Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
75.21 Кб
Скачать
  1. Сутність економічної безпеки.

Економічна безпека − це спроможність національної економіки забезпечити свій вільний і незалежний розвиток, стабільність громадянського суспільства та його інститутів, достатній оборонний потенціал країни за всіляких несприятливих умов і варіантів розвитку подій, а також здатність держави до захисту національних економічних інтересів від зовнішніх і внутрішніх загроз.

Економічна безпека держави − це стан рівноваги і соціально-орієнтованого розвитку національної економічної системи, що досягається реалізацією сукупності форм та методів економічної політики.

Належний рівень економічної безпеки досягається здійсненням єдиної державної політики, підкріпленої системою скоординованих заходів, адекватних внутрішнім та зовнішнім загрозам

Забезпеченням економічної безпеки національної економіки має перейматися комплексна система, яка має досить велику кількість напрямів. Концепція національної безпеки України пропонує лише один національний інтерес, що прямо стосується економічної безпеки України, а саме − створення самодостатньої соціально орієнтованої ринкової економіки.

Гарантом захисту національних економічних інтересів повинна виступати держава.

Серед першочергових проблем забезпечення економічної безпеки є відстеження й оцінка рівня загроз пріоритетним національним інтересам, а отже їх взаємозалежність: розрахунок сумарного потенціалу, розкриття закономірності в системі «пріоритети національних інтересів-загрози».

  1. Основні принципи забезпечення економічної безпеки України.

Реалізація системи економічної безпеки неможлива без чіткої організаційної структури з обґрунтованим розподілом функцій і повноважень різних органів по вертикалі й горизонталі державної влади.

Проблематика економічної безпеки повинна бути в полі зору законодавчої, законоґарантійної, господарської, правоохоронної та судової влад. Повинні діяти структури антимонопольного конт­ролю, антикорупційної діяльності. У цій справі мають чітко функ­ціонувати Генеральна прокуратура України і її підрозділи в регіо­нах, суди та інші правові органи. Крім того, проблеми економіч­ної безпеки повинні вирішувати місцеві органи влади, Кабінет Міністрів України.

Рада національної безпеки й оборони України покликана ви­конувати такі важливі функції:

  • проводити стратегічне планування, визначити пріоритети національного розвитку України, формулювати середньо- і довго­строкові цілі, форми і методи забезпечення національної безпеки

країни;

  • готувати принципові проекти і рішення Президента Украї­ни з ключових питань внутрішньої і зовнішньої політики;

  • координувати дії міністрів і відомств щодо виконання рішень Президента України.

Рада національної безпеки й оборони України може функціо­нувати ефективно як дорадчий орган при Президентові України, де Президент має право вирішального голосу відповідно до своїх конституційних повноважень. Президент повинен керуватися своїм конституційним обов’язком як Гаранта Конституції Украї­ни.

Значний обсяг роботи з економічної безпеки зосереджений у структурах Кабінету Міністрів України: Міністерство фінансів, Міністерство економічного розвитку і торгівлі та ін.

Питання валютної безпеки, золотовалютних резервів, регулю­вання валютного ринку і відповідного курсу є у компетенції На­ціонального банку України. Валютний контроль здійснює також Міністерство доходів і зборів України. Усі питання, що стосуються стійкості і захищеності державних фінансів, регулювання дефіци­ту та внутрішньої і зовнішньої заборгованостей, контролює Міністерство фінансів України.

Питаннями продовольчої безпеки відають Міністерство аграр­ної політики та продовольства України та інші суміжні відомства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]