Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Men_ZED_2013_сем+практ.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
716.8 Кб
Скачать

Уманський національний університет садівництва

Кафедра менеджменту

зовнішньоекономічної діяльності

МЕНЕДЖМЕНТ

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ

ДІЯЛЬНОСТІ

Методичні вказівки до вивчення курсу для

студентів ОКР „спеціаліст” і „магістр” за

спеціальністю 7.03060104, 8.03060104

Менеджмент ЗЕД”

Умань – 2013

Укладач: Пітель Н.Я., кандидат економічних наук, доцент

Рецензенти: Макаринська О.В. – к.е.н., доцент кафедри міжнародної економіки Черкаського національного університету імені Б.Хмельницького;

Кустріч Л.О. – к.е.н., доцент кафедри менеджменту організацій Уманського національного університету садівництва

Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності. Методичні вказівки до вивчення курсу для студентів ОКР „спеціаліст” і „магістр” за спеціальністю 7.03060104, 8.03060104 “Менеджмент ЗЕД”. – Умань: Уманський національний університет садівництва. – 2013. – 70 с.

Навчально-методична розробка містить план проведення семінарських занять, методичні вказівки і завдання для практичних занять з окремих тем дисципліни, питання для самостійного опрацювання та список рекомендованої літератури.

Розглянуто, схвалено і рекомендовано до видання

Методичною комісією факультету менеджменту

(Протокол № _ від __________ 2013 р.)

Передмова

Трансформаційні процеси, що відбуваються в Україні, об'єктивно вимагають узгодження національної економічної політики та ринкових перетворень зі світовою системою економічних координат. Підприємства, фірми, кооперативи та їх об'єднання, незалежно від форми власності, повинні мати вихід на зовнішній ринок. Тільки за цієї умови вони зможуть брати реальну участь у міжнародних економічних процесах.

Україна потребує створення умов для здійснення структурних і технологічних реформ у базових, орієнтованих на експорт виробництвах за максимальною участю іноземного капіталу; здійснення заходів, що сприятимуть виходу на світові ринки. Крім того, світогосподарські зв'язки постійно розвиваються, а вітчизняні підприємці, що мають вихід на зовнішні ринки, через свою необізнаність часто виявляються безпорадними у вирішенні багатьох питань.

Зовнішньоекономічна діяльність є важливою складовою суспільного розвитку України. Тому відсутність висококваліфікованих фахівців із зовнішньоекономічної діяльності перешкоджає просуванню нашої країни до цивілізованого співтовариства. Останнім часом ця проблема ускладнюється новими ринковими вимогами фахової спеціалізації та досвіду управління зовнішньоекономічною діяльністю у сучасних умовах.

Вивчення курсу „Менеджменту зовнішньоекономічної діяльності” сприяє озброєнню студентів – спеціалістів та магістрів знаннями, які дозволять аналізувати і систематизувати проблеми, які постають перед менеджером, що організовує, здійснює та контролює зовнішньоекономічні операції як в Україні, так і за кордоном та намітити шляхи їх ефективного вирішення.

Мета даних методичних вказівок полягає в тому, щоб на­дати студентам освітньо-кваліфікаційних рівнів «спеціаліст» і „магістр” можливість отримати теоретичні знання та практичні навички, певний набір засобів для обґрунтування прийняття рішень в сфері управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]