцієнт В можна розрахувати за формулою

(3)

Знаючи коефіцієнт В та опір RТ1 термістора при температурі Т1 , можна визначити опір при будь-якій температурі:

(4)

Температурний коефіцієнт опору

(5)

де Т1 – менша з двох температур , за якими визначено коефіцієнт В.

Температурний коефіцієнт опору залежить від коефіцієнта В, який коливається від 2000 К до 5000 К і при температурі t = 20 С може бути від 1,5 до 7 % /С за абсолютною величиною.

Термістори ММТ, які використовуються в лабораторній роботі, виготовлені з мідно-марганцевого матеріалу і являють собою стержень, укладений в металеву капсулу (1) з контактним ковпачком (3) і виводами 2 (рис. 2). Струм, який протікає по термістору і не викликає перегрів і порушення в роботі, звичайно обмежений потужністю в 2…5 мВт. При таких потужностях вольтамперна характеристика термістора буде мати лінійну ділянку, що значно поліпшує виміри.

Рис. 2. Термістор ММТ

Термопара являє собою спай двох різноманітних сплавів (1, 2), виготовлених з неблагородних або благородних металів (рис. 3).

Рис. 3. Схема термопари Рис. 4. Схема термопари з мілівольтметром

Найбільш розповсюдженими є термопари ТХА (хромаль-алюмелева), ТХК (хромаль-копелева) і ТПП (платинородій–платинова). Термопари працюють на основі термоелектричного явища, яке було відкрито в 1821 році вченим Т. Зеебеком. Це явище полягає в тому, що при наявності різниці температур t1 , t2 в точках дотику (спаях) виникають електрорухомі сили (термо ЕРС). Для включення приладу необхідно розірвати коло термопари в спаї з температурою t2 (холодний спай). Таким чином буде схема (рис. 4) з трьома спаями. Два спаї будуть холодними і їх температура повинна бути постійною і дорівнювати t0 , та один гарячій спай з температурою t1, яку необхідно вимірювати. Температуру t0 бажано підтримувати на рівні 0 С. Генерована термопарою ЕРС залежить від температури t1 згідно з формулою

,

де a, b і с – коефіцієнти, постійні для даної термопари.

Статична характеристика термопари Е = f (t1) зображена на рис. 5.

Абсолютне значення термо-ЕРС промислових термопар дуже мало (декілька мілівольт), тому для вимірів необхідно використовувати достатньо чутливі прилади. В тих випадках, коли треба мати більшу термо-ЕРС, використовують послідовне включення термопар. При таких потужностях вольт-амперна характеристика термістора має лінійну ділянку і це значно поліпшує виміри.

Рис. 5. Статична характеристика термопари

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]