Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
452.61 Кб
Скачать

1.6. Стаціонарні установки

Для видачі вугілля і породи з горизонту 340 м головний стовбур обладнаний двома скіповими підйомами.

Двухскіповой вугільний підйом обладнаний підйомної машиною 2-4x3/0,7 скіпа вантажопідйомністю 9 т.

Час роботи з видачі 2500т гірничої маси з урахуванням 0,5 складе 15хв/доб.

Односкіповий породний підйом з противагою обладнаний підйомною машиною 2-4x3 / 0,7, скіпа вантажопідйомністю 6 т. Допоміжний стовбур (клітьового № 3).

Існуючий двухклітьовий підйом з машиною 2Ц-4х1, 8 та двоповерховими клітями на вагонетка ВГ-1, 4, зберігається для подальшої експлуатації. Підйом буде використовуватися для спуску і підйому людей, матеріалів і устаткування.

Новий допоміжний ствол передбачається обладнати двухклітьовим підйомом з машиною ЦР4хЗ/0,7 і одноповерховими клітями на вагонетку ВГ-1, 4.

Підйомом передбачається передача породи з горизонту 490 м на горизонт 340 м, спуск матеріалів і людей через горизонт 340 м на горизонт 490 м і доставка з поверхні в шахту довгомірних матеріалів, великогабаритного обладнання.

Підйом передбачається обладнати клітями типу 1УКП-3 ,6-Г-З пристосованими під вагонетку ВГ-1, 4, Це дозволить безпосередньо в кліті виробляти спуск і підйом великогабаритного обладнання, доставку його з поверхні на платформах безпосередньо до місця монтажу в шахті і назад без перевантаження, спуск елементів аркового кріплення.

Західна повітряподаюча і вентиляційна свердловина. Кожну свердловину передбачено обладнати одноклітьовим аварійно-ремонтним підйомом з одноповерхової кліттю на три особи.

Максимальна кінцева навантаження при підйомі кліті з людьми і інструментами склала 1500кг, В якості направляючих використовують канатні провідники.

Для підйому прийнятий сталевий канат 0,8, С-ВГ-З-її-1568 ГОСТ 7668*80 масою 83 кг / км із сумарним розривним зусиллям всіх дротів при розтягу 290000 Н.

Запас міцності каната 11,04. Максимальний статичний натяг каната на барабанні поставки 24500 Н. Максимальна швидкість підйому 2,5 м/с. навивка підйомного каната на барабан здійснюється в три шари.

На скіповому стволі розташовані два вентилятори ВОКД - 1,8. Технічна характеристика вентилятора ВОКД - 1,8: Продуктивність (в робочій зоні): 23+93 м /с; Статичний тиск (в робочій зоні): 1б5л-470кГс/м Частота обертання: 1000 об/хв.; Статичний К.П.Д. (максимальний): 0,77; Кількість лопаток: 2x12; Діаметр робочого колеса: 1,8м; Потужність електропривода: 500кВа. На вентиляційній свердловині встановлені два вентилятори типу ВОД - 18 Технічна характеристика вентилятора ВОД - 18: Продуктивність (в робочій зоні): 20-410 м3/с; Статичний тиск (в робочій зоні): 160Л-450кГс/м2 Частота обертання: 1000 об/хв.: Статичний К.П.Д. (максимальний): 0,81; Кількість лопаток: 2x12; Діаметр робочого колеса: 1,8м Потужність електропривода: 630кВа.

2. Охорона праці

2.1. Протиаварійного захисту

Усі працівники шахти повинні твердо знати правила поведінки в аварійній обстановці місця, де розташовуються засоби протиаварійного захисту, і вміти користуватися ними.

Прийом і здача зміни здійснюється перевіркою справності технічних пристроїв, наявності та стану огороджень захисних блокувань, сигналізації, контрольно-вимірювальних приладів, заземлення, засобів пожежогасіння, працездатності засобів пожежогасіння, працездатності системи знепилювання повітря, освітлення та вентиляції. Виявлені несправності устраняютя до початку роботи.

Наказом по шахті № від «__» ________ 2012 г «Про закріплення відповідальних осіб», за обладнанням закріплені особи, відповідальні за справний стан і безпечну експлуатацію обладнання.

Попередження загазування виробок

1. Основними заходами попередження загазування гірничих виробок є:

загальне або місцеве (біля джерел газовиділення) збільшення швидкості повітря;

зменшення та перерозподіл газовиділення в гірничі виробки шляхом зміни схем, способів провітрювання і дегазації вугільних пластів і бокових порід.

2. Якщо не вдається забезпечити необхідної для розмивання шарів скупчень метану середньої швидкості повітря на небезпечних ділянках виробок, повинні застосовуватися способи місцевого збільшення швидкості: установка додаткових ВМП, ежекторів, перемичок (парусів), похилих щитків, взвіхрівающіх трубопроводів та інших пристроїв.

