Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
75.21 Кб
Скачать
  1. Реструктуризація галузей соціального комплексу.

Реструктуризація галузей соціального комплексу. Соціальний комплекс об'єднує галузі національної економіки, за ефективністю яких роблять висновок про стан економічної політики у сфері виробництва, забезпечення матеріальними і грошовими ресурсами розвитку соціальної сфери, цивілізованість і гуманність суспільства загалом.

Соціальний комплекс − комплекс галузей сфери виробництва і сфери послуг, який забезпечує виробництво товарів і послуг для населення.

До соціального комплексу належать: підприємства, що виробляють товари масового вжитку; сфера послуг; споживчий ринок; доходи і рівень життя населення.

Реструктуризація сфери послуг.

Галузі сфери послуг

Пріоритети реструктуризації

Соціально-матеріальні послуги

  • формування ринку житла;

  • формування ринку комунальних послуг.

  • платоспроможність потенційних покупців житла;

  • платоспроможність покупців послуг.

Соціально-культурні послуги

  • формування ринку освіти і науки

  • формування ринку культури і мистецтва

  • формування ринку охорони здоров’я

  • капіталовкладення, проведення навчальних програм до євростандартів;

  • пристосування до ринку, пропонувати товар, на який є попит;

  • капіталовкладення, платоспроможність пацієнтів.

Реструктуризація споживного ринку. Споживчий ринок в Україні формується на засадах і принципах функціонування ринкової економіки: приватної власності на засоби виробництва і на товари споживчого ринку; ринкового розподілу товарів, робіт і послуг, тобто предметів реалізації на споживчому ринку.

Реструктуризація доходів населення. Доходи населення в грошовій формі складаються із: заробітної платні; доходів робітників і службовців від підприємств і організацій, що не входять до заробітної платні; доходів в грошовій формі від селянських спілок; надходжень від продажу продуктів сільського господарства і кооперації; пенсій; різних виплат, дивідендів.

Показники доходів

Пріоритети реструктуризації

Сукупний дохід сім'ї ‒ сума грошових і натуральних (у грошовому вимірі) доходів населення від державних, кооперативних і приватних підприємств та організацій, із суспільних фондів споживання, що враховуються в бюджеті сім’ї.

• збільшення доходів за рахунок зростання обсягу виробництва і заробітної платні

Реальні доходи населення ‒

вартість усього обсягу матеріальних благ, спожитих чи нагромаджених населенням.

• перевищення темпів зрос-тання обсягу виробництва над темпами зростання доходів

Зростання рівня реальних доходів ‒ сума доходів грішми, скоригована з урахуванням індексу цін на споживчі товари і послуги.

• перевищення темпів зростання доходів грішми над темпами зростання споживчих цін

Рівень життя населення ‒ забезпеченість населення необхідними матеріальними і духовними благами та міра задоволення його потреб у цих благах.

• пропорційне зростання обсягів виробництва національного продукту до обсягу і структури потреб населення

Реструктуризація базових галузей промисловості. До підприємств базового комплексу України належать: виробництво та розподіл електроенергії, газу та води; металургійне виробництво; машинобудування і металообробка; хімічне і нафтохімічне виробництво; виробництво деревини, целюлози, паперу і будівельних матеріалів; виробництво транспортного устаткування.

Реструктуризація сільськогосподарського сектора і ринку землі. Сільськогосподарський сектор України пов'язаний з різними галузями промисловості, які виробляють засоби виробництва для сільського господарства та переробляють продукцію рослинництва і тваринництва, забезпечують транспортування, зберігання і збут сільськогосподарської продукції.

Для сільськогосподарського сектора, як і для інших секторів економіки, у ринкових умовах визначальними є вартісні показники задіяних факторів виробництва та його результати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]