Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КP.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать
    1. Проектування затискного верстатного пристосування

Вихідними даними для проектування пристосування виступають креслення заготовки і деталі із технічними вимогами, програма випуску, технологічний маршрут обробки.

      1. Опис конструкції і роботи пристосування

При виборі пристосування слід користуватися [9 ‑ 11].

У пояснювальній записці наводиться опис пристосування для однієї технологічної операції з ескізом схеми базування і визначенням похибки базування.

В цьому розділі необхідно вказати назву пристосування, його привід (механічний, пневматичній, гідравлічний, комбінований). Приводяться основні деталі, із яких складене пристосування, а також пояснюються принципи його роботи. При описі пристосування слід посилатися на складальне креслення і номери деталей згідно специфікації.

2.7.1.1 Аналіз початкових даних

Із креслення заготовки і деталі виявляються розміри, відхилення, шорсткість поверхонь та термічна обробка. Технологічний маршрут обробки дозволяє обрати верстати, на яких проводиться обробка, і знайти розміри столу, розміри та розташування Т-подібних пазів, відстань осі шпинделя до напрямних елементів, розміри внутрішнього конуса шпинделя і т.п. Потрібно також ознайомитись із розташуванням органів керування верстатами.

За числом оброблюваних заготовок пристосування поділяються на одно- і багатомісні. У залежності від порядку дії інструментів і розташування заготовок у пристосуванні розрізняють схеми із послідовною, паралельною та паралельно-послідовною обробками.

Кожне пристосування повинно давати виграш у часі обробки (і створювати умови безпечної праці). Основний час обробки можна зменшити, застосовуючи багатоінструментну обробку і багатомісні пристосування, а також підвищуючи режим різання за рахунок підвищення жорсткості технологічної системи. Допоміжний час зменшується встановленням заготовки на призначене місце без вивірювання, швидкодіючими засобами для закріплення, повороту і зняття заготовки. Час технічного обслуговування скорочують використанням засобів для швидкої заміни інструментів та їх налагоджень. Варто, нарешті, пам’ятати, що головна роль пристосувань полягає у розширенні технологічних можливостей універсального обладнання і у зменшенні собівартості виготовлення виробів. Допоміжні функції пристосування зводяться до поліпшення умов і безпеки праці, зменшення негативного впливу виробничого процесу на довкілля.

Існуючі підходи [5,C.179...180] до конструкцій пристосувань передбачають декілька ознак для характеризації пристосувань.

Ознака 1 – за числом встановлюваних заготовок. Збільшення кількості заготовок може ускладнювати конструкцію корпуса , засоби базування і затискування.

Ознака 2 – за числом використовуваних інструментів. Коли заготовка оброблюється декількома інструментами одночасно, потрібно збільшувати зусилля затискування і розширювати робочу зону для їх розташування.

Ознака 3 – за порядком застосування інструментів і розташування заготовок: пристосування із послідовною, паралельною та паралельно-послідовною обробками.

Ознака 4 – за числом позицій, які займає заготовка відносно інструменту. Багатопозиційні пристосування повинні мати у своїй структурі поворотні і ділильні механізми.

Ознака 5 – за мірою неперервності обробки:пристосування для дискретної та неперервної обробок. В останніх встановлення і зняття заготовок відбувається без зупинки верстата.

Ознака 6 – за участю людини в обслуговуванні пристосувань: ручні, напівавтоматичні та автоматичні.