Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КP.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать
    1. Креслення затискного верстатного пристосування

На кресленні показується достатня для розуміння конструкції пристосування кількість проекцій. Заготовка, що обробляється, показується тонкими лініями. Указуються габаритні розміри пристосування.

Приклад креслення затискного верстатного пристосування наведений в додатку Н. До креслення обов’язково оформляється специфікація (приклад в додатку Е).

    1. Креслення контрольного пристосування

На кресленні показується достатня для розуміння конструкції пристосування кількість проекцій. Деталь, що контролюється, показується тонкими лініями. На кресленні наводяться дані про елементи перевірки, з визначенням конкретних параметрів з креслення деталі, що перевіряються цим пристосуванням.

Приклад креслення контрольного пристосування наведений в додатку Р. До креслення обов’язково оформляється специфікація (приклад в додатку Е).

    1. Циклограма руху інструмента для верстата зі чпу

Циклограма переміщень інструмента для верстата з ЧПУ допомагає продумати послідовність обробки і тому спрощує створення керуючої програми. По циклограмі визначається величина робочого і допоміжного шляхів, який проходить інструмент.

На циклограмі показуються:

  • Тонкими лініями заготовка і деталь або їх частина з достатньою кількістю проекцій, необхідних для наочного представлення про способи базування і закріплення з умовним або спрощеним позначенням технологічних баз і затисків за ГОСТ 3.1107-81;

  • Система координат верстата умовним позначенням;

  • Окремо для кожного ріжучого інструменту відображається траєкторія руху інструмента, на якій нумеруються опорні точки, схематично інструмент у вихідній точці траєкторії. Робочі переміщення зображуються суцільною лінією, допоміжні – пунктирною;

  • таблицю 3.1 режимів різання зі вказівкою номерів і найменувань інструментів, ріжучого матеріалу, номерів пластин за ГОСТ 2209-82, основного технологічного часу, необхідної потужності по кожному технологічному переході, основного часу, необхідного для виконання операцій.

Таблиця 3.6 - Режими різання на кресленні циклограми

Номер інструмента

Найменування інструмента

Матеріал ріжучої частини

Режими різання

Потужність

N, квт

Основ-ний час, хв.

t, мм

S,

мм/об

V,

м/хв

n,

об/хв

Рисунок 3.2 – Циклограма, що спроектована вCAMWorks

Для побудови циклограми можна скористатися даними, що отримані при проектуванні керуючої програми в CAMWorks. При проектуванні керуючої програми в CAMWorks циклограма відображається при виборі відповідного переходу в закладці CAMWorks Operation Tree(рисунок 3.1). Також покрокову послідовність переміщення ріжучого інструменту можна одержати, нажавши кнопкуStep Thru Toolpathна панелі інструментівCAMWorks.

Приклад циклограми руху інструменту до курсового проекту приведений у додатку С.

Приклад листа візуалізації приведений у додатку Т.

    1. Планіровка ртк з циклограмою роботи робота

На планіровці зображуються верстати з детальністю, достатньою для розуміння їх роботи у РТК, робот або маніпулятор, тонкими лініями зона його обслуговування, пристрої для складування заготовок (скати, скліпи, бункери, тощо). Також слід показати потрібні для безпеки робочих огородження.

На циклограмі по горизонталі вказується час, а по вертикалі переходи робота і робота верстатів. Перехід, що працює у певний час, заштриховується. Потрібно показати таку частину циклограми, поки цикл почне повторюватись.

Приклад планіровки РТК приведений в додатку У.