3. попередження і ліквідацію скупчень метану в очисних виробках в комбайнів необхідно здійснювати за рахунок загального збільшення швидкості повітря у виробці або місцевого (у комбайна) перерозподілу повітряного потоку в робочому просторі лави за допомогою додаткових джерел тяги (ежекторів, малогабаритних вентиляторів).

4. Кожний працюючий в шахті, що виявив загазування, порушень або припинення провітрювання, повинен негайно повідомити про це посадовій особі чи гірничого диспетчера, вивести людей на свіжий струмінь, закрестіть вироблення і зняти напругу з електроустаткування.

З метою не допущення загазування гірничих виробок в процесі експлуатації виїмкової дільниці, необхідно виконувати наступні заходи:

- Забезпечити виїмкових ділянку розрахунковою кількістю повітря і швидкість повітряного струменя на вихідних струменях не менше 1.0 м / сек.

- Розстановку датчиків АГК справити відповідно до Проекту АГК.

- Забезпечити підтримку в справному стані вентиляційних споруд і своєчасний їх ремонт.

- Своєчасно погашати тупикову частину 3-го західного ухилу.

- Щозміни перевіряти і вживати заходів з утримання та ремонту підвідних і примикаючих в лаві виробок з метою попередження завалів, які можуть повністю перекрити доступ повітря на виїмкових ділянку.

Попередження запиленості повітря і виробок

З метою запобігання запиленості повітря і гірничих виробок справжнім проектом передбачено виконання наступних заходів:

1. Зрошення відбитої гірської маси за допомогою ручного зрошувача.

2. Застосування зрошення в пунктах навантаження і перевантаження гірничої маси.

3. Знепилювання вихідних вентиляційних потоків з тупикової виробки за допомогою Туманоутворюючі завіс.

4. Обмивка або осланцювання виробітку в обидві сторони навантажувального пункту 1 раз за зміну на відстані 50 м в обидва боки.

Газодинамічних явищ

1. Проведення вибухових робіт в режимі струсного підривання.

2. Схеми вентиляції, що забезпечують стійкий провітрювання забоїв.

3. Регламентація послідовності виконання технологічних процесів і способів запобігання раптових викидів вугілля і газу при роботі в небезпечних зонах.

4. Організація телеметричного контролю за вмістом метану в очисних і підготовчих вибоях, в т.ч. при струсному підриванні у вугільних і змішаних вибоях.

5. Пристрій індивідуального і групових відводів стисненого повітря, переносних рятувальних пунктів.

6. Дистанційне керування машинами та механізмами.

7. Для визначення небезпечних зон при відпрацюванні 3-й Західної лави планується проведення прогнозу по сейсмоакустичних емісії вугільного пласта. При прогнозі «Небезпечно» виконання заходів згідно комплексу заходів по боротьбі з ГДЯ

Попередження завалів і затоплення виробок

Заходи щодо запобігання завалів:

   1. Виймання вугілля в очисних вибоях повинно здійснюватися відповідно до паспорта виїмкової дільниці.

   2. У процесі роботи повинна проводитися перевірка стійкості покрівлі та вибою шляхом огляду та остуківанія. При наявності ознак небезпеки обвалення покрівлі, вибою або сповзання грунту повинна проводитися оборка відшарувалася гірської маси і установка додаткової крепі.

  3. В очисних виробках повинна застосовуватися механізоване або індивідуальне кріплення з характеристиками, відповідними гірничо-геологічними умовами.

  4. Постійна індивідуальне кріплення повинна складатися з однотипних стояків з однаковими характеристиками за несучою здатністю.

  5. При застосуванні дерев'яного кріплення повинен бути незнижуваний змінний запас кріпильних матеріалів, наявний в близи забою.

  6. При застосуванні в очисному забої індивідуального металевого кріплення необхідно мати запас цієї кріплення не менше 5%.

  7. При виїмці вугілля вузькозахватними комбайнами і стругами індивідуальна металева крепь повинна застосовуватися з консольними металевими верхняками. Допускається застосування інших видів кріплення, що забезпечують надійне підтримання покрівлі в привибійному просторі, особливо за комбайном у місці вигину конвеєра.

 8. При слабких, нестійких бокових породах для забезпечення безпеки робіт повинна застосовуватися затяжка покрівлі.

 9. Кріплення, вибите під час підривних робіт, при зарубці і відбивання вугілля, перенесенні обладнання, витікання робочої рідини або втрати деталей, що забезпечують безпеку її обслуговування, повинна бути відновлена ​​або замінена.

10. Кріплення очисного забою 3-й Західної лави, а також сполучення лави з 4-м Західним ухилом проводити відповідно «Керівництвом ...».