Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике К-2.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
320 Кб
Скачать

6.4.3 Засоби та заходи гасіння пожеж

Для ліквідації пожеж своїми силами в цеху створені пожежні пости, які мають протипожежні засоби (пісок, балони з азотом, азбестове полотно, вогнегасники).

У відділенні синтезу використовують наступні первинні засоби пожежегасіння:

1) вогнегасники вуглекислотні ручні ВВ-5;

2) вогнегасники пінні ВХП-10 (згідно ГОСТ 12.1.004-85).

Для гасіння невеликих займань усіх видів використовують ручні вуглекислотні вогнегасники ВВ-2, ВВ-8.

Для гасіння твердих та рідких пальних речовин, які знаходяться під напругою, застосовуються вогнегасники ВВБ-7.

6.5 Виробнича естетика

Створення оптимальних умов праці тісно пов'язано із сучасним рівнем культури виробництва, тобто зі ступенем досконалості технології, техніки, організації виробництва і праці. Умови праці з урахуванням НОП і культура виробництва визначається наступними факторами: санітарно-гігієнічною обстановкою; рівнем технічного оснащення виробництва; характером технологічного процесу; прийомами і методами праці; організацією виробничого і трудового процесів; режимом праці; естетикою приміщень; взаємовідношенням людей у колективі.

Інтер'єр цеху відповідає вимогам СН 181-90, небезпечні зони позначені відповідно з ГОСТ 12.4.026-86 і характеризується наступними параметрами: стіни, стелі, колони та інші будівельні конструкції мають білий колір холодних тонів; устаткування - ясно-зелений чи салатний колір; вантажопідйомне устаткування – алюмо-бронзової фарби з виділенням фарбування кабін і обойм гаків жовтою фарбою з чорними поперечними смугами; протипожежні щити, куточки, первинні засоби гасіння пофарбовані в червоний колір.

У колірній композиції інтер'єра приміщення використані гармонічні колірні поєднання. Поверхні мають матову і напівматову фактуру для запобігання попадання відблисків в очі робітників. У приміщенні забезпечуються наступні величини коефіцієнта відбиття:

  • для стелі: 60-70%;

  • для стін: 40-50%.

Цех „Карбамід 2” має всі необхідні санітарно-побутові приміщення: гардеробні, душі, туалети, умивальні, приміщення для особистої гігієни жінок, кімнати прийому їжі і відпочинку відповідно до облікового складу робітників

7 Охорона праці на виробництві

Задача охорони праці полягає в тому, щоб звести на мінімум імовірність нещасних випадків і професійних захворювань з одночасним забезпеченням нормальних умов праці.

Трудове законодавство в Україні засновано на системі правових заходів, здійснюваних відповідно до Конституції України , прийнятою Верховною Радою 28 червня 1996 року. Законодавство по охороні праці включає також Закон України “Про охорону праці”, Кодекс законів про працю й інші нормативні акти.

Закон України про охорону праці вказує основні положення по реалізації конституційного права громадян на охорону їхнього життя і здоров'я в процесі трудової діяльності, регулює за допомогою відповідних державних органів відносини між власником підприємства, установи та організації або уповноваженим їм органом і працюючими з питань безпеки гігієни праці і виробничого середовища і встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні .

Кодекс законів про працю регулює трудові відносини між працівниками, сприяючи збільшенню продуктивності праці, поліпшенню якості роботи, підвищенню ефективності виробництва та культурного рівня життя трудящих.

Діюче в Україні законодавство про охорону праці не тільки встановлює правові і технічні норми по охороні праці, але і передбачає систему нагляду і відповідальності за їхнє застосування.

Цілком безпечних і нешкідливих виробництв не існує. Численні і різноманітні технологічні процеси хімічної промисловості засновані на вико - ристанні високих температур, високих і надвисоких тисків, вибухо-, пожежо - небезпечних і токсичних речовин у різних агрегатних станах. Тому всі працівники підприємств підлягають соціальному страхуванню від нещасних випадків і професійних захворювань. На сьогоднішній день імовірність аварій і смертельних випадків в Україні в 5-6 разів вище, ніж у промислово розвинених країнах світу. У 2004 році на виробництві було травмовано 120 тисяч чоловік, з них більш 5 тисяч одержали каліцтва і стали інвалідами. Таким чином, для забезпечення сприятливих і безпечних умов праці робітників необхідне застосування принципово різних технічних прийомів і способів захисту, оптимальні умови праці.

Технологічний процес синтезу карбаміду, який проектується, заснований на широкому використанні вибухонебезпечних, пожеженебезпечних і токсичних речовин. Це може бути причиною аварій, пожеж, нещасних випадків, отруєнь, а також професійних захворювань. Тому мета розділу цих процесів охорона праці є проведення аналізу небезпечних та шкідливих виробничих факторів в процесі синтезу карбаміду та прийняття рішень по розробці заходів щодо охорони праці і виключення травматизму, професійних захворювань, а також захисту навколишнього середовища.