Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
452.61 Кб
Скачать

2.2. Безпека гірничих робіт

Попередження ендогенних і екзогенних пожеж

Заходи щодо попередження виникнення ендогенних пожеж:

Шахта небезпечна за раптовими викидами вугілля та газу, не небезпечна по вибуховості вугільного пилу. Згідно висновку НДІГС пласт l5 не схильний до самозаймання. Тому заходи по виявленню ознак самовозгорангія вугілля не застосовуються.

Попередження самонагрівання і самозаймання вугілля в зонах геологічних порушень пластів

Нарізку лав і засечку квершлагами по пластах необхідно проводити на відстані не менше 20м від місць геологічних порушень. Межі ділянок прагнути поєднувати з геологічними, щоб списуються при цьому запаси вугілля одночасно були бар'єрними целиками.

Гірничі виробки в зонах геологічних порушень і по 5м за їх межами повинні мати негорючу крепь. Вона повинна бути посиленою з обов'язковою затягуванням залізобетоном боків і покрівлі, з тампонаж або закладкою породою пустот за кріпленням. Необхідно організувати на цій ділянці вироблення проведення газового контролю за початковими ознаками самозаймання вугілля.

Про всі геологічних порушеннях пластів, не передбачених проектом ціликах, і зупиненому в погашаються виробках і у виробленому просторі діючих ділянок вугіллі, головний маркшейдер і геолог шахти повинні негайно сповіщати головного інженера шахти та командира обслуговуючого шахту підрозділу ДВГРС.

Заходи щодо попередження виникнення екзогенних пожеж:

1. Гірничі виробки, обладнані стрічковими конвеєрами, по 5м в обидві сторони від приводів конвеєрів кріпляться негорючим кріпленням.

2. При проведенні виробок порожнечі за кріпленням закладаються негорючими матеріалами.

3. Прокладка в гірничих виробках пожежно-зрошувального трубопроводу, постійно наповненого водою.

4. У конвеєрних виробках через 50м уздовж пожежно-зрошувального трубопроводу біля пожежних кранів встановлюються ящики, де зберігаються пожежні рукави завдовжки 20м зі стволом.

5. З обох боків приводних станцій стрічкових конвеєрів на відстані 10м повинні бути встановлені додаткові пожежні крани і ящики з рукавом і зі стволом.

6. Кожна приводна станція стрічкового конвеєра повинна бути обладнана стаціонарною установкою водяного пожежогасіння типу УВПК, що приводиться в дію автоматично або вручну.

7. Для локалізації підземних пожеж в початковий момент їх виникнення передбачається оснащення гірничих виробок первинними засобами пожежогасіння згідно «Інструкції з протипожежного захисту вугільних шахт».

8. Не допускати відставання пожежно-зрошувального трубопроводу від забою понад 40м.

9. Ведення вогневих робіт у шахті здійснюється відповідно до «Інструкції з ведення вогневих робіт у підземних виробках і надшахтних будівлях.

10. Використовувати в шахті конвеєрні стрічки, вентиляційні труби, оболонки електричних кабелів та інших виробів, виготовлених з негорючих, важкогорючих та важкозаймистих матеріалів.

11. У місцях геологічних порушень цілики вугілля повинні бути оброблені антипірогенами або ізольовані. Необхідно організувати на цій ділянці контроль за початковими ознаками самозаймання вугілля.