Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КP.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать
    1. Вибір контрольного пристосування або нестандартного вимірювального інструменту

У цьому розділі курсового проекту слід вибрати (спроектувати) нестандартне контрольне пристосування або вимірювальний інструмент. Пристосування може проектуватися для будь-якої деталі, заданої у курсовому проекті, проте необхідно вказати, для якої деталі курсового проекту він призначений, які параметри, вказані на кресленні, дозволяє контролювати.

При виборі контрольного пристосування доцільно користуватися довідковими даними [9 ‑ 11]. Слід провести загальний опис конструкції контрольного пристосування з посиланнями на специфікацію, а також послідовності його використання при перевірці параметрів деталі. Приклад креслення контрольного пристосування наведено в додатку Р.

    1. Проектування робототехнічного комплексу з побудовою циклограми роботи робота

У курсовому проекті слід спроектувати робототехнічний комплекс, що включає два або три верстати і промисловий робот або маніпулятор для їх завантаження-вивантаження. При виборі робота можна користуватися довідковими даними [8].

При побудові циклограми роботи роботу слід користуватися [13]. Тривалість роботи верстатів береться з технологічного процесу, тривалість на переміщення робота розраховується виходячи з швидкості його рухів. Тривалість роботи схвату роботу задається довільно.

У курсовому проекті приводяться отримані за допомогою циклограми цикл і такт випуску. Слід проаналізувати отриману циклограму на предмет оптимальності.

  1. Документація до курсового проекту

    1. Проектування окремих операцій

Проектування окремих операцій проводиться з різним ступенем подробиць в залежності від типу виробництва, обсягу випуску, складності виготовлення деталі і прийнятою поглибленістю розробки технологічного процесу.

При розробці операційного технологічного процесу:

  • установлюється тип і модель устаткування, по яких буде здійснюватися дана операція;

  • визначається зміст і послідовність обробки окремих поверхонь, розміри, які одержуються після кожного переходу й остаточні розміри після обробки в даній операції;

  • призначається оснащення, пристосування й інструмент (ріжучій, допоміжний і вимірювальний);

  • визначаються режими різання для кожного переходу;

  • розраховуються складові норми часу і загальна норма штучного і підготовчо-заключного часу (останнього тільки при серійному виробництві);

  • визначаються кваліфікація і розрядність робіт.

    1. Робоче креслення вихідної заготовки

Креслення виливки виконується по ГОСТ 3.1125-88.

Креслення поковки виконується по ГОСТ 1126-88.

При виконанні креслення заготовки слід користуватися методичними вказівками [4].

На кресленні повинні бути зазначені групи сталі, ступінь складності, класи точності, конфігурація площини рознімання, технічні вимоги, пропоновані до заготовки: штампувальні або лінійні ухили, незазначені радіуси сполучення поверхонь, дефекти (тріщини, раковини та ін.), що допускаються, припустимі відхилення форми і розташування поверхонь (перекоси, не перпендикулярність, зсув по осі рознімання й ін.), необхідна термічна обробка, твердість і ін. В основному написі вказується марка матеріалу. На цьому ж листі повинна бути показана схема розташування припусків, допусків і граничних розмірів на одну або дві оброблювані поверхні. На схемі вказуються числові значення, отримані в результаті розрахунку, а також шорсткість поверхонь за ГОСТ 2.309-73 і напрямок обробки. Принципова побудова схем приведена в [5].

Приклад креслення заготовки штамповки приведений в додатку И.