Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
145.41 Кб
Скачать

1.3.4. Модель структури системи

Далеко не завжди достатньо мати "ящик" зі всіма окремими йо­го деталями. Потрібно ще й правильно з'єднати деталі між собою чи встановити між елементами певні зв'язки — відношення. Су­купність необхідних і достатніх для досягнення мети відношень між елементами системи називається структурою системи.

Отже, маємо друге означення системи: система — це сукупність взаємозалежних елементів, яка відокремлена від середовища та вза­ємодіє з нею як ціле. Це означення охоплює моделі "чорного ящика", складу та структури. Усі разом вони утворюють ще одну модель, яку називають структурною схемою системи; є також терміни "білий ящик", "прозорий ящик", а також "конструкція сис­теми".

1.3.5. Динамічні моделі систем

Дотепер розглянуті варіанти системи можна вважати статични­ми моделями. Системи, у яких згодом відбуваються якісь зміни, на­зиваються динамічними, а моделі, що відображають ці зміни — динамічними моделями систем.

Розрізняють два типи динаміки системи: її функціонування та розвиток. Функціонування — це процеси, що відбуваються в систе­мі та її навколишньому середовищі, які стабільно реалізують фіксо­вану мету. Розвитком називається те, що відбувається з системою внаслідок зміни її цілей.

Система не завжди перебуває у фазах функціонування чи роз­витку. Під час реконструкції одного цеху інші можуть функціону­вати, а завод у цілому — розвиватися. Можливі й такі системи, для функціонування яких певні її підсистеми мають постійно розвивати­ся (наприклад, конструкторські бюро).

1.4. Штучні та природні системи

Одна з основних ознак системи — її структурованість, доціль­ність зв'язків між її елементами. Виникає запитання: на досягнення яких цілей спрямоване функціонування природних систем і, якщо такі цілі існують, то хто їх поставив?

Очевидно, що якщо мета, для досягнення якої існує система, неві­дома, то це ще не означає, що об'єкт перестає бути системою. Отже, можуть існувати системи з невідомими нам цілями чи будовою. Ви­вчаючи такі системи, потрібно насамперед пізнати об'єкт як систему, знайти її призначення (мету) або спосіб дії.

Існування штучних (створених людиною) і природних (що ви­никли в природі без участі людини) систем зумовлює розширення поняття мети.

Мету штучної системи означають як ідеальний образ бажаного результату її діяльності, тобто образ того, що мало б бути, здійсни­тися (частка "б" означає, що цілі бувають як здійсненні, так і не­здійсненні) . Такий ідеальний образ майбутнього стану системи та її навколишнього середовища називається суб'єктивною метою.

Уявімо, що минув термін, призначений на реалізацію суб'єктив­ної мети; система та її навколишнє середовище набули якогось ре­алізованого стану. У цей стан система потрапила об'єктивно, тобто в результаті реалізації об'єктивних закономірностей. Стосовно мину­лого моменту, коли результат ще тільки планувався, цей стан можна назвати об'єктивною метою системи. Інакше кажучи, майбутній стан системи — це його об'єктивна мета.

Отже, будь-який об'єкт можна розглядати як систему, проте ли­ше з певного погляду, щодо конкретної мети.