Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

1.2.4 Штуцер

Для роз’ємного приєднання труб, арматури і вимірювальних приладів на апараті зазвичай передбачені штуцери (патрубки) фланцеві або різьбові.

Найбільш поширеними є фланцеві штуцера з Dу>10мм. При конструюванні апаратів штуцера слід приймати нормалізованими.

1.2.5 Опора

Установка технологічних апаратів на фундаменти або спеціальні несучі конструкції здійснюється здебільшого за допомогою опор. Безпосередньо на фундаменти встановлюються лише апарати із плоским днищем, призначені головним чином для роботи під наливом.

Залежно від робочого положення апарата розрізняють опори для вертикальних апаратів і опори для горизонтальних апаратів.

Вертикальні апарати звичайно встановлюються або на стійках, коли їх розміщають унизу приміщення, або на підвісних лабетах, коли апарат розміщають між перекриттями в приміщенні або на спеціальних сталевих конструкціях.

Апарати зі співвідношенням висоти до діаметра > 5, розташовувані на відкритій площадці, установлюють на так званих спідничні (циліндричних і конічних) опорах.


Рис. 1.8 – Опора

Конструкції стандартних опор для вертикальних апаратів наведені на рис. 1.8. Тип 1 (лабети) служить для апаратів без теплоізоляції, тип 2 (лабети) - для апаратів з теплоізоляцією, тип 3 (стійки) - для апаратів з еліптичними й конічними днищами. Залежно від товщини стінки корпуса апарата лабети приварюються або безпосередньо до корпуса, або до накладного аркуша.

Матеріал деталей цих опор вибирається з умов експлуатації. Накладний аркуш приварюється до корпуса апарата суцільним швом. Якщо опори виконані з вуглецевої стали, а апарат - з корозійностійкої стали, накладні аркуші повинні виконуватися зі сталі тієї ж марки, що й корпус апарата.

1.3 Правила техніки безпеки при монтажі колонних апаратів

При підйомі апаратів небезпечні зони повинні бути обгороджені попереджувальними знаками, а вночі - червоними ліхтарями.

Лебідки, застосовувані при підйомі колон, повинні бути оглянуті й випробувані статичним навантаженням, на 10% перевищуючу їхню номінальну вантажопідйомність. Електричні лебідки повинні бути обладнані електромагнітним гальмом, а ручні - подвійним гальмуючим пристроєм, що складається із храпового й стрічкового гальм.

Самохідні крани, застосовувані при установці колон, повинні пройти технічний огляд, статичне й динамічне випробування й повинні бути зареєстровані в органах Госгортехнадзора.

До керування й обслуговування вантажопідйомних машин і механізмів, а також до виконання обов'язків сигнальників і стропальників допускаються особи не моложе 18 років, які пройшли медичний огляд і відповідне навчання.

До стропування допускаються тільки досвідчені такелажники. Користуватися несправними або випадковими стропами невідомої вантажопідйомності, а також використовувати дріт у якості растяжек, відтягнень і т.п. не можна. Це може привести до аварії. Петлі стропа варто надягати по центрі гака піднімального механізму, а гак установлювати по центрі стропування. При користуванні дворогими гаками необхідно стежити за рівномірним розподілом вантажу на обоє рогів.

При початку підйому колони спочатку потрібно підняти неї від землі па 200 мм, оглянути стропування й такелажне оснащення, а потім, переконавшись у справності й стійкості піднімальних пристосувань і такелажного оснащення, можна продовжувати підйом. Гак піднімального механізму може бути звільнений від вантажу тільки після того, як колона буде змонтована й закріплена.

При перерві в період підйому колони повинні бути вжиті заходи, що виключають можливість пуску вантажопідйомних механізмів мимовільно або сторонніми особами. Пускові пристосування повинні бути виключені й закриті.

Працювати на апарату, не встановленому в проектне положення й підвішеному на тросах вантажопідйомних пристроїв, забороняється.

При підйомі апаратів способом повороту навколо шарніра з наступним доведенням до вертикального положення крани варто звільняти тільки після повної передачі навантаження на дотягиваюую систему.

Керівник підйому в процесі проведення робіт повинен перебувати в поле зору машиністів кранів або мотористів, які повинні бачити його сигнали, а також чути команду. Команди може подавати тільки керівник підйому.

Підйом апаратів кранами не слід робити в ожеледь, при сильному тумані або снігопаді, температурі зовнішнього повітря, що перевищує дану в паспорті крана, а також при силі вітру більше 6 балів (швидкість вітру 10-12 м/сек).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]