Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КP.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать
  1. Проектування й оформлення технологічного процесу

Технологічний процес, оформлений у виді технологічних карт, є основним технічним документом, що визначає послідовність і зміст всіх етапів механічної обробки; номенклатуру і кількість устаткування, ріжучого, допоміжного, вимірювального інструментів, пристосувань і матеріалів, необхідних для виконання заданої програми; кваліфікацію і чисельність виробничих робочих; необхідні фонди основної заробітної плати; загальну тривалість виробничого циклу і т.д.

Разом з тим саме проектування технологічного процесу є дуже складною, трудомісткою роботою, що вимагає глибоких знань теоретичних основ технології машинобудування і великого практичного виробничого досвіду.

У методичних вказівках [1] викладені в систематизованому виді і гранично короткій формі основні поняття і визначення, що застосовуються в технологічній термінології, загальні напрямки і послідовність розробки технологічних процесів механічної обробки з урахуванням застосування елементів САПР, основні положення, якими варто керуватися при виборі, оформленні технологічної документації, графічних робіт і складанні пояснювальної записки.

    1. Загальна характеристика виробничого процесу ділянки (опис об'єкту виробництва і службове призначення деталей)

Об'єктом виробництва є виріб, в якому застосовуються задані в курсовому проекті деталі. Деталі можуть входити і в різні вироби. В цьому випадку описуються декілька об'єктів виробництва.

Необхідно пояснити, які функції виконують деталі курсового проекту у об'єкті виробництва.

    1. Службове призначення деталей

У цьому розділі курсового проекту слід описати деталі, що задані у курсовому проекту, а також навести дані, де вони використовуються у об'єкті виробництва.

    1. Аналіз технологічності конструкції деталей

Призначення деталей визначається на підставі їх креслення, виходячи з їх функціонального призначення в тій складальній одиниці, де вони працюють. При цьому повинні враховуватися кінематичні, приєднувальні і розмірні взаємозв'язки з іншими деталями.

При аналізі технологічності конструкції деталей варто уважно розглянути вимоги, викладені в [3], і вказати, наскільки конструкція деталі відповідає кожному з цих вимог. При цьому аналіз повинний бути підтверджений посиланнями на конкретні поверхні, розміри, точність, шорсткість або конструктивні особливості деталі. Нижче наводяться короткі методичні вказівки по аналізу технологічності конструкції відповідно до викладених вимог.

Деталь може бути нестандартною, але мати ряд стандартних конструктивних елементів: модуль, розміри різьби, шліців, шпонкових пазів, номінальні лінійні і кутові розміри і т. ін.

2.3.1 Аналіз відповідності номінальних розмірів (діаметрів, довжин, уступів, глибин, відстаней між осями і т.д.) стандартним варто проводити, порівнюючи креслярські розміри з нормальними лінійними розмірами за ДСТУ, побудованими на основі рядів переважних чисел ГОСТ 8032-84 і вказати, якому рядові відповідає кожен розмір або що він відсутній у ДСТУ.

Дані аналізу слід звести в таблицю 2.1

Таблиця 2.1 - Аналіз відповідності номінальних розмірів нормальним лінійним розмірам

Номінальний розмір, зазначений на кресленні деталі

Відповідність номінальним лінійним розмірам з рядів

Не відповідає

R5

R10

R20

R40

R80

Разом

2.3.2 Порівняний аналіз точності і шорсткості слід звести в таблицю 2.2