Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Створення БД.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
32.88 Кб
Скачать

Створення запитів у Microsoft Access

Створення простого запиту за допомогою майстра запитів

Для прикладу створення запиту використовуємо БД «Запит», яку ми можемо створити за допомогою вже отриманих навичок. Відкриваємо БД, БД містить дві таблиці: «Ім'я Посада» і «Ім'я Адреса». У цих таблицях вже містяться деякі дані, а також ключові поля («Ім'я»).

У меню «Об'єкти» вибираємо пункт «Запити». Для використання в створенні запитів таблиці повинні містити ключові поля. У вікні вибираємо пункт «Створення запиту за допомогою майстра».

Вікно майстра дозволяє нам зробити вибір полів для запиту. Ми маємо можливість вибирати поля з усіх таблиць і запитів знаходяться в даній БД. Вибираємо поля які будуть брати участь у запиті (у нашому випадку поля «Посада», з таблиці «Ім'я Посада» і «Ім'я», «Адреса», з таблиці «Ім'я Адреса»). Підтверджуємо вибір натисканням кнопки «Далі».

У наступному вікні ми можемо присвоїти запиту ім'я і вибрати таку дію відкрити запит для перегляду даних або змінити макет запиту (за замовчуванням запит для перегляду даних, в нашому випадку залишаємо за замовчуванням, привласнимо ім'я «Відомості»). Підтверджуємо дані натисканням кнопки «Готово».

У діалоговому вікні запиту ми бачимо зведені дані з обраних нами полів різних таблиць (тобто «Ім'я», «Посада» і «Адреса»). Запит готовий.

Цей спосіб створення запиту підходить для будь-якого користувача має основні поняття про створення запитів, а також для швидкого створення простих запитів.

Створення запиту за допомогою конструктора запитів

Для прикладу створення запиту використовуємо БД «Запит 1», яку ми можемо створити за допомогою вже отриманих навичок. БД вже містить дві таблиці: «Ім'я Посада» і «Ім'я Адреса». У цих таблицях вже містяться деякі дані, а також ключові поля («Ім'я»). Відкриваємо БД, в меню «Об'єкти» вибираємо пункт «Запити». У вікні вибираємо пункт «Створення запиту в режимі конструктора».

Відкривається вікно пропонує вибір таблиць і запитів для створюваного запиту (вибираємо таблиці «Ім'я Посада» і «Ім'я Адреса» виділенням з наступним підтвердженням натисканням кнопки «Додати»). Закриваємо це вікно (натисненням кнопки «Закрити»).

Ми бачимо вікно конструктора, що містить обрані нами таблиці . У верхній частині якого ми можемо встановлювати зв'язки і тип зв'язків між таблицями, а в нижній задавати макет запиту, тобто використовувані поля, розташування полів і властивості .

Задаємо поля за аналогом з запитом, створеним в попередньому розділі, поля: «Ім'я», «Адреса», «Посада», а ім'я таблиці: «Ім'я Адреса», «Ім'я Адреса», «Ім'я Посада», відповідно. Дані можна вводити як за допомогою меню, що випадає , так і в ручну.

Закінчивши введення даних, закриваємо вікно (натисненням кнопки «Закрити» у правій верхній частині вікна), у діалоговому вікні, що пропонує зберегти зміни, натискаємо кнопку «Так». У наступному вікні вводимо ім'я запиту (в даному випадку «Відомості»), підтверджуємо натисканням кнопки «OK». Конструктор завершує роботу. В БД з'явився запит відомості, робота зі створення запиту завершена.Запрос ідентичний запиту створеному в пункті.

Даний спосіб займає більше часу, ніж попередній, але дає повний контроль над створенням запиту, що дуже важливо при створенні більш складних запитів, цікавий тільки для фахівців.

Нейбауер А.; Access 97 для зайнятих - СПб: Питер, 1997. - 368 с.: Іл.

Навчання в Інтернеті [Електронний ресурс] - Режим доступу: www.lessons-tva.info

Кронау Дж .., Андерсен В., Андерсон Б. Б.; Microsoft Office Access 2003. Швидкі кроки - М.: НТ Пресс, 2005. - 226 с.: Іл.

Шевченко Н. А.; Access 2003. Мистецтво створення бази даних - М.: НТ Пресс, 2005 - 160 с.: Іл.

Дженнінгс Р.; Використання Microsoft Office Access 2003 - М: Видавничий дім «Вільямс», 2006. - 1312 с.: Іл.