Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике К-2.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
320 Кб
Скачать

7.1 Аналіз небезпечних та шкідливих виробничих факторів цеху Карбамід-2

На виробництві карбаміду деякі процеси є вогне- і вибухонебезпечними. Небезпека відділення синтезу визначається:

  1. роботою з шкідливими та токсичними речовинами;

  2. переробкою водних розчинів аміаку і карбаміду під підвищенним тиском і температурою;

  3. використанням пари і конденсату низького і високого тиску;

  4. застосуванням електричної енергії напругою 380В, 220В;

  5. експлуатацією обладнання, трубопроводів, арматури, знахо-дящіхся на висоті;

  6. наявністю обертових механізмів;

  7. обслуговуванням посудин, що працюють під тиском.

При несправності в роботі обладнання, аварійних ситуаціях відділення синтезу в результаті розгерметизації комунікацій і обладнання з токсичними і агресивними рідинами, комунікацій пари і конденсату може виникнути небезпека:

  1. хімічного впливу аміаку, розчинів аміачної води та вуглеамонійних солей;

  2. термічного впливу пари, розчинів аміачної води та вуглеамонійних солей;

  3. вибуху аміачно-повітряних сумішей в результаті виділення в робочу зону великої кількості аміаку.

При створюванні безпечних умов праці дуже важливе значення мають фізико-хімічні та токсичні властивості сировини, допоміжних матеріалів, проміжкових і готових продуктів. Розглянемо кратко ці властивості стосовно речовин, що використовуються у виробництві карбаміду.

Аміак. Температура займання 650 ° С у повітрі і 700-880 ° С в кисні. Вибухонебезпечен в суміші з повітрям 15-28 об'ємних %. Викликає гостре роздратування слизових оболонок, сльозоточіння, задуха. Гранично допустима концентрація у повітрі виробничих приміщень 20мг/м3.

Двоокис вуглецю. Володіє наркотичною, а також задушливою дією; в малих концентраціях збуджує, а у великих пригнічує дихальні центри; задуха настає через нестачу кисню. Гранично допустима концентрація у повітрі виробничих приміщень 0,5, або 10 мг / л.

Окис вуглецю. Безбарвний горючий газ, який не має запаху. Входить до складу експанзерного газу (до 2 об'ємних %). Температура самовозгоряння 610 °С. Вибухонебезпечна в суміші з повітрям 12,5-70 об'ємних %. Виробляє загальноотруйну дію; витісняючи кисень з окису гемоглобіну, вступає з ним у з'єднання. Гранично допустима концентрація у повітрі виробничих приміщень 20 мг/м3.

Водень. Безбарвний горючий і вибухонебезпечний газ без запаху і смаку. Входить до складу експанзерного газу (до 5%). Вибухонебезпечна в суміші з повітрям 4-75 об'ємних %. Фізіологічно інертний газ.

Кисень. Безбарвний газ без запаху і смаку. Токсичними властивостями не володіє.

Азот. Безбарвний газ без запаху і смаку. Входить до складу експанзерного газу (до 3%), використовується для продувок апаратури та комунікацій. Фізіологічно інертний газ; надає шкідливу дію, зменшуючи парціальний тиск кисню в легенях і викликаючи задуху.

Плав, що отримується в колоні синтезу. Має склад: 24 – 42% СО(ΝН2)2; 20 – 35% ΝН3; 19 – 28% ΝН4СООΝН2; 10 – 20% Н2О; до 1% інертних газів. Щільність 850 – 950 кг/м3. Викликає термичні опіки (температура плаву до 200 °С), а також отруєння внаслідок наявності ΝН3 і СО2.

Розчин карбаміду. Щільність 1000 – 1200 кг/м3. Прикладні концентрації: 65 – 85% (після дистиляції), 92 – 99% (після випарки). 40% ( при вловлюванні пилу карбаміду). Викликає термічні опіки ( при температурі 85 – 145 °С) та подразнення шкіри.

Розчин амонійних солей. Одержується при промивці газу після дистиляції І і ІІ ступені. Щільність 1000 – 1100 кг/м3, температура 60 – 90 °С. Діє аналогічно плаву.

Аміачна вода. Застосовується для відчистки газу від СО2 після дистиляції І ступені. Складає 25 – 60 % ΝН3. Щільність 800 – 900 кг/м3, тиск до 25 ат.Виробляє остру роздратовуючи дію на слизисті оболонки, викликає задуху.

Моноетаноламін. Селективний поглинач СО2. Виявляє сильну токсичну дію на центральну нервову систему.

Карбамід. Готовий продукт. Вікликає роздратування шкіри.

Безпечна робота обслуговуючого персоналу у виробництві карбаміду може бути забезпечена при дотриманні правил експлуатації і ремонту обладнання. Технологічний процес повинен проводитись з суворою відповідністю з регламентом виробництва і інструкціями по робочим місцям.